Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Petrinja: Projekt “Pomozimo zajedno” za pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Projekt “Pomozimo zajedno“, koji provodi Humanitarna udruga i zaklada “fra Mladen Hrkać“ i Udruga Specijalne jedinice policije OSA Sisak, namijenjen je pomoći braniteljima i njihovim obiteljima s potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije, koja se, osim s epidemijom, nosi i s obnovom.

Vrijednost projekta “Pomozimo zajedno“ je nešto veća od 463.770 kuna, od čega je 85 posto financirano iz Europskoga socijalnog fonda i 15 posto iz državnog proračuna. Osigurani novac služi za provedbu usluga i aktivnosti u trajanju od godinu dana, što je počelo lani u studenome.

Ovaj tjedan u Petrinji se održava edukacija „Kinaesthetics“, „Pokretom do zdravlja“ i „Unaprjeđenje zdravlja hrvatskih branitelja“.

Tajnik Udruge Specijalne jedinice policije OSA Sisak Željko Gršić, koji je ujedno i koordinator projekta na terenu, rekao je da je njegovo provođenje bitno i za tu udrugu jer je težište i na povećanju njezinih kapaciteta.

“U okviru projekta za nastavak našeg djelovanja u pomoći članovima braniteljima na području županije dobili smo na korištenje vozilo kojim svakodnevno obilazimo najteže pogođene branitelje. Budući da nam je u potresu teško oštećen ured udruge u Sisku, u nabavi je uredski kontejner za našu udrugu”, rekao je Gršić.

“Drago nam je što smo između svih braniteljskih udruga s područja županije baš mi odabrani da kao udruga partnerski sudjelujemo, čime je potvrđeno da kontinuirano pomažemo svojim članovima i braniteljima od potresa pa do danas”, istaknuo je.

Jedan od polaznika edukacije je i umirovljeni hrvatski branitelj, ratni vojni invalid Nikola Škrinjar, koji je izjavio da su edukacije iznimno važne za njih i njihove obitelji te osobe u široj zajednici kojima je takav oblik stečenog znanja primjenjiv i koristan za kvalitetniji život, za bolje održavanje zdravlja.

“Kao osoba bez desne šake, sam shvatio i naučio na koje načine što normalnije i kvalitetnije živjeti s time, ali i sebi olakšati svakodnevne poslove i svakodnevni život”, rekao je.

U sklopu projekta „Pomozimo zajedno“ provode se mnoge aktivnosti – psihosocijalna i ljudska potpora, zdravstvena pomoć i pomoć u sitnim poslovima.

U Glini su tako održane četiri edukacije s temom komunikacijskih vještina i psihosocijalne pomoći nakon proživljene traume.

Humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ gotovo 10 godina znači i drugi dom za tisuće osoba i članova njihovih obitelji koji dolaze u Zagreb na liječenje iz svih krajeva Hrvatske, BiH i šire. Sveobuhvatna pomoć i potpora besplatna je za svakoga, neovisno o dobi, bolesti, nacionalnosti i vjeroispovijesti. Udruga se osobito brine o pripadnicima socijalno osjetljivih skupina, starijim osobama, djeci s teškoćama u razvoju, beskućnicima, osobama s invaliditetom i braniteljima kako bi povećala stupanj njihove socijalne uključenosti.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.