Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

[FOTO] Bačić u Glini i Gvozdu: Konkretne mjere vezane uz sanaciju potresa i za područje Gline i Siska

U samo tjedan dana novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić drugi je put posjetio Sisačko-moslavačku županiju. U Glini se sastao sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnikom Gline Ivanom Jankovićem nakon čega su obišli gradilište na kojem se grade četiri višestambene zgrade s 52 stana za stradalnike potresa koje će biti izgrađene ove godine.

Inicijativa Županije za gradnjom višestambenih zgrada na području Siska

Ministar Bačić rekao je kako je u razgovoru sa županom Celjakom dogovorena izgradnja višestambenih zgrada i na području grada Siska što je potvrdio i župan Celjak naglasivši važnost izgradnje zgrada za stradalnike potresa i u Sisku obzirom na broj od sedam kontejnerskih naselja koliko ih je u ovom trenutku na području grada Siska.

Ministar Bačić najavio je kako će sredinom veljače u Hrvatskom saboru biti usvojene i nove izmjene Zakona o obnovi koji će maksimalno ubrzati proces obnove, a bit će donesena i konkretna rješenja kako bi svi građani što prije bili izmješteni iz kontejnera u čvrste objekte.

„Objavit ćemo javni poziv za sve zainteresirane vlasnike useljivih zgrada na području Banovine koji mogu pružiti priliku za stanovanje sugrađanima čije su kuće stradale u potresu da nam se jave kako bi mogli zbrinuti naše sugrađane. Novost je da će se u takve stanove moći useliti vlasnici čije su kuće označene žutim oznakama. Ići ćemo s odlukom da svi oni koji ne mogu živjeti u svojim zgradama budu oslobođeni plaćanja pričuve što do sada nije bio slučaj.

Naš cilj je da do 1. studenoga ove godine svim sugrađanima, koji su u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno u kontejnerima, nađemo prikladan smještaj, a smjestit ćemo ih u višestambene zgrade ili u njihove obnovljene kuće ili u zamjenske kuće koje se grade ili ćemo osigurati druge oblike stambenog zbrinjavanja. U pregovorima smo s APN-om za 200 kuća koje bi država otkupila za sugrađane čije su kuće stradale u potresu, a planiramo u dvorištima obiteljskih kuća kontejnere zamijeniti montažnim drvenim kućama“, rekao je ministar Bačić.

U Glini je ministar sa suradnicima obišao i dva gradilišta u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Riječ je o obnovi zgrade Doma zdravlja SMŽ Glina gdje je u tijeku cjelovita obnova zgrade, a vrijednost radova je 1.530.933,70 € financirano sredstvima iz Fonda solidarnosti te Dom za starije osobe Glina na kojem se također provodi cjelovita obnova objekta, vrijednost radova iznosi 1.234.606,33 € koji se financiraju iz državnog proračuna.

Posjet ministra Branka Bačića završio je u Gvozdu gdje je sa suradnicima i u pratnji župana Ivana Celjaka obišao gradilište gdje danas počinje izgradnja dvije višestambene zgrade s 26 stanova za stradalnike potresa.

Nakon što je u proteklih tjedan dana obišao epicentre potresa Petrinju, Dvor, Glinu i Gvozd, novi ministar koji je maksimalno operativno uključen u obnovu, najavio je kako će u idućim danima obići i grad Sisak.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.