Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

Za uređenje i opremanje 17 stanova, za obitelji čiji su domovi stradali u potresu, Županija utrošila 230 tisuća eura

Župan Ivan Celjak je u Glini uručio ključeve stanova obiteljima čiji su domovi oštećeni u potresu, a koje su dosad boravile u privremenom smještaju u kontejnerskom naselju. Stanove je Sisačko-moslavačka županija uredila i opremila za dolazak novih obitelji.

Ovo nisu prvi stanovi koje dodjeljuje Županija, naime iako to nije u nadležnosti jedinice regionalne samouprave, provedeno je nekoliko javnih poziva za stanove koje je Županija preuzela od svojih ustanova ili države te ih uredila za smještaj obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Na temelju posljednjeg Javnog poziva od 13. srpnja 2023. godine, Sisačko-moslavačka županija dodjeljuje 17 stanova, a prvi stanovi, njih 4, dodijeljeni su danas u Glini. Za uređenje i opremanje 17 stanova (Glina 5, Dvor 3, Gvozd 3, Topusko 3, Jasenovac 1, Hrvatska Kostajnica 1, Sisak 1) utrošeno je 230.133,40 €.

Ključeve stana je primio i Mijo Matijević, rođeni Glinjanin, koji je u jednom razdoblju života boravio u Sisku:

„Znači nam puno, jer živjeli smo u kontejneru… uvjeti nisu baš bajni, ovo će okrenuti sve u punom boljem smjeru, života i svega,“ rekao je Matijević, čiju obitelj, uz njega čine još i supruga, sin, a posjećivat će ih njihova kćer s unucima, a koja upravo očekuje četvrto dijete. Radost je to koju je podijelio g. Matijević i dodao: „Stan je super, sve je obnovljeno, imamo sve tu, tako da smo prezadovoljni.“

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, na čiju se inicijativu Županija i uključila u proces privremenog smještaja osoba čiji su domovi stradali u potresu, pri čemu su izašli iz svoje nadležnosti, na ovaj način zbrinula je 32 obitelji u sigurne objekte do obnove njihovih domova.

„Sisačko-moslavačka županija je nadležna za obnovu objekata javne namjene u području zdravstva, dijela obrazovanja i dijela socijalne skrbi i obnova objekata javne namjene ide dobrom dinamikom.

Prije otprilike dvije godine, kada smo preuzeli dužnost u Sisačko-moslavačkoj županiji, tražili smo najbolji način kako pomoći našim sugrađanima, koji su u potresu ostali bez svojih domova. Zato smo tražili naše ustanove da nam daju stanove, koji su u njihovom vlasništvu, na raspolaganje. I dobili smo 15 takvih stanova, koje smo obnovili, uredili i potpuno opremili i dali na raspolaganje našim sugrađanima, koji su u potresu izgubili svoje domove.

Zatim smo molili ministra Bačića da nam ministarstvo nadležno za državnu imovinu dodijeli stanove koje imaju na raspolaganju na području Županije. Od njih smo dobili još 15 stanova i još 2 takva stana smo dobili od Zavoda za mirovinsko osiguranje. I tih 17 stanova smo obnovili, uredili i potpuno opremili i ovaj i idući tjedan useljavamo 17 obitelji u te stanove, obitelji koje su do sada bili u kontejnerima.

Kada govorimo o stanovima, zemljopisno smo pokrili čitavu Sisačko-moslavačku županiju. Od ovih sedamnaest imamo 5 stanova u Glini, tri stana u Dvoru, tri u Topuskom, tri u Gvozdu, te po jedan stan u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici i Jasenovcu.
Ranije smo dodijelili stanove koji se nalaze u Kutini, Novskoj, Popovači, Sisku i Petrinji, rekao je župan Celjak, koji je dodao da su naši sugrađani, nažalost, diljem Županije izgubili svoje domove.

SMŽ je raspisala Javni poziv, na koji su se naši sugrađani javili i Povjerenstvo je na temelju javnog poziva odlučilo o dodjeli stanova. Stanovi se dodjeljuju na jednu godinu bez naknade, naravno s mogućnošću produljenja, ovisno o tome kada će im biti obnovljeni njihovi domovi.

Sisačko-moslavačka županija do sada je uredila i u potpunosti opremila stanove za ukupno 32 obitelji čiji su domovi stradali u potresu.

Župan je u Glini govorio i o nedavno dovršenim projektima objekata javne nabave:

„Prošli tjedan smo otvorili obnovljenu školu u Mečenčanima, prije toga smo svečano obilježili završene radove i potpuno opremanje novoizgrađene škole u Nebojanu, a završili smo s obnovom ambulante Doma zdravlja SMŽ i u Jabukovcu.“

Prije šest mjeseci Županija je dobila ovlasti da gradi kuće za zbrinjavanje naših sugrađana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama i trenutno je Županija na području grada Gline izgradila 52 kuće, na području Petrinje 40 kuća, dakle 92 kuće su stavljene pod krov.

„Ovaj tjedan u Glini krećemo s opremanjem prvih 7 kuća i očekujemo da će ovdje u Glini sve 74 kuće biti završene, potpuno opremljene i useljive krajem rujna. U istom razdoblju očekujemo i dovršenje 57 kuća u Petrinji“, istaknuo je župan Celjak.

Državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Domagoj Orlić, koji je također nazočio uručivanju ključeva stanova u Glini, o predaji stanova na privremeno korištenje je rekao:

„Ovo je jedan od modela stambenog zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica, na području petrinjskog i zagrebačkog potresa“ te dodao „Uz ovaj model zbrinjavanja i montažne kuće, koje Županija radi u sklopu proširenja kapaciteta domova za starije, a privremeno će biti za korisnike mobilnih stambenih jedinica, krajem rujna, otprilike u vrijeme kad se očekuje dovršetak tih kuća, bit će dovršeno i 8 zgrada na području grada Petrinje sa 128 stanova i 4 zgrade na području grada Gline s 52 stana, dakle 180 stambenih jedinica, financirane iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija.“ Orlić je posebno naglasio da ovom broju kuća valja dodati projekt koji u Sisku provodi Sisačko-moslavačka županija, 35 kuća u gradskoj četvrti Zeleni brijeg.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.