Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO U Glini obilježena 32. obljetnica početka oružanog otpora

Tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine, Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji. Stoga je 26. lipnja 1991. godine napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4:30 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.
 
Danas, 26. lipnja, na području Gline svečano je obilježena 32. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.
 
Uz branitelje i mještane Gline te obitelji poginulih branitelja svečanom programu prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina s čelnicima ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i načelnicima policijskih uprava, posebni savjetnik ministra unutarnjih poslova general Mladen Markač, savjetnik ministra unutarnjih poslova dr. Josip Mihaljević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković, brigadni general Perica Turajlija – izaslanik ministra obrane i savjetnik ministra, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, pripadnici Specijalne policije i Antiterorističke jedinice Lučko, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnici crkvenih vlasti, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija te sudionici 16. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“.

U jutarnjim satima obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zarobljeni policijski službenici te sudionici 16. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.
 
Mimohodom predvođenim ratnim zastavama okupljeni su se od Spomenika prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu uputili prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“, gdje je nastavljena ceremonija polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.
Padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg, glinskom mladošću koja je trčećim korakom ponosna donesla hrvatsku zastavu pred Spomen obilježje, zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ te izvedbom Himne Republike Hrvatske Policijske klape Sveti Mihovil, upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

Polaznici Policijske škole Josip Jović ponosno su izrecitirali povjesnicu dok je dvoje mladih polaznika glazbenom izvedbom „ Bili Cvitak “ upriličilo ceremoniju.
 
Osjećaj vječne ljubavi prema Domovini glazbom je razgalila mlada glazbenica Inga Potnar u pratnji Jasenka Horvata, izvedbama „To je tvoja zemlja“ i „Dajem ti srce“.

Ispunjeni ponosom, iskrena i čista srca zahvalni žrtvama i svim stradalima, koji su svoj život dali za obranu naše Domovine, policijska klapa Sv. Mihovil izvela je pjesmu „Diči se zemljo“.

Svetu misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić i generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo. 

Potpredsjednik i ministar Božinović u ovoj je prigodi istaknuo:

„Naša je dužnost da se sjećamo onih koji su stali u obranu, onih koji su bili prvi, a prva je bila hrvatska policija. Neprijatelj je vrlo dobro znao, da ukoliko se slomi otpor unutar hrvatske policije da će ostvariti svoj cilj. Nije ostvario cilj zbog toga što su policijski službenici ovdje u Glini hrabro ispunjavali svoju ustavnu zadaću, da štite sigurnost…„. Također je istaknuo da se Ministarstvo unutarnjih poslova u svakoj ovakvoj prigodi prisjeća uloge hrvatske policije i svih hrvatskih branitelja, ali i snage i jedinstva kojima je u tim kritičnim razdobljima pokazao hrvatski narod. 
Svi smo danas ovdje, ujedinjeni kako bi izrazili svoju trajnu zahvalnost i sačuvali sjećanje na one kojima dugujemo današnji prosperitetnu državu članicu Europske Unije“, zaključio je ministar.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.