Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Jasenovac

FOTO U Krapju održani Dani graditeljske baštine

U Krapju, europskom selu graditeljske baštine ove je subote, 23. rujna, unatoč lošem vremenu, održana tradicionalna manifestacija Dani europske baštine Krapje, koja se održava svake godine od 1995. kada je ovo selo u jasenovačkoj posavini proglašeno selom graditeljske baštine.

Cilj je promocija kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti jasenovačke posavine. Krapje, selo nazvano po ribi šaranu, tj. krapu, proteže se uz rijeku Savu, a posebnost se krije u starim drvenim kućama građenim od hrasta lužnjaka bez i jednog čavla te uglova povezanih u hrvatski ili njemački vez. Kuće su uglavnom prizemnice zabatom okrenute prema ulici što stvara dodatnu posebnost ovome selu.

Radionice, edukativni programi, prezentacija starih zanata, kušanje autohtonih domaćih jela i pića, bogat kulturno-umjetnički program i suživot čovjeka i prirode na jednom mjestu.

Dio su povijesne ostavštine iz vremena Vojne krajine koja se naziva i Vojnom granicom, a na ovom je području postojala gotovo 350 godina. Bio je to štit Europe od osvajačkih pohoda i zaraznih bolesti. Istodobno prostor je pod nadzorom bio otvoren za trgovinu, gospodarstvo i kulturnu razmjenu. Graditeljska baština i stambene građevine odraz su nedjeljivosti i suživota ljudi i prirode.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i TZ SMŽ, te u organizaciji JU PP Lonjsko polje, Općine Jasenovac i TZ Općine Jasenovac, kao i brojnih domaćih udruga. Mnaifestaciju je svečano otvorila izaslanica ministrive kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, a nazočnima su se obratili i načelnicA Općine Jasenovac Marija Mačković, te ravnatelj JU PP Lonjsko polje Domagoj Šejatović.

Program su započeli članovi Povijesne postrojbe Gradiške pukovnija Novska, a nastavljen nastupima društava . Svoju baštinu su nošnjom, plesom i pjesmom predstavili članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenova, KUD- a Košutarica, KUD-a Banova Jaruga, KUD-a Seljačka sloga Kutina, KUD-a Paklenica, HKUD-a Radost Sela, FA Petrinjčica Petrinja i KUD-a Stružec.

U sklopu manifestacije održana je i 2. Revija narodnih nošnji pod nazivom „Odavde pa do Srijema l’jepše cure od Posavke nema.”

Povjerenstvo u sastavu Slavica Moslavac, Marija Kos Šaka i Jasminka Bradašić odabralo je najoriginalnije narodne nošnje. Priznanja su primile Žana Jozić iz KUD-a Šubić Novska i Silvija Rožić iz FA Petrinjčica.

Druga pratilja je Patricija Krznarević (HKUD Radost Sela), prva pratilja je Mirena Milašinović (KUD Košutarica), a najoriginalniju nošnju imala je, ove godine u Krapju, članica KUD-a Banova Jaruga Nada Beljan.

Više vijesti

Jasenovac

Udruga mladih „Komarac“ uz pomoć Općine Jasenovac pripremila je projekt koji je općina kandidirala na Ministarstvo turizma i sporta pod nazivom „Aktivni i zdravi“....

Jasenovac

Nastavnici OŠ Jasenovac boravili su od 23. do 28. listopada na Erasmus+ mobilnosti u Italiji, gradu Ceglie Massapica. Grad je smješten na samoj peti...

Jasenovac

Temeljem provedenog natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU kroz projekt PRSMŽ, prema Program održivog razvoja lokalne zajednice za područje Sisačko –moslavačke županije, općinska...

Jasenovac

Sisačko-moslavačka županija uložila je u energetsku obnovu Osnovne škole Jasenovac 1,4 milijuna eura. Vrijedna je ovo ivesticija, rekla je načelnica Općine Jasenovac, Marija Mačković,...

Copyright © 2023 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.