Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Održane radionice “Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizike od poplave”

U ponedjeljak su u Lekeniku, u osnovnoj školi „Mladost“, u organizaciji Hrvatskih voda održane dvije radionice za djecu i odrasle pod nazivom „Da nas rijeke ne poplave, smanjimo rizike od poplave“. Radionice su realizirane u okviru Projekta „Unaprjeđenje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR“.

Prva radionica za učenike 4. razreda osnovne škole izazvala je veliku pozornost djece obzirom na nadasve zanimljive prezentacije koju su pripremili djelatnici Hrvatskih voda; Marija Vizner i Tomislav Novosel. Tom prilikom djeca su mogli naučiti što su i kako nastaju poplave, koje aktivnosti se mogu poduzeti u sprječavanju nastanka poplava te kako se ponašati tijekom i nakon poplavnog događaja. Maketa, posebno priređena za ove radionice, kao i edukativne igre te slikovnice, oduševila su učenike kao i njihove učiteljice.

U popodnevnim satima, realizirana je i radionica za građanstvo na kojem su sudjelovali predstavnici lokalne zajednice te g. Ivica Perović, načelnik općine Lekenik, predstavnici udruga te zainteresirana javnost. Uz Mariju Vizner i Tomislava Novosela, na radionici su kao predavači bili i gđa. Tatjana Dovranić – Kardaš, voditeljica vodnogospodarske ispostave za mali sliv Banovina i g. Oliver Rajković iz DHMZ-a.

Predavači su prezentirali kako i na koji način se provode mjere obrane od poplave u Hrvatskoj, ali s posebnim naglaskom na područje malog sliva Banovina, koji su zahvati u tijeku, aktivnosti nakon potresa i oštećenja velikog broja nasipa na Banovini te koje su negrađevinske mjere koje je moguće poduzeti na način da smanjimo odnosno preveniramo poplavne događaje. Posljedice klimatskih promjena koje su na djelu, a rezultiraju, između ostalog, dugotrajnim sušama i obilnim padalinama u vrlo kratkom roku, čemu smo svjedočili u rujnu ove godine nalažu promjene u ponašanju s ciljem zaštite i očuvanju okoliša, a negrađevinske mjere u obrani od poplava su jedne od nužnih aktivnosti koje moramo poduzeti.

Jučer su u Jasenovcu održane iste radionice u Osnovnoj školi „Jasenovac“ za učenike, a za građane u zgradi Općine.

Projektom „VEPAR“ (Vodno, Ekološko, Praćenje, Analize i Rješenja), realizirat će se ukupno 68 radionica u 34 mala sliva do sredine sljedeće godine.

Ukupna vrijednost projekta VEPAR iznosi nešto više od 250 milijuna kuna, od čega EU, iz Regionalnog fonda, sufinancira sa 70%, a ostatak su sredstva korisnika; Hrvatske vode i DHMZ.

Više vijesti

Lekenik

Općina Lekenik u utorak, 23. travnja 2024. godine, svečano je obilježila svoj dan – Dan općine i zaštitnika sv. Jurja. Tim povodom održana je...

Lekenik

Općina Lekenik u utorak, 23. travnja 2024. godine, slavi svoj dan – Dan općine Lekenik te zaštitnika sv. Jurja. Tim povodom održat će se...

Lekenik

Župan Ivan Celjak je u zgradi Općine Lekenik nazočio potpisivanju ugovora o zajedničkom financiranju radova izvanrednog održavanja županijske ceste 3292. Riječ je o Kolodvorskoj...

Novska

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš sa suradnicima potpisale su Ugovor o funkcionalnom spajanju Općine Jasenovac i Grada Novska u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.