Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

FOTO Obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Novske

U organizaciji Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Novske i Grada Novske jučer je u Novskoj obilježen Dan hrvatskih branitelja.

Cjelodnevni program započeo je svetom misom u crkvi bl. Alojzija Stepinca, na Trgu dr. Franje Tuđmana Novljani su mogli razgledati izložbu pješačkog naoružanja te taktičko-pješačko naoružanje i opremu.

U poslijepodnevnim satima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima izaslanstva su odala počast. Počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik Darko Nekić, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković i drugi uglednici društvenog života Novske, Sisačko-moslavačke županije i Hrvatske, te brojni predstavnici braniteljskih udruga.

Nakon toga je pred postrojenim sudionicima mimohoda održana kraća svečanost. Gradonačelnica Marija Kušmiš uz čestitku hrvatskim braniteljim Novske, zahvalila je na njihovom doprinosu u obrani Domovine, a Ivica Vulić u ime Odbora za hrvatske branitelje GV Grada Novske podsjetio na značaj 29.lipnja 1991. godine.

U svome je obraćanju zamjenik župana Mihael Jurić, uz čestitku novljanskim hrvatskim braniteljima, posebno naglasio njihovu važnost u povijesti neovisne, demokratske Hrvatske, ali i na obvezu da svoja sjećanja i iskustva prenose generacijama koje dolaze i koje se rata ne mogu sjećati. Istinu o Domovinskom ratu naši mladi mogu i moraju naučiti od sudionika, hrvatskih branitelja, pobjednika i jedinih pravih svjedoka tog vremena „ponosa i slave“.

Nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik Darko Nekić, te izaslanik predsjednika Vlade, ministar Marin Piletić, Novljanin koji je još jednom istaknuo kako je srce hrvatskih branitelja i njihova ljubav prema Hrvatskoj bila presudna u obrani i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova RH u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, tog 28. lipnja 1991. godine u svrhu pripreme obrane grada Novske i Republike Hrvatske od srpskog ekstremizma i agresije JNA, u Novskoj je osnovana satnija 56. samostalne bojne Zbora narodne garde (ZNG) Kutina koje će ubrzo kasnije postati 62. samostalna bojna ZNG Novska, a u vrijeme agresije JNA zajedno će oformiti 125. brigadu ZNG Novska.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.