Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Pokraj Kupe, lađane vodice”

Od 19. do 23. srpnja ove godine u Zagrebu će biti održana 57. Međunarodna smotra folklora, najprestižnija folklorna smotra u Hrvatskoj. Manifestacija je to koja od 1966. godine, kada je održana prvi put, okuplja i predstavlja brojne folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva. Njezini glavni ciljevi su njegovanje tradicijske kulture, čuvanje zavičajne baštine i afirmacija folklornog amaterizma.

Danas je ta Smotra dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. U Hrvatskoj je 2014. godine, odlukom Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značaja. Glavna tema ovogodišnje, 57. po redu Međunarodne smotre folklora Zagreb je „Sto godina pokupske ekspedicije“.

Posveta je to terenskom pothvatu koji je prije stotinu godina poduzela mala skupina entuzijasta, zaposlenika i suradnika Etnografskog muzeja u Zagrebu. Ploveći kajacima rijekom Kupom od Karlovca do Siska, sudionici ove „etnografske ekspedicije“ u četiri su tjedna obišli 34 pokupska sela, bilježeći slikom i riječima (kasnije i znanstvenim radovima), trenutke svakodnevnog života stanovnika ovih sela, njihove običaje, nošnje i graditeljsku baštinu.

U spomen na 100. obljetnicu te ekspedicije, u glavnom koncertnom programu ovogodišnje Smotre nazvanom „Pokraj Kupe, lađane vodice“ nastupit će folklorne skupine s područja Pokuplja. Među njima bit će i KUD „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog.

Upravo tragom „Pokupske ekspedicije“ iz 1923. godine i tada snimljene crno-bijele fotografije članova „Seljačke sloge“ iz Bresta Pokupskog, „Pokupljanka“ (koja je nastavljač tradicije „Seljačke sloge“ u svom mjestu), tijekom cijele ove godine obilježava se stota obljetnicu kulturnog djelovanja u Brestu Pokupskom.

Tim povodom, u svibnju su članovi „Pokupljanke“u Petrinji organizirali i svečanost pod nazivom „100 godina kulturne baštine – Brest Pokupski“ na kojoj je, uz folklorni program  slavljenika i njihovih gostiju, predstavljena i istoimena monografija. Čast im je, kažu, što će upravo u godini zajedničke obljetnice Bresta Pokupskog i „Pokupske ekspedicije“ upravo oni imati priliku ponovno predstavljati svoj kraj na Međunarodnoj smotri folklora.

Više vijesti

KULTURA

„Grlo moje, daj zaori bolje”, sada već tradicionalna 4. Smotra šetanih kola, okupit će ove godine u Selima pokraj Siska, uz dva domaća društva...

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

KULTURA

Ženski vokalni sastav Lađarice iz Siska i ove godine organizira Lađarsku večer klapskih obrada. Četvrta Lađarska večer održat će se u subotu 13. travnja...

KULTURA

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije, raspisuje književni natječaj za nagradu ”Korzo slova” 2024. godine. Natječaj, koji se provodi uz potporu Sisačko-moslavačke županije ,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.