Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Obnavljaju se nasipi na području Petrinje, vrijednost ulaganja je 60 milijuna kuna

Župan Ivan Celjak zajedno s generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem, u srijedu, 17. kolovoza 2022. godine, obišao je radove na nasipu uz rijeku Kupu u mjestu Krnjica, Petrinja, na kojemu su u tijeku sanacije šteta nastalih u potresu.

Desnoobalni nasip rijeke Kupe u Krnjici pretrpio je znatna oštećenja prilikom potresa, a na pojedinim dionicama ugrožena je njegova stabilnost i zaštita zaobalja od velikih voda. Nasip se obnavlja u duljini od gotovo 5 km, a vrijednost investicije je nešto više od 37 milijuna kuna.

„Nakon razornih potresa u prosincu 2020. godine imali smo teška oštećenja na 15 vodnih građevina na području Sisačko-moslavačke županije. Na tri lokacije u Petrinji također smo imali teška oštećenja. U tijeku su sanacije desnoobalnog nasipa uz rijeku Kupu na području Krnjice te na području Bresta. U ponedjeljak kreće sanacija lijevoobalnog nasipa rijeke Petrinjčice. Vrijednost ovih radova je oko 60 milijuna kuna i vrlo smo zadovoljni aktivnostima Hrvatskih voda na području Sisačko-moslavačke županije. Vrlo je važno da svi radovi budu izvedeni kvalitetno, da budu izvedeni što brže i na taj način osnažimo osjećaj sigurnosti kod naših sugrađana pred ugrozom od poplava“, izjavio je župan Celjak ovom prigodom.

Važnost obnove sustava obrane od poplava koji su stradali u razornom potresu na području cijele Sisačko-moslavačke županije posebno ističe i Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

„Na području Petrinje obnavljamo oko 8 km nasipa, a radi se i na sisačkom području. Imamo ovakvih 15 gradilišta u vrijednosti 200 milijuna kuna i svi su u fazi izvođenja“.

Desnoobalni nasip u mjestu Krnjica uz rasjedne pukotine koje su nastale kao posljedica potresa doživio je i slijeganje na pojedinim dionicama kojima je smanjeno njegovo sigurnosno nadvišenje, a tijek radova nadalje pojašnjava Đuroković:

„Ulazi se 1,5 m u temeljno tlo, dodatno se na brojnim mjestima vrši mlazno injektiranje kako bi se poboljšalo temeljno tlo. Zemlja se još armira i geomrežama kako bi novi nasip u potpunosti mogao odoliti nekim novim potresnim silama koje se mogu pojaviti na ovome području“.

Obilasku radova na nasipu u mjestu Krnjica nazočila je i Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, koja ističe:

„Prilikom potresa stradala je infrastruktura, kako preventivna odnosno nasipi, tako i vodnokomunalna infrastruktura u području vodoopskrbe i odvodnje i nastale su štete od erozija i klizišta. Za sva ta tri načina saniranja infrastrukture Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je prijavilo štete za Fond solidarnosti i za ta tri poziva na raspolaganju imamo 555 milijuna kuna alociranih sredstava. Sva su sredstva ugovorena, te osim Krnjice i Bresta na još 15 lokacija na području Sisačko-moslavačke županija. Cilj je sredstva potrošiti do 15. svibnja 2023. godine.“

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.