Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Održana promocija knjige “Spomen-obilježja Domovinskog rata (1991.-1995.) u Sisačko-moslavačkoj županiji“

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije, u petak 21. listopada 2022. godine, u Strukovnoj školi u Sisku predstavljena je monografija „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“. Predstavljanju monografije prisustvovali su župan sisačko-moslavački Ivan Celjak i predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić.

Župan Celjak istaknuo je kako je ova monografija jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj, jer niti jedna županija u Hrvatskoj nema u jednoj knjizi prikupljene podatke o spomenicima smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu i najvećim junacima hrvatske povijesti – poginulim hrvatskim braniteljima koji su nam osigurali slobodu, neovisnost i demokraciju, rekao je župan.

Knjigu su predstavili autori dr. sc. Sanja Lončar i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža Orkan, a o knjizi su još govorili i dr. sc. Petra Kelemen, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povjesničar Tomislav Šulj, mag. hist., zaposlenik Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Ova monografija ugledala je svjetlo dana nakon pet godina vrijednog rada dvoje autora i donosi pregled spomen-obilježja na području naše županije. Na popisu je više od 300 spomen-obilježja što govori o stradanju ovog kraja u Domovinskom ratu.

Autori su zahvalili svim pojedincima, udrugama i ustanovama koji su pomogli u prikupljanju informacijama o spomen-obilježjima.

Na predstavljanju monografije bio je i australski Hrvat Ivica Pauk koji je financirao tisak knjige, a došao je iz Pertha u Sisak samo kako bi prisustvovao promociji.

Više vijesti

SMŽ

Da bi mala poljoprivredna gospodarstva opstala, ali se i razvijala, potrebna su dodatna ulaganja posebno u tržišno orijentirano proizvodnju koja je preduvjet za postizanje...

VIJESTI

U Rimu, 13. svibnja 2016., svečano je otvoren proces za proglašenje blaženim i svetim brata Ivana Bonifacija Pavletića, rodom iz Zbjegovače, današnja župa Ilova....

Petrinja

U organizaciji Hrvatske udruge za bolesti štitnjače u nedjelju, 12. svibnja održana je javnozdravstvena akcija pod nazivom „Korak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“...

SMŽ

U Mečenčanima uz Osnovnu školu Katarina Zrinska Mečenčani koju je cjelovito obnovila Sisačko-moslavačka županija napravljeno je i vanjsko sportsko igralište prema standardima rukometnog igrališta...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.