Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Otvoren školski volonterski klub MOST Strukovne škole Sisak

U Strukovnoj školi Sisak 14. lipnja 2023. održano je svečano otvorenje školskog volonterskog kluba “Most”.

Volonterski klub, kao izvannastavna aktivnost škole, ima poseban značaj za učenike jer im pruža priliku da se aktivno uključe u volonterske aktivnosti i razviju svoje vještine, vrijednosti i svijest o važnosti društvene angažiranosti.

Tijekom otvorenja, gosti su imali priliku saznati koje su to aktivnosti i koraci koji su prethodili otvorenju. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Strukovne škole Sisak Ivice Beloglaveca i kratkog opisa projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja Monike Selimović, programske asistentice Agencije lokalne demokracije Sisak, predstavnici volonterskog klub „Most“ učenici Mateo Pavlek i Niko Hobor ispričali su svoju stranu priče o tome kako je sve krenulo i koje su to aktivnosti koje su prethodile osnivanju kluba.

Aktivnosti na kojima su sudjelovali su radionica o volontiranju u organizaciji Agencije lokalne demokracije Siska na kojoj je sudjelovalo 30tak učenika škole, istraživanje o potrebama i interesima učenika i odgojno-obrazovnih radnika u području volontiranja koje su vodili predstavnici Kuće ljudskih prava iz Zagreba i Agencije lokalne demokracije Sisak te edukacija o školskom volontiranju za tim nastavnika i učenika Strukovne škole Sisak koju je provela Agencija lokalne demokracije Sisak s ciljem upoznavanja sa ključnim pojmovima i alatima za osnivanje kluba i provođenje volonterskih aktivnosti.

Učenici su naveli da će buduće aktivnosti Kluba usmjeravati na osvještavanje mladih vezanih uz teme socijalne pravde, aktivno građanstvo i društveno uključivanje ranjivih skupina, a za kraj pozvali su učenike svoje škole da se priključe klubu i oraspoložili sve prisutne uz izvođenje„volonterskog bećarca“. Pjesmu je napisao i uz podršku prijatelja izveo član volonterskog kluba Luka Perković.

Kako ne bi sve ostalo samo na predstavljaju, otvorenje je poslužilo kao idealan trenutak da predsjednica Agencije lokalne demokracije Sisak, Paula Raužan, uruči učenicima i nastavnicima potvrde o sudjelovanju na Edukaciji za predstavnike tima školskog volonterskog kluba te video opremu koja će im koristiti za daljnji rad i promociju kluba te volonterskih akcija svih osam škola koje su uključene u projekt Platforme za razvoj školskog volontiranja.

Klub predstavlja prostor i potporu za izražavanje vlastitih ideja i interesa, a učenici će imati priliku sudjelovati u planiranju volonterskih aktivnosti, što će im omogućiti da razviju liderske vještine, kreativnost i inicijativu te će se kroz sudjelovanje moći povezivati s drugim mladima koji dijele istu strast prema volontiranju i društvenom angažmanu.

Uspostavljanje školskog volonterskog kluba provodi se u sklopu projekta Platforma za razvoj školskog volontiranja čiji je nositeljica Agencija lokalne demokracije Sisak, a partneri su osim spomenute Strukovne škole Sisak; Kuća ljudskih prava Zagreb i norveški partner Norsensus mediaforum. Projekt se provodi podrškom Fond za aktivno građanstvo Hrvatska, te sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Fokusira se na razvoj školskog volontiranja kao alata za edukaciju mladih o vrijednostima volontiranja, jednakosti, solidarnosti i socijalne pravde.

Više vijesti

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.