Sisak

O projektu Majstorske škole župan Celjak u Sisku razgovarao s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u svom kabinetu održao radni sastanak s novim predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Daliborom Kratohvilom.
Tema sastanka, kojem su nazočili i suradnici predsjednika HOK-a i čelništvo županijske Obrtničke komore, bio je projekt Majstorske škole za koju projekt predviđa da se nalazi na području Sisačko-moslavačke županije.

Krajem 2021. godine pokrenuta je inicijativa od strane Hrvatske obrtničke komore i Sisačko-moslavačke županije za izgradnju ,,Majstorske škole” na području grada Siska. Radi se o projektu od nacionalnog interesa kojem je cilj unaprjeđenje kvalitetnog i poticajnog poslovnog okruženja u RH, unaprjeđenje konkurentnosti usvajanjem više razine znanja nužne za povećanje kvalitete proizvoda i usluga, osiguravanje cjeloživotnog učenja te savladavanje novih tehnologija.

Projekt je dobio podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Sisačko-moslavačke županije koja će ujedno biti i partner u provedbi projekta Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Za lokaciju projekta predložen je prostor ,,Caprag-Barutana”, površine 54 591 m2 u vlasništvu Republike Hrvatske.

Majstorska škola trebala bi biti multifunkcionalni centar s učionicama i praktikumima opremljenim najsuvremenijom opremom i uređajima za zanimanja u sustavu vezanih obrta, smještajnim i prehrambenim kapacitetima za polaznike, čija bi izgradnja i opremanje omogućile stjecanje stručno-teorijskih znanja i praktičnih vještina potrebnih za obavljanje poslova primjerenih majstorskoj razini.

Procijenjena vrijednost investicije je 450 milijuna kuna.

Unatoč svim nedaćama uzrokovanih potresom, Sisačko-moslavačka županija nastavila je poticati razvoj gospodarstva na svom području te je, uz ostale poticajne mjere za gospodarstvo, osigurala kredite uz 0 % kamate za poduzetnike koji ulažu i posluju na području naše županije u sklopu programa „HBOR-subvencija kredita“.
U 2022. godini, Sisačko-moslavačka županija odobrila je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna. Putem beskamatnih kredita cilj je omogućiti razvoj poslovanja postojećih poduzetnika, obrtnika što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i osiguravanje dobre plaće koja je važna za ostanak ljudi na području Sisačko-moslavačke županije.

Ova kreditna linija subvencionirana od Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske banke za obnovu i razvoj znači podršku i vjetar u leđa postojećim poduzetnicima i obrtnicima na području Sisačko-moslavačke županije, znači zadržavanje postojećih radnih mjesta što je jako bitno za ovo područje i ono što je još bitnije otvaranje novih radnih mjesta.

Sisačko-moslavačka županija, osim na HBOR kreditnu liniju, subvencionira i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a.

Jedna od prednosti ulaganja na području Sisačko-moslavačke županije, u odnosu na 50 km udaljeni grad Zagreb, osim niže cijene zemljišta, komunalnih i vodnih doprinosa, su i programi regionalnih potpora za mikro, male, srednje i velike poduzetnike. U Sisačko-moslavačkoj županiji maksimalni intenzitet potpore iznosi 70 % za mikro i mala poduzeća, dok u Zagrebu iznosi 55 % za istu veličinu poduzeća. Još jedna od prednosti ulaganja na području naše županije je iznos stope prireza koja varira do maksimalnih 10 %, dok je u Zagrebu 18%.

Župan Ivan Celjak je posebno naglasio kako ova županijska uprava nastavlja realizaciju započetih projekata na svom području, stvarajući trajno pozitivno okruženje za poslovanje postojećih i privlačenje novih gospodarstvenika.

Više vijesti

Sisak

Danas je svečano puštena u promet dionica Lekenik – Sisak autoceste A11 Zagreb – Sisak sa spojem na državnu cestu D36. Riječ je o...

SMŽ

Baćin, malo mjesto na području općine Hrvatska Dubica, mjesto je jednog od najvećih zločina nad civilima tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. U listopadu 1991....

KULTURA

U Velikoj dvorani Hrvatskog doma u petak je održana Večer petrinjske pjesme i tambure „Pepi u spomen“. Ovaj glazbeni memorijal se održava već tradicionalno,...

SMŽ

Brojnim događanjima i ove godine obilježava se Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je danas odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version