Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Sisački BBB-i u Petrinji povodom Dana pobjede organiziraju predavanje i povorku

“Na svega četrdesetak kilometara zračne udaljenosti od novozagrebačkih nebodera nalazi se Banovina, kraj zaista burne prošlosti, kako one davne u kojoj je bio nemirnom granicom prema osmanskom osvajaču, tako i one u kojoj se pred tek nešto više od tri desetljeća golemom žrtvom branila sloboda i samostalnost Hrvatske. Gotovo je nemoguće prenaglasiti važnost banovinskog ratišta i žrtve koju su Banovci, ali i svi koje je ratni vihor doveo na njeno područje, podnijeli za obranu domovine. Nebrojena stratišta, tragovi materijalnog razaranja i potiranja svega što je smetalo velikosrpskom osvajaču, junački podvizi i suludo hrabri pothvati hrvatskih vojnika i redarstvenika ostavili su svoj neizbrisiv trag na banskoj zemlji i njenim žilavim ljudima.

Upravo je Banovina bila jednim od žarišta velikosrpske pobune. Miting navodno ugroženog srpskog stanovništva na Petrovoj gori u ožujku 1990. svojim je zvjerskim povicima jezovito predskazao buduće događaje, a žestinu kojom su se pobunjeničke horde, potpomognute jugoslavenskom vojskom, obrušile na Hrvate Banovine teško je dočarati riječima. Spomenimo kako se upravo na prostoru dviju županija: Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke, unutar koje se nalazi Banovina, nalazi dvije trećine od 150 do sada pronađenih masovnih grobnica. Nakon Ovčare, najveće stratište civila, većinom staraca, nalazi se uz rijeku Unu, u Baćinu. Ovdje su srpski pobunjenici u listopadu 1991. hladnokrvno smaknuli najmanje 56 civila koji su ostali živjeti na zaposjednutom području.

Sisak, važno prometno čvorište i jedan od najvećih industrijskih centara kontinentalne Hrvatske, bio je stalnom metom neprijateljskog topništva i raketa tijekom cijelog rata. Banovina je mjesto na kojemu je u noći 25./26. lipnja 1991. izvršen prvi otvoreni napad na netom proglašenu samostalnu i suverenu Hrvatsku kada su srpski pobunjenici i teroristi napali glinsku policijsku postaju. Tijekom srpnja 1991. tenkovi jugoslavenske vojske upravo na Banovini, u Kraljevčanima, po prvi puta izravno napadaju jedan hrvatski položaj, nakon čega su pobunjenici izvršili pokolj nad malobrojnim preostalim hrvatskim pučanstvom.

Ovdje, na Banovini, u Novom Farkašiću, znatno malobrojniji i slabije opremljeni ‘Gromovi’ odbijaju napad jugoslavenskog oklopa, zarobljavaju neprijateljske tenkove i slamaju udarnu moć napadača, sve kako bi se u kolovozu 1995. vratili i upravo na prilazima Petrinji slomili najžilaviji otpor koji je neprijatelj pružao na cijeloj bojišnici tijekom oslobodilačke operacije Oluja. Bez obzira što smo propustili navesti mnogo toga, i ovaj tek letimičan i kronološki pomiješan pregled otkriva nam izuzetnu važnost banovinskog ratišta.

A opet, neumoljivi tijek vremena, manjkavo ljudsko pamćenje i sramni nemar gurnuli su Banovinu postrance, prema zaboravu. Otrgnuti nešto zaboravu samo je naizgled lako, ali upravo je to ono što dugujemo našim očevima, hrvatskim ratnicima i svim žrtvama palim za hrvatsku slobodu.

Stoga, kao svoj mali doprinos prenošenju vrijednosti Domovinskog rata na buduće naraštaje, ali i kao čin zahvale svim veteranima Domovinskog rata, KND BBB Sisak sada već tradicionalno organizira predavanje, povorku i malonogometni turnir u Petrinji.

Program započinjemo 4. kolovoza javnim predavanjem u petrinjskom Veteranskom centru. Kroz osobna svjedočanstva i iskustva veterana 2. gardijske brigade, glasovitih „Gromova“ te gostovanje povjesničara želimo skrenuti pozornost na nažalost do sada u velikoj mjeri neopravdano zanemareno banovinsko ratište. Strahoviti razmjeri tragičnih ratnih razaranja, ljudskih i materijalnih, koja su poharala kraj između Kupe, Une i Save nijemo ukazuju na žestinu s kojom se velikosrpski napadač okomio na Banovinu, ali još više na prkos, odvažnost i junaštvo onih koji su ju branili i oslobodili.

Sutradan, 5. kolovoza održat ćemo sada već tradicionalnu povorku sjećanja od petrinjske župne crkve sv. Lovre do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na gradskoj obilaznici. Počast poginulim braniteljima odat ćemo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Povorka će se potom uputiti prema gradskom rukometnom igralištu „Slavija“ gdje održavamo malonogometni turnir (3×3) i cjelodnevno druženje.

MALONOGOMETNI TURNIR JE NAKNADNO OTKAZAN!

Sa željom da na što svečaniji i dostojanstveniji način odamo počast poginulima za hrvatsku slobodu pozivamo sve prijatelje s tribine, rodoljubive sugrađane i namjernike iz cijele Hrvatske u Petrinju.

Obilježimo i proslavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja upravo ovdje, na hrvatskoj Banovini!”, poručuju BBB Sisak.

Više vijesti

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Sisak

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 2. svibnja u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu....

Sisak

U organizaciji Marijine legije, a uz potporu Sisačke biskupije, ove će godine od 28. do 30. lipnja biti održan 6. Mladifest Hrvatska. Pripreme za...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama organizira “Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije” koji će se održati u petak, 26. travnja 2024. godine od...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.