Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

FOTO Otvoren veteranski centar u Petrinji

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te brojnih visokih uzvanika, u Petrinji je 12. lipnja otvoren veteranski centar, treći u Hrvatskoj.

Uz hrvatske ratne vojne invalide i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborski zastupnici, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, državni tajnici, ravnatelj Ustanove Veteranski centar general Josip Lucić te drugi djelatni i umirovljeni generali.

Kao i veteranski centri u Šibeniku i Sinju, i petrinjski je smješten na prostoru bivše vojarne, ima 148 ležaja i godišnje može primiti više od 2800 korisnika, a u njegovu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura. Uz programe i sadržaje koji se već provode, u planu je i uspostava barokomore u Petrinji kako bi i ta zdravstvena usluga hrvatskim braniteljima bila što dostupnija.

Plenković: Izgradit ćemo još četiri veteranska centra u Hrvatskoj

U svom obraćanju predsjednik Vlade podsjetio je na žrtvu hrvatskih branitelja i vizionarstvo prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zaključivši „da nije bilo njih ničega od ovoga što mi danas radimo i uživamo ne bi bilo“.

„Naša Vlada svim svojim potezima nastoji ne samo očuvati dignitet Domovinskog rata i voditi računa o ključnim povijesnim trenucima koji su temelj slobodne i demokratske Hrvatske, a to su Domovinski rat i hrvatski branitelji, već svoje mjere nastojimo prevesti u konkretna djela koja se tiču prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji“, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je što je sve pod vodstvom potpredsjednik Medveda učinjeno u dva mandata – od povećanog proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja do donošenja jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima, Zakona o nestalim osobama i Zakona civilnim žrtvama, zatim izmjene zakona o Zakladi hrvatskih branitelja i Zakona o blagdanima, donošenje posebnog statusa za Vukovar, kao i vraćanje prava hrvatskim braniteljima koja su im u različitim krizama bila oduzeta.

„Ovi veteranski centri povezali su dva strateška procesa – hrvatske branitelje i ratne vojne invalide i članstvo u EU odnosno sredstva iz kohezijske politike“, naglasio je, dodavši da je u pregovorima za novu financijsku perspektivu dogovoren nastavak sufinanciranja ovakvih projekata.

„Mi ćemo izgraditi još četiri veteranska centra i tako pokriti sva područja Hrvatske koja su bila ne samo teško dotaknuta ratom i agresijom, nego su u tim krajevima naši ljudi koji zaslužuju ovakvu skrb najviše kvalitete. To što smo ugostili i ranjenike iz Ukrajine, koji su svježe preživjeli traume koje smo mi kao narod prije tridesetak godina, govori o tome koji su kapacitet, korist i politička odlučnost Vlade da kroz ovakve projekte pomaže onima kojima je takva pomoć najvažnija“, poručio je premijer Plenković.

Medved: To je pokazatelj našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima

„Izgradnja veteranskih centara pokazatelj je našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima, a ovim današnjim činom na poseban način iskazujemo zahvalnost Petrinji i cijeloj Banovini za žrtvu koju je ovo područje podnijelo u Domovinskom ratu“, istaknuo je ministar Medved, dodavši da je i ovaj centar konkretan pokazatelj odnosa Vlade prema hrvatskim braniteljima.

„Ne zaboravljajući naše žrtve koje smo podnijeli za slobodu i neovisnost, nastavljamo predano i ustrajno tragati za našim nestalima i raditi za dobrobit svih hrvatskih  branitelja, a posebno HRVI“, poručio je Medved, podsjetivši na zločine počinjene na tom području tijekom velikosrpske agresije. Osvrnulo se i na otežane uvjete izgradnje s obzirom na pandemiju i razoran potres uslijed kojega je oštećena i ta građevina. te zaključio da ćemo zajedno obnoviti Banovinu kao što smo je zajedno oslobodili i nakon rata obnovili.

O doprinosu uspostave veteranskog centra društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji govorili su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koji su istaknuli važnost tog projekta za revitalizaciju Banovine.

„Veteranski centar u Petrinji ispunjenje je obećanja hrvatske Vlade, ali i doprinos lokalnoj zajednici“, poručila je Komes te istaknula da će Petrinjci biti uvijek dobri domaćini hrvatskim braniteljima, a župan Celjak zahvalio je premijeru Plenkoviću i ministru Medvedu na realizaciji tog projekta, zaključivši da Sisačko-moslavačka županija i njeni branitelji zaslužuju takav veteranski centar.

U svom radu centar će surađivati s udrugama, zadrugama, i gospodarskim subjektima te dodatno poticati gospodarsku djelatnost toga kraja, a od zadruga i OPG-ova nabavljat će se namirnice za potrebe centra, u kojem je već zaposleno 25 djelatnika, što je dodatna vrijednost tog projekta.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje otvara se i Veteranski centar u Daruvaru

Veteranski centri su socijalna inovacija u Hrvatskoj, omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednome mjestu koji hrvatskim braniteljima i stradalnicima pomažu u ublažavanju posljedica rata.

U njima se provode programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, a radi se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja, kao dio radne terapije.

Radi kvalitetnije pripreme za realizaciju projekta prije šest godina uspostavljen je Dom hrvatskih veterana u Lipiku, prva takva ustanova u Hrvatskoj financirana iz Državnog proračuna čija su iskustva u radu s više od 3600 korisnika uvelike pomogla.

Uz veteranske centre u Šibeniku, Sinju i Petrinji, ove godine s radom će početi i četvrti centar u Daruvaru, a realizaciju tog projekta osigurano je sveukupno 45 milijuna eura od čega 85 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći će primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika kroz višednevne ili dnevne programe, a do sada je usluge centara u Šibeniku i Sinju koristilo 1540 korisnika, a odnedavno su među korisnicima i ranjenici iz Ukrajine.

Projekt uspostave VC uvršten je u Program Vlade i Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine, a u novoj financijskoj perspektivi Europske unije osigurana su sredstva za nastavak širenja mreže veteranskih centara.

Više vijesti

Jasenovac

Ususret 29. obljetnici VRO Bljesak i Danu Općine Jasenovac, jučer je u središtu Jasenovca otkriveno spomen-obilježje „Jasenovačka golubica“, rad akademskog kipara Petra Dolića. Spomen-obilježje...

SMŽ

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu, 1. svibnja u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale...

OBNOVA

Branko Bačić, trenutno tehnički ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa suradnicima je boravio danas u Petrinji. Nakon radnog sastanka s gradonačelnicom Magdalenom...

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.