Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

“MARŠ VAN” Predsjednik Županijske skupštine poslao dokaz da oporba besramno laže

Predsjednik Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije Mato Fofić poslao je medijima priopćenje vezano uz događanja na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine te audio snimku u kojoj župan navodno vijećnici Luci Gašpar Šako govori “Marš van”, kako su Luca Gašpar Šako i Daniel Berdais te ostali vijećnici oporbe to, pokazalo se lažno, prezentirali javnosti.

“Kao predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije obvezan sam reagirati na neistinite navode predsjednika Kluba vijećnika SDP-a Daniela Berdais i vijećnice MOST-a Luce Gašpar Šako da joj se na sjednici Županijske skupštine obraćalo neprimjerenim rječnikom, a što je jučer plasirano u javnost.

Na samome početku sjednice, prije aktualnog sata, usvojen je prijedlog da se vijećnicima te našim sugrađanima daju informacije o stanju obnove na gradilištima bolnica, ambulanti, škola te domova za starije i nemoćne.

Daniel Berdais / Foto: QP

S početkom prezentacije o stanju obnove, započeo je igrokaz vijećnice Luce Gašpar Šako na način da počinje vikati, štoviše urlati, da neće ona to slušati i slično. Upozorio sam vijećnicu, no ona nastavlja s ometanjem rada sjednice te sam joj izrekao opomenu. Nakon što je nastavila s ometanjem tako što je hodala po dvorani, vikala i uznemiravala druge vijećnike, ponovno sam joj izrekao opomenu s oduzimanjem riječi. Vijećnica je nastavila ometati rad vijećnika i red na sjednici te sam joj izrekao mjeru udaljenja sa sjednice, sve sukladno Poslovniku. Budući da vijećnici ni to nije bilo dovoljno, nastavila je sa svojim „cirkusom“ te sam bio primoran prekinuti sjednicu.

Nakon neugodnog obraćanja prema prisutnim novinarima, vijećnicima, županijskim službenicima te galami prema županu i meni, župan joj se obraća sljedećim riječima, citiram, “Ili ćemo se ponašati civilizirano kako treba ili se nećemo ni ponašati“. Vijećnica, vidno uzbuđena, nastavlja s performansom, a župan ju traži da napusti prostor sljedećim riječima, citiram, „Izađite van”, te poziva mene riječima, citiram, „Ajmo van“ i daje mi znak rukom.

S druge strane, u izravnom javljanju preko facebooka, vijećnica Luca Gašpar Šako snimala je vijećnike, pročelnike, ravnatelje i uživo ih vrijeđala govoreći da su rektalni alpinisti i niz drugih uvreda. (https://www.facebook.com/1441336631/videos/626308199177370/)

Luca Gašpar Šako / Foto: QP

Kad se udaljila sa sjednice, “cirkus”, kako ga nazivaju oni sami, nije stao. Dok smo mi radili, oporba je izašla s laži i klevetom te izrežirala medijsku farsu u kojoj je župan navodno rekao vijećnici “MARŠ VAN”. O kakvoj se „ozbiljnoj“ oporbi radi, dovoljno govori činjenica da su izmislili nevjerojatnu laž ne razmišljajući da se tijek sjednice snima.

Iz sjednice u sjednicu Županijske skupštine svjedočimo ometanju rada i reda na sjednici te narušavanju digniteta. Nekome je to možda prilika za politički igrokaz, no ovdje se donose važne odluke bez kojih se ne mogu realizirati projekti.

Uz važnu spomenutu odluku za vatrogasce, na dnevnom redu bila su i izvješća o radu svih onih ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi čiji su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici iznijeli veliki teret i odradili ogroman posao. Vijećnici SDP-a i MOST-a nakon sramotnog ponašanja u dvorani nisu glasali niti za jednu točku dnevnog reda, a time ni za te iste vatrogasce, točku vezanu uz obnovu, niti za izvješće o radu ustanova u kojima rade zdravstveni i nezdravstveni djelatnici. 

Kao predsjednik Županijske skupštine dužan sam štititi dignitet predstavničkog tijela te izvijestiti javnost da župan nije izgovorio neprimjerene riječi što se jasno čuje na snimci sa sjednice Županijske skupštine. 

O kakvom se spinu i namjernoj zamjeni teza radi, potvrđuje istup druge vijećnice MOST-a, gđe Lampert, koja se pred cijelom dvoranom ispričala za ponašanje svoje kolegice, pohvalila rad župana i suradnika.

U ime svih vijećnica i vijećnika, a u cilju održavanja digniteta Županijske skupštine, molim vijećnike oporbe Lucu Gašpar Šako iz MOST-a, te Srđana Marića, Danijela Kljapića, Dubravku Šurlan, na čelu s predsjednikom Kluba vijećnika SDP-a Danielom Berdais da se ispričaju javnosti, vijećnicima, zaposlenima u županijskom sustavu i prisutnim novinarima, zbog namjerno iznesene kolektivne laži u javni prostor i da mediji koji su prenijeli napisanu laž iz priopćenja SDP-a i MOST-a, objave ovaj demantij. 

U prilogu dostavljam i snimku “spornog” dijela i tražimo javnu ispriku zbog nanošenja štete ugledu Županijske skupštine i županijske uprave.

Snimka je dokaz istinitosti sadržaja ovog priopćenja, no sukladno Poslovniku nije dozvoljeno njezino objavljivanje.

Mato Fofić, predsjednik Županijske skupštine”

Mato Fofić / Foto: QP

Više vijesti

VIJESTI

Sisačkom Ircu, Da Vinciju, sutra je osam godina. Irski je vučji hrt, pasmina je to stara više od 200 godina, zaštitni znak je i...

SMŽ

Prije početka 21. sjednice Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili Prijedlog Proračuna SMŽ za 2024. godinu, župan Sisačko-moslavačke županije javno je predstavio temeljni...

Popovača

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, Neuropsihijatrijsku bolnicu “dr. Ivan Barbot Popovača” posjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima. Obišao je Polikliničke...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije za sportska postignuća“, koja je održana u prostoru sisačkog restorana Cocktail 2, uručio 169 pojedinačnih...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.