Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obilježeno Štrokovo- Dan sela Čigoč

Brojni posjetitelji i mještani Čigoča obilježili su ove subote, 24.lipnja, Štrokovo- Dan sela Čigoč, prvog europskog sela roda. Ovu prestižnu titulu Čigoč nosi od 1994. godine.

Čigoč, selo nedaleko Siska, smješteno uz stari rukavac rijeke Save, nalazi se unutar Parka prirode Lonjsko polje, jedno je od najočuvanijih poplavnih područja Europe. Lonjsko polje je zaštićeno Ramsarskom konvencijom kao močvara svjetskog značaja. Osim posebnog riječnog krajobraza te šuma hrasta i jasena, Lonjsko polje obogaćuje i čak 350 vrsta ptica. Najpoznatije su upravo rode koje svoja gnijezda vole praviti na krovovima drvenih kućica.

Osim po rodama ovo selo je poznato i po očuvanim tradicionalnim kućama, spomenicima hrvatske tradicionalne baštine u kakvoj je smješten i Posjetiteljski centar Čigoč.

Kreativne radionice, prezentacije eko proizvoda, vožnja kanuima na rukavcu Tišina, edukativni programi za velike i male, kulturno-umjetnički program i bogata gastro ponuda privukli su u Čigoč brojne posjetitelje.

Štrokovo je organizirala JU Park prirode Lonjsko polje u suradnji s turističkim zajednicama Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije. Središnji program obilježavanja Dana sela Čigoč bila je prilika i za istaknuti značaj i ulogu Parka prirode Lonjsko polje za očuvanje prirodnih vrijednosti, ali i veliki turistički potencijal koji Park ima.

Ravnatelj JU PP Lonjsko polje Domagoj Šejatović podsjetio je kako je najvažnije osigurati opstanak lokalnog stanovništva na ruralnom području Parka prirode Lonjsko polje, jer je to preduvjet očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti.Suživot čovjeka i prirode put je ka pravilnom upravljanju prirodnim rerursima.

U ime Grada Siska mještane i posjetitelje pozdravila je Zrinka Hafizović.

Direktorica TZ SMŽ Ivana Plavec, koja je u ovoj prigodi bila i izaslanica župana Ivana Celjaka, istaknula je kako će na području Donje Posavine, Sisačko-moslavačka županija, sredstvima Fonda solidarnosti EU, provesti cjelovitu obnovu bivšeg župnog dvora u Kratečkom te kurije Oberhofer-Hangi u mjestu Čigoč, a sve u cilju društvene, kulturne i gospodarske revitalizacije Donje Posavine. Obnovom kurije otvorit će se još jedan ulaz u Park, i to sa sisačke strane.

Jedno od mjesta u Donjoj Posavini je Svinjičko gdje je počela modernizacija i sanacija ceste u dužini 5,6 kilometara koja će se protezati sve do državne ceste D-36 u dijelu šume Brezovica, a koja vodi do Popovače i autoceste. Ovo je cesta koju stanovnici Donje Posavine, ali i Park Prirode Lonjsko polje čekaju 30 godina. Izgradnjom ceste do Svinjičkog osigurat će opstanak i ostanak poljoprivrednika, razvoj poljoprivrede i turizma na području PP Lonjsko polje i u mjestima uz PP Lonjsko polje.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa sudjelovali su Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, KUD „Mojo Stuparić” Velika Ludina, KUD „Hrvatsko srce” Odra-Žabno i KUD”Paklenica” iz Novske.Nakon nastupa društava svi su zaplesali uz TS „Sitni sati”.

Dodajmo kako su i ove godine članovi Društva za zaštitu divljih životinja AWAP, na zadovoljstvo posjetitelja, pustili u prirodu skupinu rehablitiranih ptica.

Puštanje u prirodu rehabilitiranih ptica
Izliječena roda ponovo u prirodi
Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac
KUD “Mijo Stuparić” Velika Ludina
KUD”Hrvatsko srce” Odra-Žabno
KUD”Paklenica”Novska

Više vijesti

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.