VIJESTI

CAMINO BANOVINA predstavljen na međunarodnom kongresu u Španjolskoj

Ovaj tjedan na području Banovine održat će se „Camino Banovina“, hodočasnička ruta kao dio projekta razvoja hodočasničkog turizma Sisačko-moslavačke županije koji je realiziran uz potporu Hrvatske turističke zajednice.

Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Turističkom zajednicom Grada Petrinje, Gradom Petrinja, Bratovštinom sv. Jakova, Gradom Glina, HPD Zrin, udrugom GRAK i Turističkom zajednicom općine Topusko organizirat će ovu manifestaciju od 27. do 30.4.2023. godine.

Camino Banovina je kao hodočasnička ruta predstavljen i na 13. Međunarodnom Camino kongresu u Španjolskoj, gdje se okupilo više od 50 Camino udruga iz cijelog svijeta kako bi raspravljale o Putu sv. Jakova – drevnoj europskoj mreži hodočasničkih putova koji vode do svetišta u Santiago de Composteli.

Tijekom konferencije hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je Camino Banovina kao i druge hrvatske Camino rute te bogatu hrvatsku Camino baštinu. Naime, hodočasnici pješače Putem sv. Jakova još od 1203. godine. Prije tri godine pokrenut je projekt obnove ovih srednjovjekovnih hodočasničkih ruta i od tada je Camino rute u Hrvatskoj prošlo više od 3300 hodočasnika na pet obnovljenih dionica među kojima je i Camino Banovina. Do kraja 2023. godine Bratovština sv. Jakova planira predstaviti još šest etapa, uključujući Brač, Korčulu, Gorski kotar, južnu Istru, kao i Camino rutu koja povezuje Dubrovnik i Međugorje.

Jedna od glavnih tema kongresa bilo je tradicionalno gostoprimstvo koje se nudi hodočasnicima. Među zaključcima kongresa je i pokretanje postupaka zaštite tradicionalnog hodočasničkog gostoprimstva kao UNESCO nematerijalne baštine. Istaknuto je da hodočasnici upravo na Camino Banovini imaju priliku boraviti u više od desetak „donativo“ (darovnog) smještaja u skladu s tradicionalnim duhom hodočasničkog gostoprimstvo. Od 27.-30.4. na Banovini će se održati manifestacija „Camino Banovina“ otvorena za sve koji žele doživjeti taj „Camino doživljaj“.

„Hrvatske Camino rute nude jedinstveno i fascinantno iskustvo, temeljeno na više od 820 godina hrvatske Camino baštine, i bili smo oduševljeni što smo ga imali priliku podijeliti s međunarodnom Camino zajednicom na ovom kongresu“, rekla je Lovorka Korica, voditeljica projekta u Bratovštini sv. Jakova.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version