Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Obilježena 31. godišnjica vojno redarstvene akcije “Brđani 91”

Odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je na sunjskom području obilježena 31. godišnjice vojno – redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Kod spomenika hrvatskim brabiteljima poginulima kod naselja Brđani cesta vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih hrvatskih brabitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva policije, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni drugi.

Ministar Medved je podsjetio na hrabrost branitelja u obrani Sunje, posebno pripadnika 2. gardijske brigade “Grom”, 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” i pripadnika specijalne policije “Ose”, koji su među prvima bili u obrani Banovine od velikosrpske agresije.

“Oni su branili Banovinu u okolnostima napada na Sunju i napada na Sisak i to je istina o Domovinskom ratu”, rekao je Medved.

Akcija “Brđani 91” bila je prva napadna akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na području Banovine, potvrdio je župan Ivan Celjak.

“To je ujedno prva akcija u kojoj je srpska strana imala i ljudske gubitke. Akciji su prethodili stalni napadi na Sunju, naš “Mali Vukovar”, te minobacački napadi na mjesta preko Save, posebno na industrijska postrojenja JANAF-a, što je moglo dovesti do ekološke katastrofe. Danas hrabrim braniteljima, koji su sudjelovali u akciji, ali i drugim braniteljima koji su nam omogućili slobodu, odajemo dužnu počast”, rekao je Celjak.

U ovoj su akciji poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomen ploču na legendarnoj sunjskoj Željezničkoj stanici, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata bila nepremostiva prepreka za pokušaje neprijatelja da okupiraju Sunju i prodru preko Save prema Sisku. Spomen ploča je podignuta u počast devetorici “Gromova” poginulih u obrani Sunje. Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivan Borić.

Više vijesti

PROMO

U Parku prirode Lonjsko polje nedaleko od Siska, uz stari rukavac rijeke Save, nalazi se Čigoč – Prvo europsko selo roda. Ovu titulu Čigoč nosi...

Sisak

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripremaju za...

Kutina

Uzdignutim čašama i riječima “Živi bili škrlet pili”, otvoren je “30. Festival vina – MoslaVina Kutina”. Ne može se puno festivala pohvaliti ovako dugom...

Popovača

Svečano su u Popovači otvoreni novouređeni Trg I i prostori Gradske uprave. Rezanjem vrpce nove prostore simbolično je otvorio gradonačelnik Josip Mišković, a blagoslovio...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.