Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Ministar Bačić obišao gradilišta na području grada Petrinje

Župan Ivan Celjak, zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, državnim tajnikom Domagojem Orlićem i drugim suradnicima, posjetio je u utorak, 12. rujna 2023. godine grad Petrinju.

Susret s ministrom Bačićem počeo je radnim sastankom u Petrinji, kojemu je uz ministra, župana i državnog tajnika, prisustvovala i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes. Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima obnove te o dinamici radova na području grada Petrinje.

Razgovarali smo o aktualnostima na području grada, projektima koji se provode, o projektima koje sufinancira Vlada RH, odnosno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Radovi idu dobrom dinamikom i zadovoljni smo tijekom obnove u dijelu nadležnosti Grada Petrinje“ – izjavila je gradonačelnica Komes.

Nakon sastanka obišlo se gradilište petrinjske gradske tržnice koja će se rekonstruirati  putem projekta „Tržnica u gradu“, a koji sufinancira Europska unija iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Jedna od lokacija obilaska bili su i radovi obnove obiteljske kuće Tome Lopara, koja se obnavlja u suradnji s Hrvatskim Caritasom, a obilasku je nazočio i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik.

OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA

Ministar Bačić, župan i suradnici obišli su i gradilište nove zgrade I. OŠ Petrinja čija se gradnja financira donacijom mađarske vlade i državnog proračuna RH. 

Zadovoljstvo nam je da smo na gradilištu I. OŠ Petrinja gdje su nastavljeni radovi i što idu dobrom dinamikom. Očekivano je da će radovi biti završeni do kraja ove godine što znači da bi se učenici početkom drugog polugodišta vratili u školu“ – izjavio je župan Ivan Celjak

Sisačko-moslavačka županija obnavlja brojne objekte u području obrazovanja. Samo na području grada Petrinje obnovila je do sada 6 škola, a izgradila 2 nove škole. Obnovljene su OŠ Mate Lovraka Petrinja, OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, OŠ Jabukovac, PŠ Češko Selo, PŠ Hrastovica, PŠ Mošćenica, a završena je izgradnja OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i PŠ u Nebojanu. 

Sisačko-moslavačka županije ove školske godine bilježi i povećanje broja učenika. „Zadovoljni smo upisima na području grada Petrinje, ali i na području čitave Sisačko-moslavačke županije. Na području grada Petrinje ove školske godine u odnosu na prethodnu imamo čak 45 % više upisanih prvašića. Na području županije imamo čak 116 učenika više upisanih u prvi razred osnovnih škola, a u prve razrede srednje škole imamo 52 učenika više upisanih nego prošle godine“ – nastavio je župan Celjak.

U sklopu radnog posjeta, zajedno s predstavnicima Svjetske banke obišla se i Srednja škola Petrinja. Srednja škola Petrinja nalazit će se u objektu kojeg je darovala tvrtka Gavrilović, a matičnu zgradu škole obnavlja Sisačko-moslavačka županija. „Nova zgrada I. OŠ Petrinja te nova zgrada SŠ Petrinja omogućili su nam da objekte koje su učenici koristili do potresa koristimo za druge namjene pa ćemo te zgrade nakon obnove koristiti za potrebe knjižnice, odsjeka glazbene škole te dio za učenički dom“ – zaključio je župan.

MINISTAR ZADOVOLJAN TIJEKOM OBNOVE

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić izrazio je zadovoljstvo što se plan i program obnove zacrtan još u veljači u najvećoj mjeri ispunjava, ali i iskorištenosti sredstava iz Fonda solidarnosti.

Od 11 kontejnerskih naselja, 9 je u potpunosti iseljeno. Dva kontejnerska naselja nisu klasična kontejnerska naselja, već modularne zgrade, a i za njih ćemo stvoriti uvjete da se isele do kraja listopada“ – izjavio je ministar Bačić.

U ovom trenutku s ciljem ubrzanja obnove Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine provodi javnu nabavu za oko 1100 novih gradilišta. Najavljeno je dovršenje izgradnje 8 višestambenih zgrada s dvjestotinjak stanova u Petrinji te 4 zgrade u Glini do kraja listopada. Obnovljeno je 157 stanova u državnom vlasništvu, a u tijeku je i kupnja kuća i stanova preko APN-a.

Na području SMŽ gradit će se ukupno 36 novih višestambenih zgrada, a u ovom trenutku se provodi postupak javne nabave za izgradnju 6 višestambenih zgrada u Sisku (Caprag). Na području Siska trenutno je aktivno oko 350 gradilišta obiteljskih kuća i zgrada javne namjene.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA GRADI STAMBENA NASELJA U GLINI, PETRINJI I SISKU

Sisačko-moslavačka županija pokrenula je gradnju stambenih naselja na području gradova Gline, Petrinje i Siska u kojima će biti smještene obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu, a nakon obnove njihovih kuća, u naseljima će biti smješteni korisnici domova za starije osobe.

Danas je Sisačko-moslavačka županija objavila Javni poziv za dodjelu stambenih jedinica (kuća u nizu) u Petrinji i Glini na privremeno korištenje našim sugrađanima koji su u potresu izgubili svoje domove” – izjavio je župan Celjak.

Više vijesti

SMŽ

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana hitne medicinske službe u ponedjeljak, 29. travnja 2024. godine, u prostoru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ predstavljene su aktivnosti Zavoda....

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.