Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda u ambulantama na području SMŽ

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda, koji će se provoditi i u Sisačko-moslavačkoj županiji, predstavljen je u ordinaciji obiteljske medicine Tatjane Torinek u ambulanti Doma zdravlja SMŽ u Cesarčevoj ulici u Sisku. Predstavljanju su prisustvovali ministar zdravstva Vili Beroš, župan Ivan Celjak, voditelj radne skupine iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo SMŽ Inoslav Brkić i drugi.

Ministar Beroš istaknuo je kako je riječ o projektu koji je usmjeren na očuvanje zdravlja naših sugrađana.

„Ovim pilot-projektom obuhvatit ćemo sve naše sugrađane starije od 40 godina koji zadnje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine. U tim godinama se javljaju najraniji simptomi kroničnih nezaraznih i onkoloških bolesti i to je pravo vrijeme za prepoznati simptome i uočiti ih kako bi spriječili daljnju pojavu i razvoj bolesti“, rekao je ministar Beroš.

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je potvrdilo sudjelovanje 16  timova obiteljske medicine, od kojih su 2 tima s područja grada Siska, a 14 timova iz drugih dijelova županije.

„Svih 16 ordinacija koje su uključene u projekt zemljopisno su raspoređene po cijelom području županije u cilju lakše dostupnosti svima onima koji žele vršiti preventivne preglede. Osobito želimo da se naši sugrađani stariji od 40 godina, a osobito građani iz skupine od 40 do 44 godine, odazovu ovim pregledima kako bi spriječili teže posljedice za svoje zdravlje“, istaknuo je župan Ivan Celjak.

Predstavnik HZJZ-a i voditelj radne skupine Tomislav Benjak rekao je da svi uključeni u pilot–projekt nisu samo izvršitelji pregleda nego i sukreatori nacionalnih preventivnih zdravstvenih pregleda i općenito razvoja preventive unutar zdravstvenog sustava.

Pilot-projekt obuhvaća 5 županija. Prošli tjedan započelo je provođenje pilot-projekta u Osječko-baranjskoj, danas u Sisačko-moslavačkoj, a potom slijede Međimurska, Primorsko-goranska te Splitsko-dalmatinska županija.

Više od 60 milijuna eura za županijski zdravstveni sustav

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, ulaže u županijski zdravstveni sustav više od 60 milijuna eura od čega je 7,5 milijuna eura za opremu, koja se financira iz Fonda solidarnosti, a koja će biti raspoređena u županijske zdravstvene ustanove. Župan se osvrnuo na brojne projekte iz područja zdravstva koje provodi Sisačko-moslavačka županija.

„Trenutno obnavljamo matičnu zgradu Doma zdravlja SMŽ u Sisku, u Glini su radovi pri završetku, gradimo novu zgradu u Petrinji, a već smo obnovili ambulantu Doma zdravlja u Žažini. Obnavljamo ambulante Doma zdravlja u Jabukovcu, Dvoru, Sunji te na području grada Siska u Capragu, trenutno je u nabavi projekt za izvođenje radova i na ambulanti Doma zdravlja u Kratečkom i Galdovu, a planiramo obnovu ambulante u Topolovcu. Pripremili smo i projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu i ove zgrade u kojoj se trenutno nalazimo, to je ambulanta Doma zdravlja u Cesarčevoj ulici u Sisku, također pripremamo projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu ambulanti Doma zdravlja u Popovači, Novskoj i Kutini. U tijeku su i radovi na obnovi zgrade nove interne, zgrade stare interne, pedijatrije, citologije, patologije, uskoro kreće bolnička ljekarna, psihijatrija, u tijeku su radovi na zgradi jodnog u Sisku, namjeravamo također proširiti usluge fizikalne medicine, rehabilitacije, dermatologije. Također obnavljamo i naše bolničke zgrade na području Petrinje“, zaključio je župan Celjak.

Zavod za javno zdravstvo SMŽ obilježio 29. obljetnicu

Ministar Beroš prisustvovao i 29. obljetnici Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije koja je održana u hotelu Panonija gdje je održao prezentaciju o najznačajnijim projektima i planovima Ministarstva zdravstva.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana Mihael Jurić koji je čestitao zaposlenicima ZZJZ njihovu 29. obljetnicu.

„Svi zaposlenici Zavoda uložili su velik trud pogotovo zadnjih godina i bili na usluzi našim sugrađanima na čemu vam zahvaljujem u ime Sisačko-moslavačke županije. Vjerujem da ćemo i u budućnosti zajednički odgovarati na sve one izazove koje vrijeme i okolnosti stave pred nas“, istaknuo je zamjenik župana Jurić.

Ravnatelj Zavoda Inoslav Brkić također je čestitao svim zaposlenicima obljetnicu županijskog Zavoda.

„Iza nas su mnoge epidemije i pandemije, uspješno odrađeni zadaci za sprečavanje zdravstvenih ugroza, a danas smo počeli i s projektom preventivnih zdravstvenih pregleda u našoj županiji. Želim posebno čestitati svim zaposlenicima Zavoda ovu lijepu obljetnicu“, rekao je Brkić.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.