Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[FOTO] Na brdu Čukur uz “Slomljeni pejzaž” obilježena 32. godišnjica smrti Gordana Lederera

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, u organizaciji Grada Hrvatska Kostajnica, kod spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” obilježena je 32. godišnjica smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije – koji je 1991. poginuo prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Župan Ivan Celjak je, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u ovoj je prigodi izjavio kako je „ podli hitac ovdje prekinuo život hrabrog čovjeka koji je savjesno radio svoj posao, a njegov posao i poziv bio je prenositi istinu, hrabriti nas i otvarati oči svijetu, koji nije vidio ili nije želio vidjeti cjelinu zla, koje je napalo naš san o neovisnosti, slobodi i demokraciji. Zločinac je prekinuo život, ali nije zaustavio istinu”, rekao je župan Ivan Celjak. 

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića bio je potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz kojega su bila dva državna tajnika, Domagoj Orlić i Mladen Pavić.

– Naš Gordan dao je život za istinu, za nas koji smo s njim dijelili dane i Gordan nije bio samo snimatelj – on je bio jedan od nas. Gordanova Banijska ratna praskozorja i danas svjedoče agresijji ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih ljudi koji su u zajedništvu branili svoju domovinu i na nama je pronositi istinu kako je to činio Gordan, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Njegova sposobnost da prenese poruke kroz slike i pokrete bila je jedinstvena – ostavljajući nas zapanjenima i duboko pogođenima. Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo, kazao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Supruga legendarnog snimatelja Gordana Lederera, Ana i kći Petra, prve su odale počast polaganjem vijenca kod spomen-obilježja. U odavanju počasti sudjelovali su i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, te predstavnici Hrvatske televizije, kolege novinari i snimatelji i predstavnici braniteljskih udruga.

Više vijesti

Kutina

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Kutina Sanja Feltrin i andragoška voditeljica Sanja Friščić su prošlog tjedna sudjelovale na radionici “Vaučeri za obrazovanje” u organizaciji HGK –...

SMŽ

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije i ove godine, treći put zaredom, svi učenici četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke...

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.