Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Nastavlja se uređenje podruma Muzeja Moslavine Kutina

Gradonačelnik Zlatko Babić i njegova zamjenica Ivana Grdić obišli su u društvu ravnateljice Muzeja Moslavine Kutina Jasmine Uroda Kutlić radove u podrumu Muzeja. Naime, već gotovo četiri godine traje adaptacija ovoga prostora i napredak je vidljiv.

Radovi su opsežni, financijski iscrpni, no prema riječima ravnateljice Muzeja, više nego neophodni.

„Grad Kutina pomaže financijski sve radove koji se odvijaju u podrumu muzeja. Građen u nekoliko faza u 19. stoljeću, prostor ima veliki broj bolti, stupova, ima dušu. Do početka obnove služio je kao skladište, praktički se je spremalo sve i svašta i već je probila i vlaga i bila je već i upitna sama održivost, odnosno građevinska sigurnost cijele zgrade.

Prije četiri godine pristupili smo prvo zaštiti i izolaciji vanjskog dijela i nastavili smo sa unutarnjim uređenjem. Ovim radovima će Muzej dobiti dodatni, veliki prostor za svoj izložbeni dio, što je pretpostavka i za bogatiji sadržaj namijenjen građanimaKutine i njezinim posjetiteljima“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

„I ove godine nastavljamo dalje, što nas, naravno, izrazito veseli. Prostor je u potpunosti izoliran.

To je prva faza radova, dok druga faza uključuje postavljanje svih instalacija i sustava grijanja i hlađenja. Ova faza trebala bi biti završena do kraja godine”, navodi ravnateljica Muzeja.

„Od Ministarstva kulture smo dobili sredstva iz dva  programa, prvi program je vezan za rekonstrukciju, dok je druga zaštita nepokretnih kulturnih dobara.

Ukupna sredstva Ministarstva kulture koje smo dobili su oko 90.000,00 eura, a  potpora Grada Kutine u ovoj godini je oko 37.000,00 eura“, navodi Jasmina Uroda Kutlić, ravnateljica Muzeja Moslavine Kutina.

Sljedeća faza radova uključit će popločavanje prostora i bojanje, uređenje sanitarnog prostora i postavljanje dizala. Dinamika radova ovisit će i o financijskim sredstvima.

Nakon uređenja u ovom će prostoru biti arheološki stalni postav, a u zadnjem dijelu muzeja jedan dio predviđen je za čuvaonicu.

Završetkom radova omogućit će se i veći prostor za kulturno-povijesni postav Muzeja, jer je do sada, zbog nedostataka izložbenog prostora, dio vrijednih eksponata bio pohranjen u depoima, i tako nedostupan posjetiteljima ove ustanove u kulturi.

Više vijesti

Kutina

Učenicima s teškoćama integriranim u redovna razredna odjeljenja u osnovnim školama podršku pružaju pomoćnici u nastavi. U skladu sa svojim proračunskim mogućnostima i idejom...

KULTURA

Državni arhiv u Sisku poziva na predstavljanje knjige “Doba virusa i ljudi” Krešimira Mišaka koje će se održati u ponedjeljak, 22. travnja 2024. godine...

Kutina

Dan planeta Zemlje je zabavno rekreativna manifestacija koja se provodi već 20. put zaredom. Glavna aktivnost manifestacije je biciklijada, a zadnje dvije godine se...

Kutina

Predavanje “Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine” održat će se u petak, 19. travnja 2024. godine s početkom u 18 sati u Arcus...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.