Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] U Hrvatskoj Kostajnici sastao se Županijski stožer civilne zaštite

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su Hrvatske vode.

Jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm.

U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 498 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm. Poplavljen je najuuži centar ovoga grada, službe rade na ispumpavanju vode koja prodire i u obiteljske kuće i poslovne prostore. Ulice u središtu grada su pod vodom.

U Hrvatskoj Kostajnici danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije kojoj je nazočio ravnatelj Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH Damir Trut sa suradnicima i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Članovi Stožera izvijestili su o trenutnom stanju na terenu i poduzetim aktivnostima obrane od poplava, kao i o prognozama i daljnjim aktivnostima sudionika sustava civilne zaštite.

„Una u Hrvatskoj Kostajnici stagnira, nadamo se prestanku kiše i smanjenom dotoku voda iz Bosne i Hercegovine. Sve operativne snage su na terenu, lokalne snage ojačane su pripadnicima Hrvatske vojske i Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, svi zajedno činimo sve što možemo. Provodi se rotacija operativnih snaga koje danonoćno rade, ali trenutno je dovoljno ljudi na terenu.  Dosad je sve napravljeno u skladu s propisima, iskustvom, znanjem i sposobnostima, ali ovo su ekstremne situacije gdje bilježimo rekordne razine padalina i vodostaja, no unatoč tome branjena područja su za sada pod kontrolom. Na bujične poplave i podzemne vode ne možemo utjecati nego samo pokušati smanjiti štetu i posljedice“, izjavio je ravnatelj Trut.

Obilne oborine i problema s oborinskim vodama, poplavama u objektima te plavljenjem prometnica bilo je i u ostalim županijama, gdje se još uvijek provode aktivnosti obrane od poplava.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.