Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

FOTO | Obilježena 32. obljetnica pogibije Marijana Celjaka

Kod spomen-obilježja na mjestu pogibije brigadira Marijana Celjaka, dozapovjednika prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, u Šašnoj Gredi, pokraj Siska, obilježena je 32. obljetnica pogibije istinskog heroja Domovinskog rata, koji je za pripremanje, organiziranje i operativnu obranu napadnute Republike Hrvatske učinio najviše.

Izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije činili su predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, dok je zamjenik župana Mihael Jurić bio izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Izaslanik Predsjednika RH bio je brigadir Robert Suntešić, a izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica, petrinjska gradonačelnica Magadlena Komes.

Ratni veterani, suborci Marijana Celjaka, članovi Udruge ratnih veterana 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak, i ove su godine organizirali sjećanje na čovjeka koji ih je vodio u najtežim i najneizvjesnijim vremenima u novijoj hrvatskoj povijesti. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom, odana je počast junaku obrane grada Siska, Marijanu Celjaku.

Marijan Celjak rođen je 1. svibnja 1957. godine u Sisku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Bio je zaposlenik sisačke termoelektrane i predvodio je organiziranje, opremanje i osposobljavanje prvih hrvatskih branitelja. Bio je osnivač i dozapovjednik prve dragovoljačke postrojbe u Domovinskom ratu, 57. SAMB-a. Marijan Celjak se u najtežim trenutcima novije hrvatske povijesti pokazao dorastao izazovima vremena od samog početka stvaranja i obrane demokratske, neovisne i slobodne Hrvatske i obrane njenog suvereniteta.

Njegovo je ime vezano za sve rane akcije u obrani Siska. Iako po nužnosti povijesnog trenutka ratnik, Marijan Celjak je iznad svega bio humanist i poštovatelj vrijednosti ljudskog života. Stoga je njegovo ime vezano uz uspješne pregovore o predaji snaga vojske bivše države. Prvi vojni objekt koji se predao hrvatskim snagama, vojarna Barutana u Sisku, osvojen je bez žrtava upravo zahvaljujući inzistiranju na pregovorima i slobodnom odstupanju vojnika i oficira koji su u njoj bili. Marijan Celjak je ne samo zajamčio siguran prolaz posadi Barutane, nego im dopustio i da biraju destinaciju, osobno ih otprativši do Petrinje.

Marijan Celjak je pregovarao i o predaji raketne baze u Žažini, čak je nakratko i zarobljen tijekom pregovora, koji su u konačnici uspješno završeni.
Dozapovjednik 57. SAMB-a, Marijan Celjak, nažalost je poginuo tijekom još jednog pokušaja da razum prevlada i riječ zamijeni oružje. Pri pregovorima o predaji radarske baze u Šašnoj Gredi, poginuo je nezaboravni junak Domovinskog rata, brigadir Marijan Celjak.

Po završetku komemoracije u Šašnoj Gredi, njeni su sudionici odali počast i kod spomenika hrvatskim braniteljima u Topolovcu.

Više vijesti

SMŽ

Školski sportski dan, koji je u sklopu Dana Sisačko-moslavačke županije organizirao Školski sportski savez SMŽ, okupio je jučer u Sisku oko 800 djece s...

Petrinja

Na lokaciji Privremenog skladišta građevinskog materijala Mala Gorica jučer je održana primopredaja specijalnog komunalnog vozila – čistilice Komunalcu Petrinja d.o.o. Vrijednost čistilice iznosi 260.787,50...

Kutina

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predao je ravnateljici Doma za starije osobe Sisak, Ružici Čakširan, ključeve novog automobila vrijednog 27 tisuća eura koji će se...

SMŽ

U Sisku je svečanom sjednicom Skupštine obilježen Dan Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije na kojoj su istaknutim pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem u...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.