Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUD “Seljačka sloga” Bobovac i FA “Etno Siscia” Sisak predstavljaju SMŽ na 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina

Najbolje izvorno društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji, od njih 12 koliko ih se predstavilo na ovogodišnjoj Županijskoj smotri folklora u Martinskoj Vesi, je Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Bobovca. Između četiri programa s kojima su se predstavila četiri  društva u kategoriji koreografiranog folklora selektori  Hrvatskog sabora kulture odabrali su program, odnosno nastup FA „Etno Siscia“ Sisak.

Osim ovog ansambla program u ovoj kategoriji prikazali su KUD“Moslavina“ Kutina , FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak i KUD „Ivančice“ Kutina.

Tako će KUD „Seljačka sloga“ Bobovac i FA „Etno Siscia“ Sisak biti predstavnici naše županije na 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina koji će biti održan u Županji 26. kolovoza za kategoriju izvornog folklora i u Čakovcu 14. listopada za kategoriju koreografiranog folklora.

Osim ove državne smotre selektori su odlučili da će KUD „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine sudjelovati u programu Vinkovačkih jeseni, a HKUD „Radost“ Sela na Đakovačkim vezovima. KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski ove godine sudjeluje na Međunarodnoj smotri folklora.

Na ovogodišnjoj 22.Smotri folklora Sisačko-moslavačke županije , odnosno 36. Po redu „Martinskim susretima“ u Martinskoj Vesi se predstavilo 16 domaćih društava i dva gostujuća.

U programu smotre, osim već spomenutih društava sudjelovali su KUD „Tišinčani“, Tišina Erdedska, KUD „Moslavec“, Voloder , KUD „Banova Jaruga“,  KUD „Hrastovička gora“, Hrastovica, HKUD „Poculica“, Letovanić, KUD „Repušnica“,  KUD „Sunjanka“, Sunja i KUD „Stružec“. Program su upotpunila dva gostujuća društva,  KUD „Zasadbreg“ i KUD „Sveti Antun – Pokupska dolina“.

Smotru, koja se održala u sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije, otvorila je  izaslanica župana ,predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Ivanka Roksandić podsjetivši na veliku obitelj amatera iz svih područja koji su kroz svoje udruge okupljeni u ZKUU SMŽ.

Istaknula je značaj kontinuiteta održavanja županijske smotre upravo u Martinskoj Vesi, gdje je sve i započelo prije 36 godina. Pri tome je zahvalila načelniku Općine Martinska Ves Stjepanu Ivošu, kao i  ravnateljici OŠ „Braća Radić“  Verici Pleša, radi izuzetne logistike koju pruža u organizaciji smotre koja je ove godine okupila gotovo 600 sudionika.

Ivanka Roksandić pozvala je Martinčane da se ponovo okupe, jer društvo koje trenutno ne radi, bilo je i inicijator i organizator dugi niz godina Martinskih susreta. Jedino društvo koje trenutačno djeluje na području Gornje, Martinske Posavine je KUD „Tišinčani“, koje je pomoglo u održavanju ovogodišnje smotre.

Nastupe društava pozorno su  pratili selektori Hrvatskog sabora kulture, dr.sc.Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Tomislav Habulin, istaknuvši upravo raznovrsnost folklornog izričaja na području naše županije od Zapadne Slavonije, preko Moslavine, Posavine,Pokuplja, Turopolja, sve do Banovine i Pounja.

Smotru je organizirala Zajednica  kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Općina Martinska Ves

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.