Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

[FOTO] Proslava Križeva u katedralnoj župi u Sisku

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa proslavljena je u srijedu, 14. rujna u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe. Svečano misno slavlje predvodio je provincijal Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Ivicom Mađerom, prepoštom Stolnog Kaptola mons. Markom Cvitkušićem, kanonicima Stolnog kaptola sv. Križa, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i više svećenika.

Uz brojne okupljene župljane slavlju je nazočio i biskup Vlado Košić koji je prije mise u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola sv. Križa predvodio molitvu Večernje.

U homiliji fra Milan je rekao kako je danas dan velikog slavlja u kojem pred nama blista Kristov Križ koji sabire naše poglede i usmjerava ih prema Spasitelju čovjeka – Isusu Kristu pobjedniku s drva križa.

“Blagdan Uzvišenja svetoga Križa je poziv da se zagledamo u križ Gospodinov. Razmatrajući ga, gledamo ljubav koju nam je samo Bog mogao objaviti i ostajemo zadivljeni Božjom dobrotom“.

U nastavku, rekao je kako nas svetopisamska čitanja ove svetkovine žele potaknuti na novu nadu koju daje sam Gospodin svojem narodu; kako nekada davno u povijesti izabranom Izraelskom narodu u hodu pustinjom, tako i nama ovdje danas.

„On daje znakove svoje blizine jer ne želi čovjekovu propast već čovjekovo spasenje. Prvo čitanje u sebi sadrži navještaj spasenja kroz sliku podignutog lika zmije koja je put prema ozdravljenju svima koji podignu svoj pogled prema njoj, dok nam evanđelje prikazuje Gospodina našega Isusa Krista uzdignutog na križ koji sve privlači k sebi. Tijekom svoga hoda kroz pustinju Izabrani narod je teško podnosio napor koji je bilo potrebno uložiti. Kaže čitanje iz Knjiga Brojeva: Narod putem postane nestrpljiv (Br 21,4b). Izmoren glađu, ne prepoznajući cilj, narod je počeo sumnjati u Božje obećanje slobode do te mjere da je ponovno priželjkivao ropstvo. U kušnji umora izgledalo mu je kao da ga Bog želi izbrisati s lica zemlje, a ne osloboditi. Ta sumnja i čežnja za ropstvom tražila je priznanje vlastitoga grijeha i samo je zagledanost u zmiju mogla sačuvati život narodu“, istaknuo je fra Milan te dodao kako je u tom hodu narod upoznao osjećaj napuštenosti, ali kada je doživio tjeskobu smrti, vratio se Bogu i Bog mu je izašao ususret.

Propovjednik je poručio i kako je jedna od poruka Kristova Križa, služenje. „Ovo je poruka i itekako je stvarna za današnje vrijeme kada sve polako dobiva izraz krize i nesigurnosti; počevši od prošlog vremena pandemije pa sve do posljedica razornog potresa koji je oštetio veliki dio vaše Biskupije i vaše časne Katedrale. Iz toga proizlaze i mnoge naše brige i obveze. Isus sam za sebe kaže: Sin čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge (Mk 10,45; usp. Mt 20,28).

Duh Božji je onaj koji nam daje mogućnost služenja. Snagom Duha pozvani smo pratiti Isusa u njegovu poslanju Sluge. Pozvani smo na takvo služenje iz kojega ćemo moći crpiti novu snagu za izazove vremena u kojem se nalazimo. Sigurno da se od nas ne traži činiti nešto iznad naših mogućnosti, ali smo pozvani na veću solidarnost i spremnost služenja. Potrebno se staviti na raspolaganje, što ponekad može izgledati i kao proročki znak kako bismo mogli odgovoriti kao vjernici na izazove vremena. To iskustvo služenja treba biti ispunjeno jednim predanjem u Božje vodstvo i kada nam vrijeme nije naklonjeno i kada svijet vapi za novom nadom. Probudimo se i budimo odgovorni za vrijeme u kojem živimo“, zaključio je propovjednik.

Misno slavlje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju Katarine Mandić, a proslavi je prethodila trodnevna duhovna obnova od 11. do 14. rujna. Misna slavlja predvodili su ovogodišnji mladomisnici Josip Bulat, Darijo Stanković i Kristijan Pezić. (SV)

Više vijesti

Sisak

Sisačko-moslavačka županija organizira koncert Grše u povodu završetka školske godine. Najpopularniji hrvatski reper dolazi u Sisak u petak, 21. lipnja s hitovima Mamma Mia,...

Sisak

U Sisku je jučer započela konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“ koja će tijekom dva dana trajanja širu javnost i potencijalne korisnike upoznati s programom...

Sisak

Još jedna humanitarna akcija za Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS Sisak. Ovaj puta, na inicijatvu Edine Šalić i Udruge KAS, u KAS-u...

OBNOVA

Sisački biskup mons. Vlado Košić predvodio je u utorak, 11. lipnja misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Odre Sisačka te je tom prigodom...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.