Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

FOTO Biskup uveo u službu novog upravitelja župa Divuša, Gvozdansko i Zrin

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je nedjelju 25. lipnja u kapeli sv. Petra i Pavla u Dvoru svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog upravitelja župa Divuša, Gvozdansko i Zrin vlč. Darija Stankovića. Na početku dekret o imenovanju okupljenim župljanima pročitao je župni vikar iz Hrvatske Kostajnice fra Leopold Palić.

Na početku biskup je čestitao vlč. Stankoviću i župljanima te ih pozvao na zajedničku dobru suradnju za boljitak ovih župa i ovoga kraja. Biskup se spomenuo i bivšeg župnika vlč. Stjepana Filipca koji je zbog teške bolesti iznenadno hospitaliziran te onda i umirovljen i pozvao je okupljene na molitvu za njega.

U homiliji biskup je progovorio o župničkoj ulozi istaknuvši kako iako male, ove tri župe zbog svoje povijesti i svega što se svake godine u njima obilježava, imaju veliko i važno značenje u Sisačkoj biskupiji i čitavoj Hrvatskoj.

„U tom smislu je važno da svećenik okuplja, vodi brigu i organizira svoje župljane, ali i da se brine o spomenicima kulture i svemu onome što traži život ovih povijesnih mjesta i župa. Na nama je briga za ovo područje i važno je da se ovdje očituje naša prisutnost. Kao što smo čuli u Evanđelju Isus govori o tome da će on nas priznati pred svojim Ocem nebeskim ako i mi njega ne zatajimo i priznamo da smo njegovi učenici. Makar su nam nekad prilike nesklone ili nas netko čudno gleda, zamjera nam i izruguje nam se, mi smo uvijek pozvani našu vjeru hrabro živjeti i ne bojati se da smo Isusovi učenici. Tri puta danas Isus govori: ne bojte se, a kažu da se u Novom zavjetu ta Isusova rečenica ponavlja 365 puta, kao da nam svaki dan u godini Isus želi reći: ne bojte se. Te Isusove riječi i ja danas upućujem vašem novom župniku vlč. Dariju. Hrabro ići naprijed, naviještati Krista i činiti dobro to je naša zadaća. Bojati se čovjek treba samo kada čini zlo, kada ne sluša Evanđelje i Božje zapovijedi“, rekao je biskup istaknuvši kako je Crkva oduvijek narod mučenika, ali i svjedoka koji se nisu bojali trpjeti za ime Isusovo jer su znali da je on s njima.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Jeremije propovjednik je rekao kako i prorok govori o patnji i progonima. „Tako su i njega samoga progonili i poznate su tužaljke proroka Jeremije kada su neprijatelji razvalili Jeruzalem, a njega proglasili krivim i bacili u bunar da umre, a spasio ga je jedan pobožan čovjek. On je zapravo bio progonjen jer je govorio Božje Riječi, da treba Boga slušati i da se ne treba bojati i podvrgavati vlasti koja želi uništi vjeru u njihovom narodu. Tako su i danas progonjeni oni koji žele činiti dobro i izgleda kao da više koristi imaju oni koji čine zlo i koji promiču krive ideje i slike o čovjeku i svijetu, koji niječu Boga, ali Bog će svog pravednika spasiti“, poručio je biskup.

Na kraju popričesne molitve okupljenima se predstavio i vlč. Stanković te je zahvalio biskupu na ukazanom povjerenju i uvođenju u službu.

Na kraju je u ime župljana novog župnika pozdravila Marijeta Juranović Mandić. Ona je zahvalila biskupu što nije zaboravio na ovu župu te je nakon bolesti župnika odmah pronašao rješenje za župu, ali je i zahvalila bivšem župniku koji se skoro četvrt stoljeća svim srcem brinuo za ovaj kraj. (SV)

Više vijesti

KULTURA

Izložba slika „Otkrivenje božanskog u prirodi“ slikarice Andree Belić otvorila je svoja vrata u četvrtak, 30. studenoga u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u...

Sisak

Susret kršćanskih pokreta, zajednica i udruga s područja Sisačke biskupije održan je u subotu 4. studenoga u župi bl. Alojzija Stepinca u Budaševu. Na...

Sisak

Na svetkovinu Svih svetih, u srijedu 1. studenog, sisački biskup Vlado Košić predvodio je misno slavlje ispred crkve Pohoda BDM na sisačkom Viktorovcu, u...

VIJESTI

Blagdan svog zaštitnika sv. Huberta proslavit će tradicionalno lovci s područja Sisačke biskupije u petak 3. studenoga. Svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.