Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Ministrica kulture u posjetu Petrinji, izvode se radovi na 14 zgrada u strogom centru grada

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek jučer je u prostoru Gradske uprave Grada Petrinje održala radni sastanak s gradonačelnicom Grada Petrinje Magdalenom Komes na kojem se razgovaralo o tijeku radova na obnovi 26 potresom oštećenih zgrada, pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u centru Petrinje, te je nakon sastanka i obišla predmetne radove.

“Izvode se radovi na 14 građevina u strogom centru grada, a za ostalo ili čekamo završetak projekata koji se pregledavaju ili su u tijeku postupci javne nabave za izvođenje radova. Zadovoljni smo i tempom i kvalitetom izvođenja radova. Centar grada Petrinje zapravo je jedno veliko gradilište i očekujemo da ćemo i u budućnosti, na budućim gradilištima, imati jednako kvalitetne izvođače koji su svjesni što zapravo centar grada Petrinje znači i za Petrinju i za Petrinjce, a naročito zbog građevina koje su u obnovi a koje su mahom imale, osim stambenih prostora i poslovne prostore, te su naši poduzetnici zbog nedostatka odnosno oštećenja prostora morali biti izmješteni, u na sreću izgrađen Centar novog života kao privremeni smještaj“, istaknula je gradonačelnica.

Ministarstvo kulture i medija je na području Petrinje realiziralo 20 projekata od kojih je jedan dio financiran redovitim sredstvima za konstrukcijsku obnovu iz Fonda solidarnosti, a pet zgrada financirano je vaučerima. 

“Zadovoljna sam što se tiče Fonda, više od 50 posto sredstava je realizirano, a za nastavak konstrukcijske obnove osigurana su sredstva iz državnog proračuna, pa očekujem da će najveći dio biti završen do kraja ove kalendarske godine. Centar grada, kao svojevrsni simbol baštine, obnovit će se na način da grad neće izgubiti svoju vizuru, a svi korisnici prostora za stanovanje ili poslovanje će to moći nastaviti. Razumijem želju da budemo što brži i učinkovitiji, međutim, za složene projekte obnove kulturne baštine potrebno je vrijeme“, kazala je ministrica i naglasila kako je struka apsolutno odgovorila izazovu. 

Putem Ministarstva realizirano je 450 milijuna eura, a taj iznos ne podrazumijeva samo obnovu spomenika, već i zgrada javne namjene, sudova, državnih zgrada te gradske i županijske urede Grada Zagreba, Banovine, ali i susjednih županija.

Trenutno treba provesti javnu nabavu za još 11 zgrada od njih 26 čija je obnova obuhvaćena Programom cjelovite obnove kulturno – povijesne cjeline Grada Petrinje. Ministrica procjenjuje da se radi o vrijednosti od oko 61 milijun eura.

Više vijesti

Petrinja

Prosinac je najradosniji mjesec u godini. Brojni gradovi, pa tako i oni u, našoj, Sisačko-moslavačkoj županiji uz koordinaciju Turističkih zajednica nekoliko mjeseci ranije već...

Petrinja

PETAK, 1.12.10.30 sati: Program za djecu Kićenje božićnog drvca – Centar novog života NEDJELJA, 3.12.9.00 sati: Paljenje prve adventske svijeće – crkva sv. Lovre19.00...

OBNOVA

U petak, 24. studenog 2023. godine, Sisak je posjetio ministar zdravstva Vili Beroš te je zajedno sa županom Ivanom Celjakom i suradnicima obišao gradilišta...

Petrinja

Grad Petrinja raspisao je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za isplatu božićnice umirovljenicima. Javni poziv s pripadajućim obrascima (Zahtjevom i Izjavom) dostupan je na...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.