Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Dobro došli na Moslavačku vinsku cestu!

Moslavačka vinska cesta sinonim je za odlična vina, ukusna i bogata domaća jela, ugodno i domaćinsko ozračje te ljubaznost domaćina

Jeste li znali da je Sisačko – moslavačka županija domovina triju izvornih sorti grožđa od kojih se dobiva vino Moslavac, Dišeća ranina (belina) i među njima najpoznatiji i najkvalitetniji Škrlet kojega je 50-ih godina prošlog stoljeća opisao i afirmirao agronom Lujo Miklaužić.

Upravo je škrlet najvažnija razlika Moslavine od drugih vinskih područja. Jedino se tu može u potpunosti doživjeti ovo osebujno vino nježne arome i izraženog bouqueta. Škrlet će svakog vinoljupca osvojiti na drugi način. Podjednako muškarce i žene, mlade i starije.

Duga vinska povijest Moslavine

Moslavina je područje s dugom vinskom poviješću koja kaže da su prve vinograde ovdje sadili Tračani, a pouzdano je i to da su vinograde uzgajali Ilira i Kelti. Rimsko doba kada se Moslavina intenzivnije naseljava obilježava novi val sadnje loze, posebno u vrijeme cara Claudia, pa se i danas vjeruje da je Moslavina zapravo inačica rimskog naziva Mons Claudius (Klaudijevo Gorje). Vina ovoga kraja poznata su i u Beču i Zagrebu na gospodarskoj izložbi sredinom 19. stoljeća.

Za razvoj suvremenog vinogradarstva značajna Hrvatska vinarska zadruga osnovana je u Voloderu 1913. i pretvara to selo u centar vinogradarstva Moslavine. Danas se vinogradarstvo i vinarstvo Moslavine temelji na privatnoj inicijativi mnoštva malih i nekoliko većih vinara.

Jeste li probali škrlet?

Ime škrlet potječe od njemačke riječi scharlach (šarlah), to je osip kože crvenim mrljama, a i bobice škrleta u punoj zrelosti na sunčanoj strani dobiju ljubičasto-crvenkaste pjegice, pa cijeli grozd izgleda kao da se osuo crvenkastim mrljama. Postoci alkohola uglavnom se kreću između 9 i 12%, a odlikuju ga prilično izražene kiseline u rasponu najčešće od 8 do 11 g/l.

Proizvođači kao i potrošači slažu se kako se radi o svježem, aromatičnom vinu koje je savršeno pijuckati za vrućeg ljetnog dana na nekoj terasi iza laganog ručka ili večere. Vino je bistro, svjetlo žućkaste boje s nijansama zelene, dobre kakvoće, ali ponajprije od zdravog i zrelog grožđa s dobrih južnih položaja. Najbolje ga je posluživati i uživati u njemu uz sve vrste ribljih jela, jela od bijelog mesa i tjestenine te uz pikantna jela, temperatura serviranja je 10-12°C.

Škrlet je prva sorta, od preko 120 autohtonih vinskih sorti u Hrvatskoj, na kojoj je provedena klonska selekcija iz koje danas imamo kvalitetan sadni materijal. Na ovom projektu – koji je trajao 15 godina – radili su stručnjaci Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a prvi su cjepovi proizvedeni na vinogradarskom institutu Geisenheim u Njemačkoj. Zanimljivo je da je struka za ovaj pionirski pothvat dala prednost škrletu u jakoj konkurenciji drugih autohtonih sorti poput malvazije, žlahtine, pošipa ili plavca malog!

Dobro došli na Moslavačku vinsku cestu

Moslavačka vinska cesta osnovana je 1995. godine i od tada pa do danas sinonim je za odlična vina, ukusna i bogata domaća jela, ugodno i domaćinsko ozračje te ljubaznost domaćina. U objektima na Vinskoj cesti pružaju se dvije vrste usluge – jedna je usluživanje domaće hrane i vina, a druga prodaja kvalitetnog vina

Dođite i otkrijte Moslavinu i škrlet!

Jamčimo vam da vina koja nose našu posebnu oznaku pripadaju samome vrhu vinske ponude u Hrvatskoj. U našim podrumima smo ih uzgojili kako bismo prvenstveno sebi pružili užitak. Budite naši gosti i pružite nam zadovoljstvo da podijelimo taj užitak s vama, pozivaju moslavački vinari.

Više vijesti

VIJESTI

Temeljem Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije nafte i plina sklopljenog s Vladom Republike Hrvatske, tvrtka Aspect Croatia Kft. ima obvezu ulaganja u 3D...

PROMO

Program: 13.07.2024. 8.30-13.00 23. Vatrogasni kup Sunja za djecu i mladež (Vatrogasni dom Sunja) 12.00-14.00 Prijem grla 16.00-19.00 Ocjena grla 16.00-22.00 Sajam zadrugarstva, obrta...

PROMO

Stanovnici Kutine i okolice će od srijede 26. lipnja imati novo mjesto za nabavku namještaja, dekoracija i ostalih dodataka za dom i vrt jer...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.