Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO Sisačko – moslavačka županija jedinstvena u Hrvatskoj

Tehnička škola u Sisku prva je u Hrvatskoj koja je srednjoškolcima ponudila da uđu u svijet videoigara, a sada ih uvodi i u svijet robotike. Stalnim radom na novim tehnologijama škola uvodi novi obrazovni program tehničar za robotiku. Rezultat je to trogodišnjeg rada nastavnika Tehničke škole Sisak kao i velikog broja vanjskih stručnjaka iz cijele Hrvatske i to vrhunskih stručnjaka koji su izradili kurikulum i udžbenike za sve predmete i još brojne dodatne materijale koji će biti spremni za jesen, za početak nove školske godine.

Kako bi privukla što više osnovnoškolaca i usmjerila ih u svijet gaming industrije Tehnička škola Sisak, uz potporu Županije kao svog osnivača, već dvije godine za redom organizira zimski školu robotike i gaminga. U pet dana edukacije kroz radionice učenici nauče programirati i raditi jednostavnije kompjutorske igrice. Isto tako učenici se upoznaju s vrijednom opremom koju škola ima, a ujedno je to i poziv da svoje obrazovanje nastave u Tehničkoj školi Sisak.

Korak prema uspješnoj budućnosti počinje u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Sisak gdje se spajaju znanje, iskustvo i tehnologija.

Velika podrška dolazi od Sisačko-moslavačke županije koja ulaže preko 21 milijun eura u Sisku kako bi postao centar obrazovanja

Tehnička škola Sisak postat će centar kompetentnosti u području računalstva i elektrotehnike što će omogućiti projekt Regionalni centar kompetentnosti u sklopu kojega se, sredstvima Europske unije, županije i države obnavlja zapušteni objekt nekadašnje vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku. U tom će se prostoru nalaziti Tehnička škola Sisak i najmodernija oprema u Republici Hrvatskoj na kojoj će učenici stjecati svoja znanja što će im omogućiti prednost pri nastavku obrazovanja i zapošljavanju.

Na 5000 četvornih metara biti će smješteni praktikumi za robotiku, gaming, multimedijalna kongresna dvorana, audio i video studio, restoran, hostel za pedesetak gostujućih učenika ili predavača i drugi nužni prostori. Ovdje će biti smještena i najsuvremenija oprema, koja je dobrim dijelom već nabavljena. Dio te specijalne opreme su i CNC strojevi jedinstveni u Hrvatskoj.

Strojevi se već koriste, a na opremi vrijednoj oko 2.3 milijuna eura učenici kroz konkretan rad uz mentora, razvijaju nova znanja i vještine.

Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, vrijedan preko 6,3 milijuna eura, pri čemu je iznos financiranja osiguran 100%. Korisnik ovih bespovratnih sredstava je županijska škola – Tehnička škola Sisak. Drugi izvor financiranja projekta osiguran je kroz projekt Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Sisak za područje elektrotehnike i računalstva u Sisačko-moslavačkoj županiji. Taj projekt se sufinancira iz Europskog fonda zaregionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti preko 10 milijuna eura.

Uslijed posljedica potresa, objekt je dodatno oštećen te je potrebna konstruktivna obnova. Vrijednost tih radova iznosi 5,29 milijuna eura i financira se sredstvima Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti EU i odnosi se na zgradu 1 (centralna zgrada) i zgradu 2.

Sisačko-moslavačka županija je uz Tehničku školu Sisak aplicirala za veći dio bespovratnih sredstava, a ova investicija od preko 21 milijun eura u gradu Sisku omogućuje smjer razvoja Siska kao obrazovnog centra i županije koja pruža velike mogućnosti budućim mladim naraštajima.

Sisačko-moslavačka županija u Sisku radi prvi učenički dom

Sisak će prvi put u povijesti dobiti učenički dom koji će se nalaziti u prostoru stare Strukovne škole koja se nalazi nekoliko stotina metara od budućeg Regionalnog centra kompetentnosti. Objekt obnavlja Sisačko-moslavačka županija. Radovi su zahtjevni, jer se istovremeno izvodi konstrukcijska obnova i radovi na uspostavi učeničkog doma koji će se prostirati na 3 etaže, imat će 25 soba s kupaonicama, blagovaonicu, kuhinju i sobe za odgajatelje i druge sadržaje, a kapacitet će biti oko 55 učenika. Radovi su u završnoj fazi, a vrijednost ovog projekta je 1,6 milijuna eura.

Županija je krenula s radovima i na susjednoj zgradi tako da se kapacitet učeničkog doma širi do 100 učenika.

Županija gradi punim intenzitetom i razvija Sisak kao obrazovni i sportsko-rekreacijski centar

Obnovom županijskih objekata u Lađarskoj ulici, mijenja se vizura toga dijela grada Siska. Obnovom stogodišnje zgrade u Lađarskoj 30, koju je nekada također koristila Strukovna škola za izvođenje praktične nastave, mladi će dobiti obrazovni centar vezan uz sport i rekreaciju gdje će se odgajati budući mladi i vrhunski sportaši.

Predviđena je dvorana za trening, teretana i unutarnji bazen s otporom.
Sisak će od zapuštene zgrade na desnoj obali rijeke Kupe dobiti potpuno novu namjenu u kojoj će biti organizirani obrazovni i sportsko-rekreacijski sadržaji za učenike i mlade.

Više vijesti

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.