Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Ivo Dobrenić pobjednik 14. Petrinjske kobasijade

Od 20 zaprimljenih uzoraka kobasica stručno povjerenstvo ocijenilo je da je najbolja kobasica Ive Dobrenića, obznanjeno je na službenom proglašenju pobjednika 14. Petrinjske kobasijade koje je održano u izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje.

Grad Petrinja nakon dvogodišnje pauze ove godine ponovno je, u nešto skromnijim uvjetima, organizirao tradicionalno ocjenjivanje kobasica koje se održalo prošle subote, a u četvrtak, 14. travnja su proglašeni pobjednici i uručene nagrade.

Uz pobjednika Ivu Dobrenića, drugu nagradu osvojila je kobasica Josipa Mitra, dok je treću nagradu osvojila kobasica Brune Štajcara.

Gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes, ovom prilikom je čestitala pobjednicima pritom istaknuvši:

„Prošli vikend se održala 14. tradicionalna Kobasijada u Petrinji nakon više godina pauze, iz objektivnih razloga, što zbog epidemije, što zbog potresa, drago mi je da smo ju uspjeli ove godine organizirati, u nešto skromnijim okolnostima nego što je to bilo onih prethodnih godina kada su se održavale, ali to ne znači da ubuduće neće biti na nekim višim razinama, bogatije, sa više sudionika, i nadam se više prijavljenih kobasičara, sa petrinjskog i šireg područja. U planu nam je podići na višu razinu ovu organizaciju, uključiti više naših vrsnih majstora u izradu kobasica, u sam taj postupak. Bila sam prisutna na samoj kobasijadi gdje su bili stručni profesori koji su degustirali i ocjenjivali vaše kobasice, zadovoljni su kvalitetom, dakle ova manifestacija zaista ima dobru budućnost i vjerujem i nadam se da ćemo iskoristiti ove okolnosti u kojima se nalazimo, kvalitetu mesa i stručnost svih naših kobasičara”, istaknula je gradonačelnica Komes.

Proglašenju najboljih kobasica nazočio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak:  

„Nadam se da će ovo biti poticaj svim onim proizvođačima s područja Banovine, uključujući i Grad Glinu i sve ostale jedinice lokalne samouprave za daljnji napredak u proizvodnji i povećanju njihove proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede, osim podrške manifestacijama, izdvojilo je znatna sredstva za zaštitu dva brenda sa područja Sisačko – moslavačke županije u sklopu novog Akcijskog plana za potporu stradalim područjima, potporu poljoprivrednicima s područja Sisačko – moslavačke županije, a to su oni tradicijski proizvodi koje smo prepoznali, to je Banijska odnosno Banska kobasica i Sisačka češnjovka. Postoji tradicija u spravljanju ovih suhomesnatih proizvoda na širem području Banovine, Posavine, Pokuplja i Pounja i smatramo da one zavrjeđuju kao jedna od prvih, ako ne i prva, tvornica mesnih proizvoda na području Hrvatske, zavrjeđuju svoje mjesto na listi zaštićenih ne samo hrvatskih nego i europskih proizvoda.

Posao zaštite ovih proizvoda trajati će dvije do tri godine temeljem iskustva koje imamo s drugim proizvodima. Mogu se uključiti svi oni koji proizvode ovaj tip kobasice.  Prethodni proces samoj zaštiti je osnivanje udruge na razini županije, za to su preduvjeti već ostvareni, ovdje je bio inicijalni sastanak, u prostoru Grada Petrinje, inicijativu je dala gradonačelnica i formirati će se jedna udruga koja će zaštiti interese i predstavljati interese proizvođača ove dvije kobasice pred Ministarstvom i koja će braniti onda sve one stavove, uključujući i specifikaciju i recepturu koju vi sami definirate kao proizvođači.

U ime Ministarstva dajem punu podršku lokalnoj upravi, Gradu Petrinji, i ostalim gradovima koji promiču ovakve manifestacije, one su odraz tradicije i baštine ovih krajeva i nadam se da će iz godine u godinu rasti, ne samo broj, nego i kvaliteta ovih proizvoda kroz vaše kobasijade, a dakako da će i ova zaštita tome doprinjeti”, istaknuo je Majdak.

U ime dobitnika Priznanja zahvalio se drugoplasirani Josip Mitar:

„Ove nagrade za nas su prije svega čast i veliko zadovoljstvo, pomoći će nam da i dalje ostanemo konstanta u tim kobasicama, neki smo već dugi niz godina u vrhu, a neki da napreduju i dalje da ostanu tu”, zaključio je Mitar.

Više vijesti

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

Petrinja

U organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u nedjelju, 12. svibnja održana je javnozdravstvena akcija pod nazivom „Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“...

Petrinja

U Petrinji je jučer potpisan Ugovor o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja županijske ceste ŽC3200. Riječ je o Ulici Gromova u Petrinji, jednoj od...

Petrinja

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače i ove godine organizira javnozdravstvenu akciju „Korak po korak Zajedno: Zagreb – Petrinja“. Predsjednica Udruge Verica Mešić s prijateljima...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.