Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Sisak

Sindikalna povjerenica Općinskog suda u Sisku Snježana Perković o štrajku zaposlenika u pravosuđu

Od ponedjeljka, 17. srpnja dani u štrajku zaposlenicima u pravosuđu neće biti plaćeni. Tako je odlučila Vlada RH, nakon što dogovor sa sindikatima nije postignut, a oni pak odlučili ostati u štrajku sve dok izvršna vlast ne prihvati njihov zahtjev o trenutnom povećanju plaće u netto iznosu od 400 eura.

Zaposlenici Općinskog i Županijskog suda u Sisku te Općinskog i Županijskog državnog odvjetništva u Sisku također su u štrajku. Među njima je 120 članova sindikata, a štrajku su se pridružili i nečlanovi.

Sindikalna povjerenica Općinskog suda u Sisku Snježana Perković kaže kako ni oni ne odustaju od zahtjeva koji je poznat hrvatskoj javnosti, a on je trenutno povećanje plaće za 400 eura netto.

Zaposlenicima u pravosuđu za dane provedene u štrajku bit će plaćeni samo porezi i doprinosi, kao i iznos naknade za pola sata dnevne stanke, što je propisano zakonom, kaže Perković i dodaje:

Podsjetimo, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić donio je, nakon sastanka s predsjednicima svih županijskih i visokih sudova, naredbu kojom se pobliže opisuju poslovi koje je moguće identificirati kao najnužnije i najvjerojatnije poslove koje će i u uvjetima štrajka biti nužno obavljati.

U priopćenju Vrhovnog suda ističe se kako je cilj naredbe da sudovi usklade zaštitu temeljnih ljudskih prava i sloboda s jedne strane i pravo zaposlenika na štrajk s druge strane. Perković komentira:

Nisu svi građani u mogućnosti razumjeti što su nužni, a što hitni poslovi koje obavljaju službenici i namještenici u pravosuđu. Svakom pojedinačno, njegova potreba za odlaskom u sud je važna, pa redovito odlaze i u Općinski sud u Sisku, pojašnjava Perković:

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

Sisak

Predstavljanje knjige Valentina Ćorića „In vino libertas – Autobiografski zapisi iz Haaga“, održano je u četvrtak, 25. travnja u Dvorani „Juran i Sofija“ u...

Sisak

Na Metalurškom fakultetu u Sisku, na sveučilišnom studiju: Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš, u srijedu 24. travnja 2024. godine u 16,00 sati...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.