Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

100 godina kulturne baštine Brest Pokupski – KUD “Pokupljanka” i gosti raspjevali i rasplesali Petrinju

Vrijednost, uloga i značaj kulturno-umjetničkog amaterizma , posebno u ruralnim sredinama, potvrđena je ove subote, 20.svibnja u Petrinji na svečanosti pod nazivom „100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski” , koju je u središti Petrinje organizirao KUD”Pokupljanka” Brest Pokupski.

Iako pod ovim nazivom društvo djeluje od 1979. godine pronađena fotografija iz 1923. godine svjedoči o postojanju pjevačkog zbora Seljačke sloge u Brestu. Te 1923. godine skupina suradnika iz četiri godine prije osnovanogaEtnografskog muzeja (1919.) u Zagrebu, uputila se u obilazak Pokuplja ploveći kajacima rijekom Kupom, od Karlovca do Siska. Uz dvojicu kustosa, Vladimira Tkalčića (1883. – 1971.) i Milovana Gavazzija (1895. – 1992.), u ekspediciji su sudjelovala i dva slikara (Srećko Sabljak i Maksimilijan Vanka) te još petero njihovih prijatelja. Ljubav za hrvatsko selo i tradiciju potaknuli su ih na taj put koji je kajacima trajao od 16. srpnja do 12. kolovoza.Preplovivši udaljenost od stotinjak kilometara, u četiri su tjedna obišli 34 sela s lijeve i desne obale Kupe, istražujući etnografski važne pojave te kulturnu i umjetničku baštinu terena u cjelini.

I tako je stvorena folklorna priča koju i danas živi Brest Pokupski kroz svoje Kulturno-umjetničko društvo Pokupljanka.

Na svečanosti je voditelj društva Darko Hrnčević predstavio netom izdanu Monografiju o razvoju kulturne baštine na području Bresta Pokupskog, malog živopisnog mjesta smještenog na uzvisini lijeve obale rijeke Kupe, izloženog različitim izazovima kroz povijest, od najnovije, Domovinskog rata, pandemije, potresa, poplave…ali zapisi i narodna nošnja su sačuvani, zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu.

Uz zahvalu svima koji su pomogli organizaciji ove svečanosti, predsjednica KUD-a Pokupljanka Ružica Pavković posebno je istaknula važnost čuvanja baštine.

“Čuvajmo nasljeđe putovanja. Čuvajmo nositelje i čuvare. Čuvajmo naša blaga.Sve započinje time. I sve završava s time” istaknula je Pavković.”100 godina ta sloga, Seljačka sloga, širila je zvukove divnih pjesama, prekrasnih nošnji, mirisa proljetnih blagdana, božićnih misnih slavlja, običaja koji nikada ne nestaju, i predavala ih mladima, svojim potomcima, s koljena na koljeno, s generacije na generaciju, iz škrinje u škrinju”, zaključila je Pavković.

Organizaciju ove svečanosti pomogao je i Grad Petrinja, a zamjenik gradonačelnice Ivan Prskalo zahvalio je Brestovljankama i Brestovljanima na čuvanju tradicije , a posebno na ustrajnosti da i mlade usmjere prema očuvanju bogate baštine zajednice iz koje potječemo.

Predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ, u ovoj prigodi i izaslanica župana Sisačko-moslavačke županije, Ivanka Roksandić, podsjetila je kako je u Zajednicu uključeno gotovo 80 amaterskih društava, a područje naše županije prebogato je folklorom Zapadne Slavonije, Banovine, Posavine, Pokuplja, Pounja, Moslavine i Turopolja.

„Uloga društava poput KUD-a Pokupljaka je nemjerljiva, čuvari su baštine,a ono što je fotografijom ili zapisom zabilježila povijest objedinili su i u Monografiji koja je putokaz nama, a posebno generacijama koje dolaze. Raduje i što je društvo u rad uključilo i djecu i mlade. Sisačko-moslavačka županija i dalje će podupirati rad ovog, ali i ostalih amaterskih društava , posebo jer su ona i naši prezenteri na brojnim susretima izvan županije, naglasila je Roksandić.

Na pozornici unutar velikog šatora na središnjem trgu u Petrinji izmjenjivala su se kulturno-umjetnička društva iz raznih krajeva. Prijatelji su to „Pokupljanke” koja gostuje i kod njih na smotrama i susretima koje organiziraju. Petrinjskoj publici tako su se predstavili, uz domaćine, KUD Strmec, KUD Sveti Martin Dubrava Vrbovečka, KUD Matija Gubec Ilača, KUD Paurija Dubravci, KUD Jeka Hrvatska Dubica i FA Etno Siscia iz Siska.

KUD „Pokupljanka” na kraju se zahvalio pokroviteljima, sponzorima i medijskim pokroviteljima i u zajedničkom kolu svih sudionika u programu još jednom pozvao na istraživanje obiteljske ostavštine možda još negdje skrivene u bakinim škrinjama, bez obzira radi li se o narodnoj nošnji, zapisu napjeva ili već požutjeloj fotografiji koja priča priču o jednom vremenu i čudesnim ljudima.

Sva su sela, sva su, oko Kupe bela,

Brestu selu, Brestu, nigde para nema…

Rala, ralaoja rala, rala oja rala…

Medijski pkrovitelj je bio i Radio Quirinus, a rad društva predstavljen je u emisiji “Bakina škrinjica”

Više vijesti

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

PROMO

Hotel Panonija Sisak zapošljava kuhare, konobare i recepcionere. Za više informacija i prijavu kontaktirajte 091 602 13 97 ili putem e-maila financije@hotel-panonija.hr

OBNOVA

Sisačko-moslavačka županija u posljednjih nekoliko godina pretvorila se u veliko gradilište. Tako je u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine, u Sisku u Ulici Miroslava...

Popovača

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković održao je sastanak s predstavnicima tvrtke A1 Hrvatska i njihovim poslovnim partnerima, Popovčanima Lucijom i Sinišom Mihelčić iz tvrtke FOREL...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.