SMŽ

[FOTO] Obilježena 31. godišnjica vojno redarstvene akcije “Brđani 91”

Odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća jučer je na sunjskom području obilježena 31. godišnjice vojno – redarstvene akcije “Brđani 91” te sudjelovanje pripadnika 2. gardijske brigade “Grom” u obrani Sunje u Domovinskom ratu.

Kod spomenika hrvatskim brabiteljima poginulima kod naselja Brđani cesta vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih hrvatskih brabitelja, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstva policije, jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i brojni drugi.

Ministar Medved je podsjetio na hrabrost branitelja u obrani Sunje, posebno pripadnika 2. gardijske brigade “Grom”, 57. samostalnog bataljuna “Marijan Celjak” i pripadnika specijalne policije “Ose”, koji su među prvima bili u obrani Banovine od velikosrpske agresije.

“Oni su branili Banovinu u okolnostima napada na Sunju i napada na Sisak i to je istina o Domovinskom ratu”, rekao je Medved.

Akcija “Brđani 91” bila je prva napadna akcija hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu na području Banovine, potvrdio je župan Ivan Celjak.

“To je ujedno prva akcija u kojoj je srpska strana imala i ljudske gubitke. Akciji su prethodili stalni napadi na Sunju, naš “Mali Vukovar”, te minobacački napadi na mjesta preko Save, posebno na industrijska postrojenja JANAF-a, što je moglo dovesti do ekološke katastrofe. Danas hrabrim braniteljima, koji su sudjelovali u akciji, ali i drugim braniteljima koji su nam omogućili slobodu, odajemo dužnu počast”, rekao je Celjak.

U ovoj su akciji poginuli Ivan Devčić, Alen Glavan, Ivica Hrnčević, Žan Marot i Osman Muratagić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i uz spomen ploču na legendarnoj sunjskoj Željezničkoj stanici, koja je tijekom cijelog Domovinskog rata bila nepremostiva prepreka za pokušaje neprijatelja da okupiraju Sunju i prodru preko Save prema Sisku. Spomen ploča je podignuta u počast devetorici “Gromova” poginulih u obrani Sunje. Zajedničku molitvu predvodio je vlč. Ivan Borić.

Više vijesti

Sisak

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u subotu, 4. svibnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u bazilici sv. Kvirina predvodio...

KULTURA

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ i pod pokroviteljstvom SMŽ u Sisku je u nedjleju, 05.svibnja održan 4. Županijski pleter. Riječ je o manifestaciji...

SMŽ

Sisačko-moslavačka županija raspisala je Javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Sisačko-moslavačke županije u 2024. godini temeljem kojeg će i ove godine...

OBNOVA

Sisačko-moslavačka županija uspješno je privela kraju još jedan projekt u sustavu zdravstva. Obnovom Doma zdravlja SMŽ u Dvoru osigurani su još bolji uvjeti za...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version