Popovača

Podrška i poticaji uzgajivačima hrvatskog hladnokrvnjaka – u Popovači ocijenjeno 156 grla iz cijele Hrvatske

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka proteklog je vikenda u Popovači organizirao odabir pastuha ove pasmine, a predvedeno i ocijenjeno je njih čak 156 iz cijele Hrvatske. Upravo zbog tog velikog broja prvi puta ovaj se događaj odvijao tijekom dva dana.

Licenciranje se provodi kod pastuha starih najmanje 3 godine, a cilj mu je očuvanje pasmine budući da se za daljnji rasplod može koristiti samo materijal ocijenjenih pastuha, pojasnio je jedan od ocjenjivača, Slaven Kolarić.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-1.mp3

Sisačko-moslavačka županija, odnosno Grad Popovača, koji je i domaćin ovog odabira, može se nazvati reprocentrom za ovu pasminu, a ova godina, baš poput lanjske, besprijekorna je, naglasio je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-2.mp3

Iz Sisačko-moslavačke županije, među brojnim uzgajivačima, pastuhe su na ocjenjivanje predvodili djed i unuka, Vjekoslav i Patricija Posarić iz Volodera.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-3.mp3

Baš poput obitelji Posarić, i obitelj Kosar iz Potoka kroz nekoliko generacija njeguje ljubav i tradiciju rada s konjima. Ivan Kosar ovim se poslom također bavi od rođenja, pune 72 godine, a na prvi odabir doveo je svog Bećara.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-4.mp3

Konjogojstvo je grana stočarstva koja ima najveći porast u broju grla i uzgajivača u zadnjih nekoliko godina, a podrška i poticaji od velikog su značaja za uzgajivače, no, ipak treba pratiti cjelokupnu situaciju i pravovremeno reagirati da bi situacija ostala zadovoljavajuća.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-5.mp3

Lokalna vlast zasigurno to prati, stoga su događaju prisustvovali gradonačelnik Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić te predsjednik Gradskoga vijeća Saša Jagarčec.

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2022/03/KONJI-6.mp3

Hrvatski hladnokrvnjak naša je najbrojnija izvorna pasmina konja. Budući da uzgoj nisu poremetili pandemija i potres, nadamo se da ima budućnost te da će i dalje biti dio tradicije, folklora i kulture življenja u mnogim ruralnim dijelovima Hrvatske.

Više vijesti

Popovača

Tijekom kolovoza treba biti završena izgradnja prve faze izgradnje pješačke staze u naselju Podrbrđe, a potom će započeti i druga. Budući da se kroz...

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Popovača

Arhitekt Tonči Čerina održao je za djelatnike popovačke gradske uprave i Dječjeg vrtića Popovača prezentaciju projektnog rješenja novog dječjeg vrtića. Podsjećamo, novi dječji vrtić...

Popovača

Prema Programu za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će projekt „Proširenje javne...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version