Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Počinje rekonstrukcija i izgradnja Srednje škole Petrinja na novoj lokaciji

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sudjelovao je na Javnom predstavljanju rekonstrukcije Srednje škole Petrinja čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija.

Srednja škola Petrinja bila je smještena u povijesno zaštićenoj zgradi u središtu grada Petrinje, a tijekom potresa teško je stradala. Školu pohađa oko 240 učenika u smjerovima opća gimnazija, prehrambeni tehničar, veterinarski tehničar, mesar, cvjećar, voćar-vinogradar-vinar. Nastava za učenike je privremeno organizirana u OŠ Mate Lovraka Petrinja, a zajmom Svjetske banke uskoro počinje rekonstrukcija i izgradnja škole na novoj lokaciji.

Naime, 2021. godine tvrtka Gavrilović d.o.o. donirala je školi objekt u sjevernom dijelu grada Petrinje, na lokaciji koja se dosad nalazila u krugu tvornice Gavrilović.

“Prije otprilike godinu dana susreli smo se s brojnim izazovima kada smo preuzeli dužnost u županijskoj upravi. Jedan od izazova je bio isto tako osiguranje financijskih sredstava za prenamjenu objekta koji je tvrtka Gavrilović darovala Srednjoj školi Petrinja.

U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorili smo proširenje zajma Svjetske banke s Zagrebačke županije na Sisačko-moslavačku županiju i na taj način smo osigurali sredstva za izgradnju nove Ekonomske škole u Sisku i za prenamjenu spomenutog objekta u školski objekt.

Nova škola imat će ukupno 4300 m2, od toga 1900 m2 je nova dvorana, a 2400 m2 je školski objekt. U studenome očekujemo početak radova, u tijeku je nabava za izvođenje radova, a završetak radova očekujemo krajem 2023. godine. Važno je osigurati učenicima što kvalitetnije uvjete za nastavu, isto tako i nastavnicima što kvalitetnije uvjete kako bi mogli prenositi znanje na naše učenike“, rekao je župan Celjak uz kojeg je na predstavljanju bio i zamjenik Mihael Jurić.

Javnom predstavljanju projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja nazočila je i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes koja ističe:

“Vjerujem kako ovakve obrazovne institucije imaju budućnost i da nam trebaju kapaciteti za upis školaraca i osnovnih i srednjih škola, a na čemu u suradnji s Sisačko-moslavačkom županijom i Ministarstvom aktivno radimo”.

Škola će imati 26 prostorija, uključujući učionice i praktikume, a radovima na školi posebno je zadovoljan i ravnatelj SŠ Petrinja, Milan Orlić koji ističe: “Nova škola zadovoljava sve naše potrebe za rad strukovne škole i gimnazije. Jedva čekamo da novi objekt krene s radovima i da što se prije uselimo”.

Sisačko-moslavačka županija do sada je obnovila 12 objekata na području obrazovanja, od toga 6 objekata na području grada Petrinje.

“Dobrom dinamikom napreduju i radovi na izgradnji I. osnovne škole Petrinja i nadamo se da ćemo u najkraćem mogućem roku izgraditi Srednju školu na radost svih Petrinjaca i Petrinjki, a najviše na zadovoljstvo naših učenika”, zaključio je župan Celjak.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.