Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obilježen Dan Grada Gline – Županija u obnovu i revitalizaciju nakon potresa uložila više od 50 milijuna kuna

U povodu dana Grada hrvatske himne, Grada Gline, u kojoj je Josip Runjanin skladao hrvatsku himnu, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kojoj je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, istaknuo sve projekte Sisačko-moslavačke županije koji se u suradnji s Vladom RH provode na glinskom području s ciljem poboljšanja kvalitete života stanovnika ovog dijela županije.  

Na području Gline Sisačko-moslavačka županija pokrenula je ulaganja vezana uz sanacije posljedica potresa i obnove te revitalizacije u vrijednosti višoj od 50 milijuna kuna. U tijeku je cjelovita obnova Doma za starije osobe Glina u vrijednosti od 9.613.408,91 kn, za što je županija osigurala sredstvapreko Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U obnovu Osnovne škole Glina, Županija je uložila 904.829,00 kn, a kroz  sufinanciranje s Gradom Glinom, popravljeno je i krovište sportske dvorane OŠ Glina u vrijednosti 807.221,25 kn.

Županija je pokrenula i postupak obnove Srednje škole Glina koja je izmještena u montažni objekt pokraj škole, za čiji najam Županija plaća ukupno 2.337.500,00 kn kako bi učenici ostali pohađati školu u svom gradu, do potpune obnove škole.

Na Fond solidarnosti prijavljena je obnova ove škole, izabran je izvođač radova, a vrijednost radova je 18.365.867,10 kn.

Kako bi stanovnici Banovine imali adekvatnu zdravstvenu skrb, u čvrstim i sigurnim objektima, Sisačko-moslavačka županija, budući je to u njezinoj nadležnosti, osigurala je sve preduvjete za potrebe rada Doma zdravlja u Glini, izmjestila liječnike iz kontejnera u uređen, zamjenski objekt za ambulante, u što je uloženo 1.639.961,25 kn. Tako sada u novoobnovljenom objektu djeluju četiri ambulante obiteljske medicine i ginekološka ambulanta.

Sisačko-moslavačka županija na Fond solidarnosti prijavila je obnovu zgrade Doma zdravlja Petrinja, Ispostava Glina, za što je već proveden postupak javne nabave i potpisan ugovor o izvršenju radova u vrijednosti 11.534.819.38 kn.

Uslijed potresa i Zavod za hitnu medicinu SMŽ, Ispostava Glina ostao je bez prostora, a kako ne bi hitnu skrb pružali u kontejneru, Sisačko-moslavačka županija prilagodila je prostore Područne škole Viduševac za potrebe ZHM u što je uložila 15.000,00 kn.

Sisačko-moslavačka županija i dalje osigurava tople obroke za osobe smještene u kontejnerima i drugim nedovoljno kvalitetnim uvjetima, a na području Gline je 815 korisnika (ukupno 1559 korisnika s područja SMŽ), za što se izdvaja 7.761.837,74 kn.

Radi poticanja bržeg razvoja gospodarstva, Županija će na području Banovine razvijati Poduzetnički centar u okviru kojeg će poduzetnici, jednako kao i u Sisku, moći registrirati tvrtke i obavljati svoje djelatnosti.

Sisačko-moslavačka županija osmislila je i gospodarske mjere kojim žele pokrenuti gospodarstvo, posebice potresom zahvaćenog područja. Tu se prije svega radi o sufinanciranju kamate kreditnih linija HBOR-a i to onih koje su usmjereni na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinanciraju se i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a. To u konačnici omogućuje investicije od 0% kamate.

Sisačko-moslavačka županija ulaže i u cestovnu infrastrukturu na području Gline. Važno je saniranje prometnica kako bi se teška mehanizacija i kamioni s građevinskim materijalom uslijed obnove mogli neometano i sigurno kretati. Putem Županijske uprave za ceste saniran je i proširen most u Majskim Poljanama. Izvedena je rekonstrukcija mosta preko rijeke Maje na kojem su sanirane posljedice katastrofalnog potresa. Osim što je bio oštećen, most je bio i uzak 3.5 metara, dok je novi most ukupne duljine 41,33 metara proširen na 6,5 metara s izgradnjom pješačkih hodnika. Izvedeni su i radovi na uređenju korita i obaloutvrde. Vrijednost radova nešto je viša od 4 milijuna kuna

Županijska uprava za ceste sanirala je ceste u Novom Selu Glinskom i Majskim Poljanama, te klizišta uz naselje Hađer, gdje je bilo ugroženo dvadesetak kuća. Sanacijom klizišta ujedno su osigurane i obližnje prometnice, uključujući i županijsku cestu.

Na ovom području sanirat će se još cesta Stankovac-Slana, vrijednost radova 2.000.000,00 kn, cesta u Buzeti- vrijednost radova nešto više od 1.000.000,00 kn, Most Prekopa- Županijska uprava za ceste pomogla je Gradu Glini u pripremi dokumentacije za prijavu projekta „Sanacija mosta Prekopa“ na Ž 3195 u mjestu Prekopa na Fond solidarnosti –  vrijednost radova 3.900.000,00 kn.

Županija je posvećena i mladima na području Banovine, u prosincu 2021. na prostoru pokraj Autobusnog kolodvora Glina postavljeno je montažno klizalište kao poklon najmlađim i svim ostalim zainteresiranim Glinjanima. Sredstva za realizaciju ovog projekta osigurala je Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije.

Inicijativom sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka, na ljetovanje u Split išlo je 45 djece, učenika 4. razreda iz OŠ Glina u terminu od 20. do 25. srpnja. Za djecu u riziku od siromaštva, Županija provodi projekt Zajedno na obrok 5, čime 56 učenika OŠ Glina ima potpuno besplatnu školsku prehranu, za što se izdvaja 55.137,60 kn. Županija osigurava i plaću za 5 pomoćnika u nastavi, za što se izdvaja 188.757,50 kn.

Projektima obnove i revitalizacije na glinskom području, u vrijednosti preko 50 milijuna kuna, Sisačko-moslavačka županija u suradnji s resornim ministarstvima pokazuje kako pruža svu administrativnu i operativnu pomoć stanovništvu navedenog područja. I tu podršku stanovništvo će imati i dalje.

Sisačko-moslavački župan je u prigodi Dana grada Gline istaknuo: „Hrvatski branitelji su briljantno isplaniranom, vrhunski izvedenom Vojno-redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobodili Glinu. Omogućili su završetak agresije i suživot svih građana. Sisačko-moslavačka županija je prisutna projektima u Glini,“ rekao je župan Celjak i dodao kako jak tempo kojim Županija provodi projekte u Glini, on i njegov tim imaju namjeru nastaviti i raditi tako i dalje za sve stanovnike grada Gline.

Više vijesti

Jasenovac

Ususret 29. obljetnici VRO Bljesak i Danu Općine Jasenovac, jučer je u središtu Jasenovca otkriveno spomen-obilježje „Jasenovačka golubica“, rad akademskog kipara Petra Dolića. Spomen-obilježje...

SMŽ

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu, 1. svibnja u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale...

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.