Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Obnova iz Fonda solidarnosti: Grad Sisak nije postigao očekivanu razinu provedbe

Dom kulture KKV Sisak

Ministarstvo kulture i medija kontinuirano i ujednačeno pruža pomoć na području Sisačko-moslavačke županije, kako regionalnoj upravi, tako i jedinicama lokalnih samouprava. Uz stručnu, pružena je i financijska pomoć, te se putem Konzervatorskog odjela u Sisku provodi stalno praćenje stanja što omogućuje pravovremenu provedbu svih aktivnosti.

U razdoblju od 2021.-2023. Ministarstvo kulture i medija preuzelo je provođenje hitnih mjera stabilizacije i zaštite kulturnih dobara oštećenih u potresu. Provedene su mjere zaštite na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima, ali i visoko vrednovanim zgradama unutar kulturno povijesne cjeline grada Siska koje su bile teško oštećenim u potresu.

Na području Grada Siska Ministarstva kulture i medija provelo je hitne mjere zaštite na ukupno 23 građevine za što je utrošeno ukupno 2.346.330,01 eura. Nakon objave samog poziva te dodjele Ugovora vezanih za provedbu projekata ugovorenih sredstvima Fonda solidarnosti EU, Ministarstvo kulture i medija pruža kontinuiranu pomoć korisnicima. Trenutno je aktivno 77 programa. Po predaji prvih ugovora 31.5.2022. godine, Konzervatorski odjel u Sisku odmah je sa svim voditeljima projekata Grada Siska i vezanih ustanova održao inicijalni sastanak te su dane detaljne upute za izradu dokumentacije, ali i za provedbu radova.

“Nažalost, od svih jedinica lokalne i regionalne samouprave Sisačko-moslavačke županije, Grad Sisak nije postigao očekivanu razinu provedbe.”

Ministarstvo kulture i medija: “Gradu Sisku odobreno 11 projekata, 1 je završen, u tijeku su radovi na 3 građevine

Od ukupno 11 projekata, radovi su završeni samo na zgradi u Gajevoj 2a koja je imala umjerena oštećenja, a u tijeku su radovi na 3 građevine: zgradi buduće knjižnice, gradskoj vijećnici te zgradi Kazališta 21. Krajem travnja 2023. tek su započeli pripremni radovi na Holandskoj kući. Izrađene su i odobrene dokumentacije za provedbu obnove za još 3 programa, a iako ugovorena u 2022., još nije izrađena dokumentacija za zgradu Kristalne kockice Vedrine.

“Nažalost Gradski muzej Sisak od svibnja 2022. nije ugovorio izradu projektne dokumentacije za upravnu zgradu muzeja i Stari grad Sisak. S obzirom na rokove, nažalost propuštena je mogućnost provedbe samih radova obnove konstrukcije Starog grada.

S obzirom na tijek provedbe drugih projekata na području županije (ukupno 77) i vrijeme kada su odobrena sredstva, ne možemo naći opravdanja kao što su zahtjevnost izrade dokumentacije, konzervatorskih uvjeta ili provedbi nabave, premda Grad Sisak uzastopno nepravedno i netočno iznosi podatak kako radovi nisu mogli započeti zbog zahtjevne konzervatorske dokumentacije. Primjerice za Stari grad Sisak sva potrebna konzervatorska dokumentacija izrađena je prije potresa. Postupci su vrlo jasni, rokovi za izdavanje akata maksimalno 15 dana od dana predaje što je regulirano sustavom eDozvole, a postupci javne nabave skraćeni. Za usporedbu, na prostoru Grada Gline ukupno je odobreno 12 programa, od kojih je 10 u provedbi obnove konstrukcije i radovi vrlo dobro napreduju”, zaključuju u Ministarstvu kulture i medija RH.

Branko Bačić: “Ne iskoristi li Grad Sisak sredstva iz Fonda morat ćemo projekte na području Siska financirati sredstvima iz državnog proračuna”

“Bilo bi dobro da je Grad Sisak započeo na vrijeme s obnovom objekata koji su u njegovoj nadležnosti kao što je to primjerice učinila Sisačko-moslavačka županija”, rekao je danas u Sisku potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić

Država se obvezala pomoći da se svi projekti čije je financiranje planirano sredstvima iz Fonda solidarnosti dovrše, no tko će snositi i koju vrstu odgovornosti što će građani platiti dovršetak obnove objekata, ako Grad Sisak na vrijeme ne iskoristi sva odobrena namjenska sredstva.

Više vijesti

Jasenovac

Ususret 29. obljetnici VRO Bljesak i Danu Općine Jasenovac, jučer je u središtu Jasenovca otkriveno spomen-obilježje „Jasenovačka golubica“, rad akademskog kipara Petra Dolića. Spomen-obilježje...

SMŽ

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu, 1. svibnja u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale...

Politika

Klub vijećnika HDZ-a i HSLS-a u sisačkom Gradskom vijeću obratio se javnosti priopćenjem kojeg u cijelosti prenosimo u nastavku. “Sjednica Gradskog vijeća Grada Siska...

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.