Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Novouređena Gimnazija Sisak: Učenici se vratili u potpuno obnovljenu i modernizranu zgradu

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić su presijecanjem vrpce svečano označili otvorenje obnovljene i novoopremljene zgrade Gimnazije Sisak.

Gimnazija u Sisku ima tradiciju više od 100 godina, još 1919. počela je s radom mala Realna gimnazija. Zgrada u kojoj je danas smještena ova škola građena je 1930. godine.

Nažalost, u razornom potresu zgrada Gimnazije je teško oštećena i označena kao neuporabljiva, rekao je župan Celjak: „Dug je put bio od potresa, koji je pogodio velik dio Županije i koji je teško oštetio sisačku ljepoticu, zgradu Gimnazije. Nažalost učenici su morali napustiti svoju zgradu, bili su u nekoliko privremenih smještaja.

Sisačko-moslavačka županija je u ljeto 2021. godine iselila svoje urede, preuredili smo taj prostor i omogućili smo učenicima da pohađaju nastavu u sigurnom, čvrstom i stabilnom objektu.

To je bio objekt kojeg su koristili, površine oko 650 m2, a danas 4. rujna na početku školske godine ulaze u svoju obnovljenu zgradu koja je preko 4000 m2.

“Obnovom Gimnazije omogućili smo zaista najkvalitetnije uvjete za obrazovanje sisačkih gimnazijalaca. Kada govorimo i o protupotresnim karakteristikama, tehničkim karakteristika zgrade, sustavu grijanja i hlađenja, zaista ovdje su ugrađeni najmoderniji i najbolji elementi. Zadovoljstvo je svima nama, osobito učenicama, učenicima i profesorima da su krenuli na početku školske godine u svoju zgradu kako bi ovdje učenici stjecali najkvalitetnije obrazovanje koje je moguće ovog trenutka dati na području grada Siska u gimnazijskim programima. Vrijednost radova na ovoj zgradi je nešto veća od 6 milijuna eura, uređene su sve etaže. Ono što je dodana vrijednost ove zgrade je uređeno potkrovlje koje će koristiti profesorice, profesori i ravnatelj. U narednom razdoblju očekuju nas još određena uređenja sitni popravci tako da će učenici susretati radnike na hodniku i za koji tjedan nakon što se osuši asfalt ide gumirana podloga na igralište i to će biti na veselje ne samo učenika već i svih onih koji će koristiti ovo igralište u budućnosti“, navodi Sisačko – moslavačka županija u poslanom priopćenju.

Sisačko-moslavačka županija, sredstvima Fonda solidarnosti, provela je cjelovitu obnovu Gimnazije Sisak, koja je spremna dočekala početak nove školske godine. Dodajmo da je vrijednost provedenih radova oko 6,2 milijuna €.

OBNOVA GIMNAZIJE, KOJU JE PROVELA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA, OMOGUĆILA JEDNOSMJENSKU NASTAVU

Ravnatelj Gimnazije, Božidar Dujmić sa zadovoljstvom je dočekao povratak u vlastitu zgradu.

„Ovo je velik dan koji će biti zapisan u sljedećoj monografiji sisačke Gimnazija. 4. rujna 2023. godine, kada smo se nakon 32 mjeseca vratili u svoje prostore. Škola ne samo da je obnovljena, već je i sigurna za naše učenice, učenike i djelatnike. Nešto više od 100 tona armature je ugrađena u zidove. Od danas krećemo s novom fazom, a to je nastava u jednoj smjeni. Nastavničko vijeće, uz podršku Sisačko-moslavačke županije donijelo je odluku, osim obnove škole da školska zgrada ide i u rekonstrukciju. Tavanski prostori su sada uređeni za urede, zbornicu, za nekoliko malih učionica i školske klubove. Na taj način će puno bolje biti organizirana kvalitetnija nastava i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti za učenike. Budući da su oni u fokusu sve će im biti prilagođeno, u donjem dijeli zgrade učenici imaju svoj prostor, imaju čajnu kuhinju na raspolaganju. Jedini uvjet će biti da učenici sami vode brigu o tom prostoru, da ga održavaju.

Ove šk. godine imamo upisano 320 učenika u 19 razrednih odjela, imamo program opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije. U prvom razredu upisali smo ove školske godine 84 učenika u 4 razredna odjela.“

OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA NA CIJELOM PODRUČJU ŽUPANIJE

Sisačko-moslavačka županija posebnu pozornost daje obrazovanju i školskim objektima na cijelom svom prostoru, rekao je župan Celjak:

„Obnovili smo brojne škole, koje su nažalost stradale u potresu. Ranije je obnovljena OŠ Dvor, OŠ Glina, OŠ Jabukovac, na području Petrinje OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Mate Lovraka, PŠ Češko Selo, PŠ Mošćenica, PŠ Hrastovica. Obnovljena je Industrijsko-obrtnička škola u Sisku, Tehnička škola u Kutini.

A ove jeseni, kad govorimo o složenijim i većim zahvatima, izgrađena je nova škola u Gori, PŠ Nebojan, obnovljena je teško stradala u potresu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani i Gimnazija Sisak. Očekujemo da će i SŠ Glina biti obnovljena otprilike do studenoga i da će se naši Glinjani vratiti u matičnu zgradu.

Što se tiče Ekonomske škole, njezina izgradnja je u proceduri, međutim s obzirom da su učenici Ekonomske škole bili gosti u objektu koji je u vlasništvu grada Siska, a dijelili su ga s OŠ Ivana Kukuljevića, Ekonomska škola nije imala pravo na obnovu i na financiranje iz Fonda solidarnosti. Međutim dogovorili smo nacionalna sredstva putem kojih će se graditi nova Ekonomska škola. Trenutno je u izradi glavni projekt, očekujemo da će on biti brzo izrađen i krećemo dalje u proceduru i nabavu za radove.“

UPISI U UZLAZNOM TRENDU, POSEBICE RADUJE POVEĆANJE BROJA UPISANE DJECE U PETRINJSKE ŠKOLE

Broj upisanih učenika u prvi razred osnovnih škola na području SMŽ bez obzira na osnivača u odnosu na školsku godinu prije potresa, bilježi povećanje od 7,5 % ili 85 učenika, a u odnosu na prethodnu školsku godinu povećanje od 10,5 % ili 116 učenika.

Posebno raduju podatci za grad Petrinju, gdje je broj upisanih učenika u prvi razred OŠ ove školske godine porastao u odnosu na upis prije potresa od 5,2 % ili 9 učenika, dok u odnosu na prethodnu školsku godinu bilježi povećanje od 44,8 % ili 56 učenika.

Broj upisanih učenika u prvi razred srednjih škola kojima je osnivač SMŽ u ovoj školskoj godini bilježi povećanje u odnosu na godinu prije potresa od 13,2 % ili 139 učenika, a u odnosu na prethodnu školsku godinu povećanje od 4,6 % ili 52 učenika.

Više vijesti

SMŽ

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije organizirao Školski sportski savez SMŽ, okupio je jučer u Sisku oko 800 djece s...

Petrinja

Na lokaciji Privremenog skladišta građevinskog materijala Mala Gorica jučer je održana primopredaja specijalnog komunalnog vozila – čistilice Komunalcu Petrinja d.o.o. Vrijednost čistilice iznosi 260.787,50...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predao je ravnateljici Doma za starije osobe Sisak, Ružici Čakširan, ključeve novog automobila vrijednog 27 tisuća eura koji će se...

SMŽ

U Sisku je svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije na kojoj su istaknutim pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.