Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Počinje obnova Centra za ljevarstvo u Sisku

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, koji djeluje u sastavu Sveučilišta u Zagrebu, u ponedjeljak su potpisani više od 2,2 milijuna kuna vrijedni ugovori o stručnom nadzoru i hitnoj obnovi konstrukcije Centra za ljevarstvo – SIMET, koja je teško oštećena u potresu.

Naime, od 2020. godine na tom se fakultetu u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj provodi infrastrukturni projekt SIMET s krajnjim rokom do 31. srpnja 2023. Ukupne prihvatljive troškove od 44 milijuna kuna Europska unija financira sto posto.

Osnutkom Centra za ljevarstvo žele se ojačati kapaciteti za istraživanje, razvoj i inovacije (IRI) ulaganjem u istraživačku infrastrukturu te poboljšati kompetencije nastavnog osoblja i studenata i pozicionirati taj fakultet i metalurški sektor u prepoznavanju i aktiviranju njegova IRI potencijala.

Zadaća je Centra za ljevarstvo ciljano istraživanje u razvoju materijala i transferu tehnologija kad je riječ o partnerima iz realnog sektora, od ideje do gotovog proizvoda.

Zgrada tog centra dobila je nakon potresa crvenu naljepnicu pa su zbog toga zaustavljeni radovi na njezinoj adaptaciji. S mjerodavnim ministarstvom dogovorena su dodatna financijska sredstva za hitnu konstrukcijsku obnovu, a nastavak predviđenih infrastrukturnih radova projekta Centra za ljevarstvo – SIMET bit će moguć tek nakon obnove.

Prema potpisanom ugovoru, vrijednom 2,2 milijuna kuna, radove će izvoditi tvrtka Gradnja iz Siska, a rok njihova završetka je četiri mjeseca. Stručni nadzor, vrijedan 36.750 kuna, provodit će tvrtka Trasa Adria iz Zagreba.

Do sada je u sklopu projekta ugovorena adaptacija prostorija vrijedna 7,5 milijuna kuna, opremanje namještajem vrijednim 1,9 milijuna, te nabava instrumenata i znanstveno-istraživačke opreme u vrijednosti 23,7 milijuna kuna s PDV-om.

Više vijesti

Sisak

Sisačke kuglačice Sara Pejak i Valentina Smuđ su kao članice kuglačkog kluba “Mlaka” Rijeka u subotu 25. studenog nastupile u kuglačkoj Ligi prvaka. U...

OBNOVA

U petak, 24. studenog 2023. godine, Sisak je posjetio ministar zdravstva Vili Beroš te je zajedno sa županom Ivanom Celjakom i suradnicima obišao gradilišta...

Iz policijske bilježnice

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. studenoga, jučer 15. studenoga u Strukovnoj školi Sisak u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke uz potporu Ravnateljstva...

OBNOVA

Na području Grada Popovače završena je sanacija dviju prometnica i jednog klizišta, a u tijeku je sanacija dva mosta, jednog u Športskoj ulici u...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.