Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

FOTO Gradonačelnica Ikić Baniček propustila povijesnu priliku za obnovu Siska

Priopćenje za javnost sisačkog HDZ-a prenosimo u cijelosti.

Dosad je u cijelosti obnovljena samo zgrada gradske uprave u Gajevoj, a školarci iz OŠ Ivana Kukuljevića i dalje čekaju na obnovu svoje škole

“Nevjerojatno, ali propala je povijesna prilika za cjelokupnom obnovom Siska nakon potresa i to prvenstveno zahvaljujući aktualnoj sisačkoj vlasti na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček. Od dodijeljenih 180 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije Grad Sisak je do 30. lipnja, kad je bio krajnji rok za iskoristiti sredstva, obnovio minimalni broj objekata.

Pitanje je gdje je taj novac? I može li gradonačelnica transparentno pokazati na što je novac trošila?

Umjesto korištenja bespovratnog novca iz Fonda solidarnosti Grad Sisak se sad za iste projekte koje je trebao platiti novcem dobivenim iz EU dodatno zadužuje za 15 milijuna eura. Pa gradonačelnice dokad tako?! Dokad će građani vlastitim novcem morati plaćati nesposobnost sisačke vlasti?

Vlada RH Vam je odmah nakon potresa isplatila 20 milijuna kuna, isplaćen Vam je i zajam Svjetske banke u iznosu 25 milijuna kuna, nedavno Vam je Vlada ponovo dodijelila 30 milijuna kuna, preko FSEU uključujući cestovnu infrastrukturu osigurano Vam je 180 milijuna kuna i još za vrtić u Galdovu kroz NPOO 23 milijuna kuna.

Traži li gradonačelnica izgovore?

Gradonačelnica stalno ponavlja da ih pri obnovi koči administracija i teško pronalaženje izvođača radova, no kako te iste probleme nema Sisačko-moslavačka županija koja ima otvorena brojna gradilišta, a najveća upravo u Sisku. Županija obnavlja bolnice, domove zdravlja i ostale nekretnine u nadležnosti županije, a na natječaje joj se prijavljuje i do desetak izvođača.

Županija je tako završila radove na zgradi Doma za starije osobe Sisak, čiju je obnovu s 1,3 milijuna eura financirao Hrvatski zavod za mirovinskog osiguranje.

U tijeku su radovi na cjelovitoj obnovi zgrade Gimnazije Sisak, najstarije sisačke srednje škole, koji koštaju 5,1 milijun eura.

I Dom zdravlja SMŽ u procesu je cjelovite obnove za koju su 5,6 milijuna eura osigurali Fond solidarnosti EU i Nacionalni program oporavka i otpornosti.

Sisačko-moslavačka županija je sredstvima Fonda solidarnosti EU (1,3 milijuna eura) završila i cjelovitu obnovu zgrade javne namjene u kojoj je smješten Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije s Memorijalnom sobom Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

„Dakle, županija bez problema i transparentno koristi sredstva iz Fonda solidarnosti, a Grad Sisak je dosad obnovio samo jednu zgradu i to u Gajevoj 2 gdje je svoj ured preselila gradonačelnica Ikić Baniček. Bitnije joj je bilo osigurati vlastite uvjete za rad, a sisački školarci već dvije i pol godine čekaju da se krene u obnovu OŠ Ivana Kukuljevića. Tako je u travnju pročelnik za obrazovanje Goran Grgurač rekao da će se konstruktivna obnova škole završiti do kraja lipnja, a cjelovita obnova do kraja kolovoza. Ne možemo, a da se ne zapitamo kakva će biti kvaliteta obnove školskog objekta u tako kratkom vremenu. Svjedočimo, naime, toj „kvaliteti“ pri obnovi prometnica, koje je gradonačelnica brže bolje počela obnavljati da se čini kako se nešto radi, pa je tako u Frankopanskoj i Ulici Ivana Kukuljevića Sakcinskog već propao novi, netom postavljeni asfalt“, poručuje Tomislav Kralj, predsjednik GO HDZ-a Sisak.

Od svih prioritetnih zgrada, Grad obnovio onu u koju se preselio ured gradonačelnice, učenici na čekanju

Od 11 projekata prijavljenih za obnovu kroz novac iz Fonda za solidarnost dosad je dakle obnovljena samo zgrada gradske uprave u Gajevoj 2a koja je imala umjerena oštećenja, a u tijeku su radovi na zgradi buduće knjižnice, gradskoj vijećnici te zgradi Kazališta 21. Službeni su to podaci i Ministarstva kulture i medija iz kojeg su također poručili i da su tek krajem travnja 2023. započeli pripremni radovi na Holandskoj kući, te isto tako napomenuli i da je Sisak jedan od najlošijih gradova što se tiče iskorištavanja novca iz EU za obnovu. Dokumentacija za zgradu Kristalne kockice Vedrine još nije ni izrađena, kao ni projektna dokumentacija za upravnu zgradu Muzeja i Stari grad Sisak. Gradu Sisku odobrena su sredstva i u iznosu od 24.210.763,18 kn za obnovu Starog grada. Ovo je bila povijesna prilika da se sisački simbol, stara utvrda grada hrvatskih pobjeda, obnovi. Grad Sisak na čelu s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček nije iskoristio ni ova sredstva. Dok su drugi gradovi povlačili sredstva i obnavljali kulturno povijesne zgrade, Siščanima ostaje neobnovljena i ruševna utvrda. Nikad više Sisak neće imati ovakvu priliku. Poduži je popis objekata koje je Grad Sisak trebao obnoviti, a nije, spomenimo i Stari most, Munjaru…

Prilika za obnovom je propuštena, a troškovi obnove opet će pasti na leđa Siščana. Glavno je pitanje – tko će za to odgovarati?”

Više vijesti

Sisak

Vatrogasci s područja Sisačke biskupije svečano su u subotu, 4. svibnja proslavili blagdan svog zaštitnika sv. Florijana. Misno slavlje u bazilici sv. Kvirina predvodio...

KULTURA

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ i pod pokroviteljstvom SMŽ u Sisku je u nedjleju, 05.svibnja održan 4. Županijski pleter. Riječ je o manifestaciji...

KULTURA

„Grlo moje, daj zaori bolje”, sada već tradicionalna 4. Smotra šetanih kola, okupit će ove godine u Selima pokraj Siska, uz dva domaća društva...

SMŽ

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu, 1. svibnja u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.