Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

OBNOVA

FOTO | Novouređena Gimnazija Sisak: Učenici se vratili u potpuno obnovljenu i modernizranu zgradu

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Gimnazije Sisak Božidar Dujmić su presijecanjem vrpce svečano označili otvorenje obnovljene i novoopremljene zgrade Gimnazije Sisak.

Gimnazija u Sisku ima tradiciju više od 100 godina, još 1919. počela je s radom mala Realna gimnazija. Zgrada u kojoj je danas smještena ova škola građena je 1930. godine.

Nažalost, u razornom potresu zgrada Gimnazije je teško oštećena i označena kao neuporabljiva, rekao je župan Celjak: „Dug je put bio od potresa, koji je pogodio velik dio Županije i koji je teško oštetio sisačku ljepoticu, zgradu Gimnazije. Nažalost učenici su morali napustiti svoju zgradu, bili su u nekoliko privremenih smještaja.

Sisačko-moslavačka županija je u ljeto 2021. godine iselila svoje urede, preuredili smo taj prostor i omogućili smo učenicima da pohađaju nastavu u sigurnom, čvrstom i stabilnom objektu.

To je bio objekt kojeg su koristili, površine oko 650 m2, a danas 4. rujna na početku školske godine ulaze u svoju obnovljenu zgradu koja je preko 4000 m2.

“Obnovom Gimnazije omogućili smo zaista najkvalitetnije uvjete za obrazovanje sisačkih gimnazijalaca. Kada govorimo i o protupotresnim karakteristikama, tehničkim karakteristika zgrade, sustavu grijanja i hlađenja, zaista ovdje su ugrađeni najmoderniji i najbolji elementi. Zadovoljstvo je svima nama, osobito učenicama, učenicima i profesorima da su krenuli na početku školske godine u svoju zgradu kako bi ovdje učenici stjecali najkvalitetnije obrazovanje koje je moguće ovog trenutka dati na području grada Siska u gimnazijskim programima. Vrijednost radova na ovoj zgradi je nešto veća od 6 milijuna eura, uređene su sve etaže. Ono što je dodana vrijednost ove zgrade je uređeno potkrovlje koje će koristiti profesorice, profesori i ravnatelj. U narednom razdoblju očekuju nas još određena uređenja sitni popravci tako da će učenici susretati radnike na hodniku i za koji tjedan nakon što se osuši asfalt ide gumirana podloga na igralište i to će biti na veselje ne samo učenika već i svih onih koji će koristiti ovo igralište u budućnosti“, navodi Sisačko – moslavačka županija u poslanom priopćenju.

Sisačko-moslavačka županija, sredstvima Fonda solidarnosti, provela je cjelovitu obnovu Gimnazije Sisak, koja je spremna dočekala početak nove školske godine. Dodajmo da je vrijednost provedenih radova oko 6,2 milijuna €.

OBNOVA GIMNAZIJE, KOJU JE PROVELA SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA, OMOGUĆILA JEDNOSMJENSKU NASTAVU

Ravnatelj Gimnazije, Božidar Dujmić sa zadovoljstvom je dočekao povratak u vlastitu zgradu.

„Ovo je velik dan koji će biti zapisan u sljedećoj monografiji sisačke Gimnazija. 4. rujna 2023. godine, kada smo se nakon 32 mjeseca vratili u svoje prostore. Škola ne samo da je obnovljena, već je i sigurna za naše učenice, učenike i djelatnike. Nešto više od 100 tona armature je ugrađena u zidove. Od danas krećemo s novom fazom, a to je nastava u jednoj smjeni. Nastavničko vijeće, uz podršku Sisačko-moslavačke županije donijelo je odluku, osim obnove škole da školska zgrada ide i u rekonstrukciju. Tavanski prostori su sada uređeni za urede, zbornicu, za nekoliko malih učionica i školske klubove. Na taj način će puno bolje biti organizirana kvalitetnija nastava i izvannastavne i izvanškolske aktivnosti za učenike. Budući da su oni u fokusu sve će im biti prilagođeno, u donjem dijeli zgrade učenici imaju svoj prostor, imaju čajnu kuhinju na raspolaganju. Jedini uvjet će biti da učenici sami vode brigu o tom prostoru, da ga održavaju.

Ove šk. godine imamo upisano 320 učenika u 19 razrednih odjela, imamo program opće, jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije. U prvom razredu upisali smo ove školske godine 84 učenika u 4 razredna odjela.“

OBNOVA ŠKOLSKIH OBJEKATA NA CIJELOM PODRUČJU ŽUPANIJE

Sisačko-moslavačka županija posebnu pozornost daje obrazovanju i školskim objektima na cijelom svom prostoru, rekao je župan Celjak:

„Obnovili smo brojne škole, koje su nažalost stradale u potresu. Ranije je obnovljena OŠ Dvor, OŠ Glina, OŠ Jabukovac, na području Petrinje OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Mate Lovraka, PŠ Češko Selo, PŠ Mošćenica, PŠ Hrastovica. Obnovljena je Industrijsko-obrtnička škola u Sisku, Tehnička škola u Kutini.

A ove jeseni, kad govorimo o složenijim i većim zahvatima, izgrađena je nova škola u Gori, PŠ Nebojan, obnovljena je teško stradala u potresu OŠ Katarina Zrinska Mečenčani i Gimnazija Sisak. Očekujemo da će i SŠ Glina biti obnovljena otprilike do studenoga i da će se naši Glinjani vratiti u matičnu zgradu.

Što se tiče Ekonomske škole, njezina izgradnja je u proceduri, međutim s obzirom da su učenici Ekonomske škole bili gosti u objektu koji je u vlasništvu grada Siska, a dijelili su ga s OŠ Ivana Kukuljevića, Ekonomska škola nije imala pravo na obnovu i na financiranje iz Fonda solidarnosti. Međutim dogovorili smo nacionalna sredstva putem kojih će se graditi nova Ekonomska škola. Trenutno je u izradi glavni projekt, očekujemo da će on biti brzo izrađen i krećemo dalje u proceduru i nabavu za radove.“

UPISI U UZLAZNOM TRENDU, POSEBICE RADUJE POVEĆANJE BROJA UPISANE DJECE U PETRINJSKE ŠKOLE

Broj upisanih učenika u prvi razred osnovnih škola na području SMŽ bez obzira na osnivača u odnosu na školsku godinu prije potresa, bilježi povećanje od 7,5 % ili 85 učenika, a u odnosu na prethodnu školsku godinu povećanje od 10,5 % ili 116 učenika.

Posebno raduju podatci za grad Petrinju, gdje je broj upisanih učenika u prvi razred OŠ ove školske godine porastao u odnosu na upis prije potresa od 5,2 % ili 9 učenika, dok u odnosu na prethodnu školsku godinu bilježi povećanje od 44,8 % ili 56 učenika.

Broj upisanih učenika u prvi razred srednjih škola kojima je osnivač SMŽ u ovoj školskoj godini bilježi povećanje u odnosu na godinu prije potresa od 13,2 % ili 139 učenika, a u odnosu na prethodnu školsku godinu povećanje od 4,6 % ili 52 učenika.

Više vijesti

VIJESTI

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (International Labour Organization, ILO) svakog 28. travnja u godini obilježava kao Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja pri...

Sisak

Sisačko-moslavačka županija u suradnji sa srednjim školama u petak, 26. travnja 2024. godine, u Sisku je organizirala „Festival srednjih škola Sisačko-moslavačke županije”. Na Festivalu...

PROMO

U petak, 26. travnja u prostoru Top-Termi Topusko održano je predstavljanje projekta Virtualnog vodiča Turističke zajednice Općine Topusko “VIVOTOP” i promocija knjige “Banova vrela...

Petrinja

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes primila je danas učenike i profesore iz Portugala koji su u sklopu projekta „Literary Brushstrokes: a journey through literature, art,...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.