Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

“Pokraj Kupe, lađane vodice” – u Bakinoj škrinjici predstavljamo program 57. MSF-a Zagreb

Zagrebačke ulice i trgovi u samom središtu grada od 19. do 23. srpnja živjet će u znaku 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb, tradicionalne manifestacije i jednog od najznačajnijih događaja u području folklora i tradicijske kulture u Hrvatskoj. Prošlo je točno sto godina od etnografske pokupske ekspedicije.

Mala skupina entuzijasta i avanturista, zaposlenika i suradnika Etnografskog muzeja u Zagrebu, uputila se u obilazak Pokuplja na, čak i za današnje pojmove, neuobičajen način – ploveći kajacima rijekom Kupom, na relaciji od Karlovca do Siska.

Uz dvojicu muzejskih kustosa, Vladimira Tkalčića i Milovana Gavazzija, na ekspediciji su sudjelovali i dvojica slikara – Srećko Sabljak i Maksimilijan Vanka, te još petero prijateljica i prijatelja: Marija Bohaček rođ. Verlič, Anka Filjak rođ. Bohaček, Maksimilijan Bohaček, Matija i Marijan Filjak. 

U četiri tjedna preplovili su udaljenost od stotinjak kilometara i obišli 34 sela s obje obale Kupe. Istraživali su stanovnike Pokuplja tijekom njihove svakodnevnice i prilikom svečanosti bilježeći tako na fotografijama njihovu svakodnevnu i svečanu odjeću. Također, fotografirane su i tradicionalno sagrađene kuće i gospodarske zgrade. Obilje stečenih spoznaja pretočeno je kasnije u stručne i znanstvene radove, a doživljaji i susreti u likovna djela.

Program 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb obilježit će ovu veliku obljetnicu zanimljivog terenskog pothvata te u glavnom koncertnom programu prikazati folklorne skupine s područja Pokuplja.

U programu smotre sudjeluju i tri društva s područja naše županije: KUD „Pokupljanka” Brest Pokupski, HKUD „Radost” Sela i KUD „Poculica” Letovanić.

U Bakinoj škrinjici o 57. MSF-u razgovaramo s umjetničkim voditeljem dr.sc. Tvrtkom Zebecom, ove nedjelje, 16.srpnja od 10,30 sati.

Više vijesti

EMISIJE

Puno je skrivenog blaga u bakinim škrinjama. Dio po dio otkrivamu u našoj emisiji “Bakina škrinjica”. Tako će biti i ove nedjelje 25.veljače. Ove...

EMISIJE

„Slovačka etno kuća živi i nakon što su iz nje otišli njeni prvi stanari. U njoj se na nov način provodi buđenje slovačkog kulturnog...

EMISIJE

U Kulturno-povijesnom centru SMŽ u četvrtak, 23. studenog predstavljen je dio bogate baštine regije Moslavina. Nastavak je ovo programskih sadržaja koje s ciljem predstavljanja...

EMISIJE

Svake godine Hrvatska udruga radijskih nakladnika dodjeljuje godišnja priznanja djelatnicima, emisijama i projektima lokalnih radijskih postaja. Ove su godine po tri istovjetna Zlatna mikrofona...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.