Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Magdalena Komes na radnoj večeri s američkim kongresmenom Jimom Costom

Na američku inicijativu, zastupnik američkog Kongresa, Jim Costa (D), susreo se u Splitu sa zastupnicom u Hrvatskom saboru i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes (HDZ). Kongresmen Costa izabran je u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a u Kongresu je između ostalog član Odbora za vanjsku politiku te kongresnog Pododbora za Europu.

Susretu je prisustvovao i predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Splita, Jakša Balov, te savjetnik gradonačelnice Grada Petrinje za vanjskopolitička pitanja, Denis Avdagić. Radna večera održana je u splitskom restoranu “Mandrach”. Razgovaralo se o hrvatskoj podršci Ukrajini, ratnom iskustvu koje je Hrvatska prošla tijekom Domovinskog rata, ali i o tragičnom i razornom potresu koji je pogodio Petrinju koncem 2020. godine.

“Nažalost imamo recentno ratno iskustvo u Europi, iskustvo agresije, protjerivanja, čega je bila žrtva i moja obitelj u Petrinji. Jednako tako nažalost imamo i iskustvo s miniranim područjima, a imamo i iskustvo oslobađanja svojih krajeva, tijekom ponosnih akcija Bljesak i Oluja, ali i mirne reintegracije. Danas kao članica EU, Schengena, eurozone i NATO-a, primjer smo za Ukrajinu u svakom pogledu,” rekla je Magdalena Komes tijekom razgovora o Ukrajini.

Kongresmen Costa ranije je dobio informacije o velikom angažmanu zastupnice i gradonačelnice Komes glede potresne obnove, a htio je doznati i više informacija o programu edukacije za programere i pilote dronova, koje je Grad Petrinja pokrenuo na inicijativu same gradonačelnice.

“Vaš angažman u potresnoj obnovi i energija koju ulažete u očuvanje grada nešto je što impresionira vaše kolege i daleko od Hrvatske,” kazao je kongresmen.

Razgovaralo se o poljoprivrednoj proizvodnji i s njom povezanim gospodarstvom, ali i mogućnostima jačanja suradnje Hrvatske, posebno s Kalifornijom, kao velikim tržištem, ali i potencijalnim ulagačima i transferu tehnologije proizvodnje. U kontekstu razgovora o Ukrajini, kao zanimljivost je spomenut interes ukrajinskih ulagača za ulaganja u peradarsku proizvodnju na Banovini.

“Uvjeren sam kako se ovakvi sastanci trebaju učestalije organizirati, kao dvije prijateljske zemlje, svakako i na razini pojedinih zastupnika kako u kongresu, tako i vašem Hrvatskom saboru,” zaključio je Jim Costa.

Susret je prošao u potvrdi nikada boljih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, kao potvrđenih partnera, što je naglasila zastupnica Komes.

“Ukazali ste mi posebnu čast s ovim susretom, a posebno prepoznavanjem angažmana u obnovi nakon katastrofalnog potresa. Prijateljstvo naše dvije zemlje nije novo, ali svakako da je svoj vrhunac doseglo s ovom Vladom, predsjednika Andreja Plenkovića. Zato je vrijeme da odnosi počnu jačati posebno na gospodarskoj strani, a za američke ulagače zainteresirana je čitava Hrvatska,” zaključila je Magdalena Komes.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

Petrinja

Grad Petrinja, Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije i Privreda Petrinja d.o.o. zajednički će sanirati Ulicu Gromova. U tom cilju izrađen je Glavni projekt...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.