Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Patite li i Vi od sindroma računalnog vida?

Provodite li više od tri sata dnevno pred zaslonom računala?

Imate li problema s umorom očiju, glavoboljama, suhim ili upaljenim očima, zamućenim vidom ili općim umorom nakon rada na računalu?

Ako je tako, mogli biste biti jedna od milijun osoba koje pate od CVS-a. CVS je sindrom računalnog vida, eng. Computer Vision Syndrome koji obilježavaju sljedeći simptomi: napetost očiju, glavobolja, zamućen vid na daljinu ili blizinu, suhe i crvene oči, bol u vratu i leđima, dvoslike i osjetljivost na svjetlost uz osjećaj napetosti i stresa.

Zamor očiju može uzrokovati različite posljedice, kao što su grčenje kod fokusiranja, različit vid u svakom oku, astigmatizam, dalekovidnost, kratkovidnost, povećanu osjetljivost na svjetlost, samofokusiranje, probleme s koordinacijom očiju i sl.

Ukoliko radite na računalu i prepoznali ste se u nekom od ovih simptoma, svakako preporučujemo da barem jednom u dvije godine obavite specijalistički oftalmološki pregled vida.

Na smanjenje napora očiju može utjecati položaj monitora, osvjetljenje, položaj tijela, odmor te savjeti oftalmologa na redovitom godišnjem oftalmološkom pregledu.

Monitor treba biti postavljen ravno ispred vas, pogled treba biti malo spušten – visina prvog retka treba biti 20° ispod razine očiju. Odaberite barem 17“ LCD monitore ili one s višom frekvencijom jer su ugodniji za oko. U novije vrijeme i LED osvjetljenje na LCD monitorima čini rad ugodnijim.

Previše svjetla može dovesti do problema s prilagođavanjem oka na ostale razine svjetla. Rasvjetu smanjite tako da odgovara osvijetljenosti ekrana. Provjerite i odsjaj monitora. U njemu ne bi smjeli vidjeti odraz prozora ni izvora svjetla.

Dobar položaj znači da su leđa ravna, glava uspravna, laktovi uz tijelo i u ravnini s tipkovnicom, a zapešća opuštena. Koljena trebaju biti u ravnini s kukovima (noge oslonite na na pomoćni stolić). Stolica treba biti ergonomski prilagođena.

Oči trebate odmarati svakih 20-ak minuta na način da skrenete pogled na neki udaljeni predmet (poželjno na udaljenost 20 m) i gledati ga 20 sekundi tzv. pravilo 20/20/20. Desetominutna pauza nakon svakog sata minimizirat će razvijanje problema s fokusiranjem i nadraživanjem oka. Dobro je imati kraće, ali češće prekide, treptati te ponekad koristiti kapi za oči. Također, redovito čišćenje ekrana računala uvelike utječe na kvalitetu rada i vida pa svakako obrišite ekran s vremena na vrijeme kada primjetite prašinu ili mrlje.

Pregledajte vid jer ukoliko oftalmolog ustanovi dioptriju za blizinu i srednju udaljenost preporučuju se koristiti uredske naočale ili jednojakosne naočalne leće s podrškom kao što su HOYA Sync III, namijenjene korisnicima računala, a ako je riječ o staračkoj dalekovidnosti (presbiopiji) radne progresivne naočale kod kojih je dioptrija za čitanje na blizinu na donjem dijelu leće, a prema gore se dioptrija smanjuje što s jedne strane omogućuje jasnoću na blizu i na udaljenosti računala, a s druge strane ne utječe na porast dioptrije kao kod korištenja monofokala. Također takva izvedba omogućuje prirodni položaj glave pa se izbjegavaju bolovi u vratu, glavobolja i sl. Leće dodatno filtriraju ometajuće refleksije monitora i nude osjećaj veće udobnosti. Ponudu HOYA uredskih naočalnih leća i način njihova djelovanja možete pogledati ovdje.

U Optičkom studiju Monokl u Sisku, Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9a, možete se naručiti na besplatno određivanje dioptrije za naručioce naočala pozivom na 044/633 672 te se posavjetovati s optičarima i optometristima koje rješenje za vid bi bilo idealno za Vas. Za više informacija o promocijama posjetite www.monokl.hr.

Više vijesti

PROMO

U Parku prirode Lonjsko polje nedaleko od Siska, uz stari rukavac rijeke Save, nalazi se Čigoč – Prvo europsko selo roda. Ovu titulu Čigoč nosi...

PROMO

Multinacionalna kompanija AD Plastik traži radnike za proizvodni pogon u Jankomiru za rad na liniji za proizvodnju plastičnih dijelova za automobile. Od kandidata se...

Kutina

U fokusu 30. izdanja Festivala vina MoslaVina Kutina su autohtone hrvatske vinske sorte. Manifestacija „Festival vina – MoslaVina Kutina 2024. i izložba vina izvornih...

PROMO

Kako biste reagirali na tvrdnju da kod sebe imate stotine ili čak tisuće eura vrijednosti o kojoj nikad niste razmišljali? Vjerojatno biste odmahnuli rukom...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.