Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Ima li Grad Sisak novca za dovršetak projekta odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo?

Početkom ožujka ove godine sisačka gradonačelnica Ikić Baniček uz predsjednika Gradskog vijeća Dadasovića i suradnike obišla je radove na izgradnji odgojno-obrazovnog kompleksa Galdovo.

Tada su taj projekt okarakterizirali kao najveću investiciju Grada Siska u posljednjih trideset godina u sklopu kojeg bi ta gradska četvrt trebala dobiti novi vrtić i obnovljenu i proširenu školu.

Prema navedenom, radi se o investiciji i projektu Grada Siska.

Planirana vrijednost radova iznosit će 48 milijuna kuna, a gradonačelnica je prilikom obilaska radova napomenula da bi investicija mogla premašiti iznos od 60 milijuna kuna.

– U ovom trenutku ne mogu reći točan iznos obzirom da se još uvijek rade izmjene na glavnom projektu, paralelno prijavljujemo projekte na EU fondove i izrađujemo dokumentaciju. Ali ne gubimo vrijeme i gradimo vrtić, navodi tada Ikić Baniček.

Foto: Grad Sisak

Grad Sisak ipak ne može sam dovršiti projekt?

Ovog tjedna Grad Sisak posjetio je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina sa suradnicima.

Na radnom sastanku na kojem su ispred Grada Siska sudjelovali gradonačelnica i Bojan Dadasović, ovoga puta kao predsjednik Savjeta za obnovu i revitalizaciju, Ikić Baniček izrazila je nezadovoljstvo činjenicom da se obnova škole u Galdovu ne može financirati iz Fonda solidarnosti s obzirom da iz Fonda solidarnosti nije predviđeno rušenje i izgradnja novih objekata škola, već samo obnova.

– S obzirom da je Grad Sisak dobio odgovor da iz zajma Svjetske banke neće biti moguće financiranje te obnove, a istovremeno se iz tog izvora predviđa izgradnja nove Ekonomske škole na lokaciji u vlasništvu Grada Siska, kriteriji nisu posve jasni.

Na sastanku je jasno rečeno da Grad Sisak ne može prihvatiti da bude prepušten samome sebi u obnovi te škole, stoji u objavi nakon sastanka na stranicama Grada Siska.

Nakon ovih oprečnih istupa vrhuške Grada Siska u razmaku od svega nekoliko mjeseci, nameće se pitanje ima li Grad Sisak novca za dovršetak ovog projekta, odnosno kako je moguće da se u realizaciju najveće investicije Grada u posljednjih trideset godina ulazi bez prethodno detaljno razrađenog plana financiranja.

Foto: Grad Sisak

Kreditna zaduženost Grada Siska

Prethodne velike investicije Grada poput dvorane, uređenje šetnice u sisačkoj “Drugoj ulici” i bazena u Capragu financirane su dugoročnim kreditima o kojima gradska vlast nevoljko detaljno govori, a građani vrlo često razočarano iznose svoje sumnje kako će sve to otplaćivati njihova djeca i unuci, te kako u takve projekte – ako su nužni – treba ulaziti u suradnji ili još bolje pokušati ih prilagoditi za financiranje putem EU fondova.

Kakva je trenutno kreditna sposobnost Grada Siska i kakva je točno sudbina projekta u Galdovu, hoće li ipak Grad Sisak morati naknadno ući u svaki oblik suradnje s Državom i hoće li se i onda ovaj projekt “zvati” najveća investicija Grada Siska u posljednjih trideset godina, ostaje za vidjeti.

Više vijesti

Sisak

Župan Ivan Celjak ugostio je članice Udruge lađarica Sisak koje su na Maratonu lađarica treći put za redom osvojile zlatno odličje što ni jednoj...

Politika

Priopćenje sisačkog HDZ-a vezano uz financiranje obnove sisačkog bazena objavljujemo u cijelosti. “Sisački bazen sa zatvorenim bazenom i dvoranom te poslovnim prostorima nažalost dugi...

Sisak

U prostoru novouređenog Doma zdravlja u Topolovcu, jučer je otvoren poštanski ured. Miroslav Živko izvršni direktor regije 2 Hrvatske pošte. Živko je zahvaliti županu...

Sisak

Radovi na uređenju Katoličke osnovne škole u Sisku ulaze u svoju završnu fazu. Škola, smještena na adresi Šetalište Vladimira Nazora 4, uskoro će otvoriti...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.