Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Zelenom tranzicijom do zelene budućnosti grada Kutine

Kada govorimo o zelenoj infrastrukturi u urbanim područjima veliki broj građana nema dovoljno informacija o prednostima iste. Suočavajući se sa raznim izazovima tokom zadnjih nekoliko godina Grad Kutina je krenuo smjerom razmišljanja o opstanku urbanih sredina i povećanju svjesnosti građanstva o zelenoj infrastrukturi te poboljšanju života uz rješenja koja se temelje na prirodnim načelima. Kako je ta priča tek u početku i za nju je potrebno izdvojiti velika financijska sredstva krenulo se usmjerenim koracima i prijavila se izrada projektno – tehničke dokumentacije „Urbana mreža zelene infrastrukture grada Kutine“.

 Projektno – tehnička dokumentacija je ujedno i odobrena za financiranje u 2022. godini kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. -2026. Takvim projektima je svakako značajan iskorak praćenje strategija EU i implementacija u našem okruženju, na lokalnim razinama.

Kako bi na što lakši način približiti termin zelena infrastruktura definiramo je kao strateški planiranu mrežu prirodnih i poluprirodnih površina koja je s drugim elementima okoliša projektirana i upravljana da uspostavi široki raspon usluga eko sustava.

Ideja je nastala na način da je Grad obuhvatio sve postojeće krajobrazne i ozelenjene prostore i plavu površinu (rijeka Kutinica) i stvorio nove u jednu mrežu zelene infrastrukture. Promišljenim povezivanjem prostora urbanog, pejzažnog i povijesnog obilježja u mrežu zelene infrastrukture kroz formiranje otoka i šetnice te njihovo međusobno povezivanje kroz stvaranje različitih tematskih i sadržajnih karaktera. Sve ambijente bi povezivala zajednička tema: linearni potez ‘doživljajne staze’ koja je u funkciji šetnice, staze za bicikle i edukativne staze.

Središnji širi dio grada će u budućnosti biti podijeljen na otoke pod nazivima: otok šuma, otok rekreacije, otok mira i relaksacije, otok sreće, otok centralni gradski perivoj, otok glazbe, otok ljubavi, otok obrazovanja.

U skorijoj budućnosti nadamo se prijavi projekta za radove koji će našim građanima omogućiti različite sadržaje u zelenijem okruženju kao što su rekreativni parkovi (višefunkcionalni rekreacijski prostor), street workout, dječja igrališta, adrenalinski park, piknik zona, eko – parking, zelene fasade, zidovi, krovovi, urbane livade, osjetilni/senzorni vrt, kišni vrt, permakulturni vrt, park za ljubimce i dr. A sve to stvoreno u cjelinu koja je višefunkcionalna, povezana i inovativna, poručuju iz Grada Kutine.

Korištenjem rješenja temeljenih na prirodi doprinijet će se poboljšanju uvjeta života unutar Kutine. Stvoriti će se održiv, otporan, dostupan svima i za život ugodan i uređen grad. Dostupnost i raširenost zelene infrastrukture dovodi do „povratka prirode u grad“ te unaprjeđenja ljudskog zdravlja i kvalitete života.

Ovakvim načinom razmišljanja te pametnim i učinkovitim planiranjem te implementacijom projekata zelene infrastrukture grad Kutina će postati urbana sredina u kojoj vrijedi živjeti.

Više vijesti

Kutina

U utorak, 28. studenog u Pučkom otvorenom učilištu Kutina održana je prva promotivna radionica “Škole brzog čitanja i mudrog učenja Kutina”. Prisutne je u...

Kutina

U Vijećnici Grada Kutine danas su dodijeljeni ugovori o sufinanciranju troškova stanovanja mladim obiteljima s područja Grada Kutine za 2023. godinu. Naime, temeljem Provedbenog...

Kutina

Obilježavanje adventskog ozračja i blagdanskog duha u Kutini ove godine počinje 2. prosinca i trajat će sve do 7. siječnja sljedeće godine. Program Adventa...

KULTURA

Zelena rapsodija Moslavačkog polja, bujni krajolici Lonjskog polja…. Napoziv Hrvata iz Slovenije okupljenih u HKD Pomurje iz Lendave kutinski umjetnik Želimir Šiško izložio je...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.