Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

KUD “Seljačka sloga” Bobovac i FA “Etno Siscia” Sisak predstavljaju SMŽ na 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina

Najbolje izvorno društvo u Sisačko-moslavačkoj županiji, od njih 12 koliko ih se predstavilo na ovogodišnjoj Županijskoj smotri folklora u Martinskoj Vesi, je Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Bobovca. Između četiri programa s kojima su se predstavila četiri  društva u kategoriji koreografiranog folklora selektori  Hrvatskog sabora kulture odabrali su program, odnosno nastup FA „Etno Siscia“ Sisak.

Osim ovog ansambla program u ovoj kategoriji prikazali su KUD“Moslavina“ Kutina , FA „Ivan Goran Kovačić“ Sisak i KUD „Ivančice“ Kutina.

Tako će KUD „Seljačka sloga“ Bobovac i FA „Etno Siscia“ Sisak biti predstavnici naše županije na 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina koji će biti održan u Županji 26. kolovoza za kategoriju izvornog folklora i u Čakovcu 14. listopada za kategoriju koreografiranog folklora.

Osim ove državne smotre selektori su odlučili da će KUD „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine sudjelovati u programu Vinkovačkih jeseni, a HKUD „Radost“ Sela na Đakovačkim vezovima. KUD „Pokupljanka“ Brest Pokupski ove godine sudjeluje na Međunarodnoj smotri folklora.

Na ovogodišnjoj 22.Smotri folklora Sisačko-moslavačke županije , odnosno 36. Po redu „Martinskim susretima“ u Martinskoj Vesi se predstavilo 16 domaćih društava i dva gostujuća.

U programu smotre, osim već spomenutih društava sudjelovali su KUD „Tišinčani“, Tišina Erdedska, KUD „Moslavec“, Voloder , KUD „Banova Jaruga“,  KUD „Hrastovička gora“, Hrastovica, HKUD „Poculica“, Letovanić, KUD „Repušnica“,  KUD „Sunjanka“, Sunja i KUD „Stružec“. Program su upotpunila dva gostujuća društva,  KUD „Zasadbreg“ i KUD „Sveti Antun – Pokupska dolina“.

Smotru, koja se održala u sklopu proslave Dana Sisačko-moslavačke županije, otvorila je  izaslanica župana ,predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Ivanka Roksandić podsjetivši na veliku obitelj amatera iz svih područja koji su kroz svoje udruge okupljeni u ZKUU SMŽ.

Istaknula je značaj kontinuiteta održavanja županijske smotre upravo u Martinskoj Vesi, gdje je sve i započelo prije 36 godina. Pri tome je zahvalila načelniku Općine Martinska Ves Stjepanu Ivošu, kao i  ravnateljici OŠ „Braća Radić“  Verici Pleša, radi izuzetne logistike koju pruža u organizaciji smotre koja je ove godine okupila gotovo 600 sudionika.

Ivanka Roksandić pozvala je Martinčane da se ponovo okupe, jer društvo koje trenutno ne radi, bilo je i inicijator i organizator dugi niz godina Martinskih susreta. Jedino društvo koje trenutačno djeluje na području Gornje, Martinske Posavine je KUD „Tišinčani“, koje je pomoglo u održavanju ovogodišnje smotre.

Nastupe društava pozorno su  pratili selektori Hrvatskog sabora kulture, dr.sc.Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Tomislav Habulin, istaknuvši upravo raznovrsnost folklornog izričaja na području naše županije od Zapadne Slavonije, preko Moslavine, Posavine,Pokuplja, Turopolja, sve do Banovine i Pounja.

Smotru je organizirala Zajednica  kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, u suradnji s Hrvatskim saborom kulture, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Sisačko-moslavačke županije.

Foto: Općina Martinska Ves

Više vijesti

VIJESTI

Sisačkom Ircu, Da Vinciju, sutra je osam godina. Irski je vučji hrt, pasmina je to stara više od 200 godina, zaštitni znak je i...

SMŽ

Prije početka 21. sjednice Županijske skupštine na kojoj su vijećnici usvojili Prijedlog Proračuna SMŽ za 2024. godinu, župan Sisačko-moslavačke županije javno je predstavio temeljni...

Popovača

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine, Neuropsihijatrijsku bolnicu “dr. Ivan Barbot Popovača” posjetio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak sa suradnicima. Obišao je Polikliničke...

SMŽ

Župan Ivan Celjak je na svečanosti „Ponos Sisačko-moslavačke županije za sportska postignuća“, koja je održana u prostoru sisačkog restorana Cocktail 2, uručio 169 pojedinačnih...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.