Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Sjećanje na poginule redarstvenike u Strugi Banskoj

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je sudjelovao u obilježavanju 32. obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj, mjestu na području općine Dvor.

Ovom sjećanju na herojsku obranu Pounja nazočili su i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, uz brojne visoke policijske dužnosnike, predstavnike lokalne samouprave, mještane Pounja i hrvatske branitelje.

26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginula su desetorica hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.

Upravo se tu dogodio herojski čin hrvatskog policajca Mile Blaževića – Čađe iz Struge. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“, zarobljeni civili iz pounjskih sela.

Mile Blažević – Čađo, koji je u tom trenutku bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, viknuo sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U toj mu je akciji pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela. Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.

Tog dana svoj život za obranu domovine dali su i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević. U obrani hrvatskog Pounja poginula su još trojica službenika Policijske uprave zagrebačke: Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović.

„Uvijek je emotivno u Strugi Banskoj, a posebno je emotivno kad se sjetimo junačkih djela Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića. Oni su svjesno izgubili svoje živote da bi spasili živote svojih sumještana, a to mogu samo najveći među najvećim herojima Domovinskog rata. Njihova junačka djela nam trebaju biti nadahnuće u svakodnevnom životu i prilikom obavljanja naših poslova, a isto tako i privatnom životu.

Hvala Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Božinoviću, koji su prepoznali junačka djela na području naše županije, koji su prepoznali značaj i Struge Banske i napada na policijsku postaju u Glini i što su ova obilježavanja podignuta na najvišu razinu i zaista je ovo obilježavanje bilo vrlo dostojanstveno,“ rekao je u ovoj prigodi sisačko-moslavački župan.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.