Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Značajno poskupljenje prehrane i produženog boravka u školama! HDZ Sisak: Nesposobnost upravljanja plaćaju roditelji?

Sisački HDZ obratio se javnosti priopćenjem na temu novih cijena prehrane i produženog boravka u osnovnim školama na području grada Siska, a kojima je Grad Sisak osnivač. Oporbeni HDZ za značajno poskupljenje direktno okrivljuje sisačku gradonačelnicu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček svojevoljno je formirala novu cijenu prehrane i produženog boravka u sisačkim osnovnim školama. Roditelji su tako prošle godine plaćali produženi boravak 500 kuna, sukladno realnom pohađanju djeteta, a sada je cijena oko 675 kuna i još se mora plaćati puni iznos bez obzira je li dijete bilo u boravku ili je bilo bolesno. Prehrana je prošle godine iznosila 100 kuna, a sada je mjesečno roditelji moraju plaćati 150 kuna.

„Neopravdano je i neprihvatljivo da sisački roditelji za svog školarca plaćaju više cijene bez ikakve prethodne najave ili obrazloženja, a da se gradska uprava koju vodi Ikić Baniček nije potrudila sredstva za sisačku djecu osigurati kroz proračun. Ovako ispada da su roditelji dovedeni pred gotov čin i nemaju izbora. Što je tek s obiteljima koje imaju više djece koja moraju pohađati boravak? Dok drugi gradovi sufinanciraju prehranu i boravak kako ne bi previše opteretili budžet svojih građana, gradonačelnica Ikić Baniček ovaj veliki financijski izdatak prebacuje isključivo obiteljima“ – izjavio je Tomislav Kralj, predsjednik HDZ-a Sisak i vijećnik Gradskog vijeća Grada Siska.

HDZ Sisak pritom kao najveću nepravdu ističe da će i djeca koja opravdano izostaju s nastave biti dužna iznose za cijeli mjesec – ako je dijete bilo bolesno i samo jedan dan u mjesecu prisustvovalo nastavi, roditelji svejedno plaćati cjelokupnu cijenu i za prehranu i za produženi boravak!

„Zašto Grad nije pronašao način da škole kojima je osnivač, na neki drugi način uštede sredstva? Primjerice, moglo se uložiti u sustave poput solarnih ploča, kojima bi se dugoročno štedjelo na troškovima električne energije, pa bi se dio sredstava mogao usmjeriti u subvenciju ovih usluga. Sisak nema razvojnih projekata, Sisak je postao taocem nekompetentnosti, nesuradnje s državnim institucijama, ne koriste se mogućnosti financiranja kroz projekte Europske unije, a tko u konačnici za to ispašta? Roditelji i djeca.“ – izjavio je Tomislav Kralj.

Možda je poskupljenje bilo nužno kako bi se financirali jelovnici koje izrađuje tvrtka koju su angažirale gradske ustanove? Za izradu jelovnika plaćeno je 14.500 kuna + PDV za svaku od devet gradskih osnovnih škola! Po čemu su ovi skupi jelovnici bolji od besplatnih jelovnika koje izrađuje HZJZ? Razlikuju li se od škole do škole i kako, ako je bilo potrebno platiti zasebno za svaku? Roditelji svakako ostaju zakinuti za informacije, jer gradonačelnica nastavlja svoj običaj skrivanja dokumentacije.”

Više vijesti

Sisak

Sisačke kuglačice Sara Pejak i Valentina Smuđ su kao članice kuglačkog kluba “Mlaka” Rijeka u subotu 25. studenog nastupile u kuglačkoj Ligi prvaka. U...

Iz policijske bilježnice

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava 16. studenoga, jučer 15. studenoga u Strukovnoj školi Sisak u organizaciji Policijske uprave sisačko-moslavačke uz potporu Ravnateljstva...

KULTURA

Državni arhiv u Sisku vas poziva na svečano otvorenje “Tjedna arhiva DASK” koje će se održati u ponedjeljak 13. studenog u 19,00 sati u...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji s Caritasom Sisačke biskupije obnovila je kuću obitelji Jambrec u sisačkom naselju Kanak koja je ljetos pretrpjela velika oštećenja u...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.