Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Obilazak radova na sanaciji bunara na više lokacija na području Petrinje

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes je s direktorom gradskog poduzeća Privreda, Željkom Softićem i suradnicima obišla radove sanacije bunara na više lokacija i postrojenja za pripremu vode procesom ultrafiltracije na vodocrpilištu „Vrelište stara strojarna“ – Petrinja.

Na izvorištima Privrede d.o.o. u tijeku je sanacija bunara u smislu građevinskih radova, revitalizacije i sanacije samih zdenaca, ugradnja fleksibilnih cijevi, novih crpki, kompletne elektro i strojarske opreme. Bunari su izgrađeni 70-tih godina prošlog stoljeća. Nakon katastrofalnog potresa došlo je do urušavanja postojećih objekata bunara te do promjena u tlu, a tako i oštećenja zdenca, položaja elemenata te deformacija zaštitnih cijevi. U tijeku je izgradnja novih objekata bunara na lokacijama gdje su objekti srušeni, dok se objekti koji su oštećeni statički ojačavaju i saniraju, kao i postojeća bunarska i zasunska okna.

Zdenci se prvobitno snimaju da se utvrde oštećenja, revitaliziraju se mehanički i kemijskom obradom te se u slučaju oštećenja na zaštitnim cijevima vrši sanacija samog zdenca. Cilj radova je produžiti vijek zdenaca, postići veću bistroću vode te povećati specifičnu izdašnost samih zdenaca.

Čelične tlačne cijevi zamjenjuju se fleksibilnim cijevima te se postojeći izlazni fazonski komadi zamjenjuju inox fazonskim komadima. U zdencima se ugrađuju nove crpke te kompletna oprema za praćenje karakteristika vodozahvata te za praćenje i upravljanje crpljenjem vode. Sve crpke i mjerna oprema će biti povezana centralnim nadzornim i upravljačkim sustavom za učinkovitije upravljanje i kontrolu proizvodnog dijela vodoopskrbnog sustava.

Gradonačelnica Komes obišla je i postrojenje za pripremu vode za ljudsku potrošnju za potrebe grada Petrinje primjenom tehnologije ultrafiltracije koja je u stalnom radu 24 sata na dan uz dezinfekciju vode elektrolizom otopine natrijeva klorida. Proces ultrafiltracije može se uspješno primijeniti i upotrijebiti kada klasična tehnologija pripreme vode ne daje zadovoljavajuće rezultate obrade.

Potres je oštetio proizvodna postrojenja za proizvodnju vode kao i same bunare te dobavni cjevovod od vodocrpilišta Pecki, Križ i Hrastovica prema gradu Petrinji zbog čega je bilo neophodno pristupiti kompletnoj sanaciji svih objekata na tom području. Nove ultrafiltracije su trenutačno u izradi na lokacijama G. Bačuga, Stara Strojarna, Popova Šuma i Križ.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Petrinja

U subotu, 20. travnja u Zadru je održan 42. Državni turnir u organizaciji Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske (SMPTH). To je ujedno...

Petrinja

Od građevinskog otpada, prazne ambalaže, odjeće pa do pelena… nema čega nije bilo, no složne ruke hrvatskih šumara te djelatnika Ekološkog centra Vrata Zrinske...

OBNOVA

Zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda 2-10 u Sisku sa oko 145 stanova najveći je objekt oštećen u petrinjskom potresu potresu, a prvi nalazi...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.