Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Jasenovac

FOTO U Krapju održani Dani graditeljske baštine

U Krapju, europskom selu graditeljske baštine ove je subote, 23. rujna, unatoč lošem vremenu, održana tradicionalna manifestacija Dani europske baštine Krapje, koja se održava svake godine od 1995. kada je ovo selo u jasenovačkoj posavini proglašeno selom graditeljske baštine.

Cilj je promocija kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti jasenovačke posavine. Krapje, selo nazvano po ribi šaranu, tj. krapu, proteže se uz rijeku Savu, a posebnost se krije u starim drvenim kućama građenim od hrasta lužnjaka bez i jednog čavla te uglova povezanih u hrvatski ili njemački vez. Kuće su uglavnom prizemnice zabatom okrenute prema ulici što stvara dodatnu posebnost ovome selu.

Radionice, edukativni programi, prezentacija starih zanata, kušanje autohtonih domaćih jela i pića, bogat kulturno-umjetnički program i suživot čovjeka i prirode na jednom mjestu.

Dio su povijesne ostavštine iz vremena Vojne krajine koja se naziva i Vojnom granicom, a na ovom je području postojala gotovo 350 godina. Bio je to štit Europe od osvajačkih pohoda i zaraznih bolesti. Istodobno prostor je pod nadzorom bio otvoren za trgovinu, gospodarstvo i kulturnu razmjenu. Graditeljska baština i stambene građevine odraz su nedjeljivosti i suživota ljudi i prirode.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i TZ SMŽ, te u organizaciji JU PP Lonjsko polje, Općine Jasenovac i TZ Općine Jasenovac, kao i brojnih domaćih udruga. Mnaifestaciju je svečano otvorila izaslanica ministrive kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić, a nazočnima su se obratili i načelnicA Općine Jasenovac Marija Mačković, te ravnatelj JU PP Lonjsko polje Domagoj Šejatović.

Program su započeli članovi Povijesne postrojbe Gradiške pukovnija Novska, a nastavljen nastupima društava . Svoju baštinu su nošnjom, plesom i pjesmom predstavili članovi Udruge za očuvanje kulturne baštine Jasenova, KUD- a Košutarica, KUD-a Banova Jaruga, KUD-a Seljačka sloga Kutina, KUD-a Paklenica, HKUD-a Radost Sela, FA Petrinjčica Petrinja i KUD-a Stružec.

U sklopu manifestacije održana je i 2. Revija narodnih nošnji pod nazivom „Odavde pa do Srijema l’jepše cure od Posavke nema.”

Povjerenstvo u sastavu Slavica Moslavac, Marija Kos Šaka i Jasminka Bradašić odabralo je najoriginalnije narodne nošnje. Priznanja su primile Žana Jozić iz KUD-a Šubić Novska i Silvija Rožić iz FA Petrinjčica.

Druga pratilja je Patricija Krznarević (HKUD Radost Sela), prva pratilja je Mirena Milašinović (KUD Košutarica), a najoriginalniju nošnju imala je, ove godine u Krapju, članica KUD-a Banova Jaruga Nada Beljan.

Više vijesti

Novska

Načelnica Općine Jasenovac Marija Mačković i gradonačelnica Novske Marija Kušmiš sa suradnicima potpisale su Ugovor o funkcionalnom spajanju Općine Jasenovac i Grada Novska u...

Jasenovac

U Jasenovcu je potpisana povelja i položen kamen temeljac, te tako označen početak realizacije izuzetno važnog projekta, izgradnje višestambene zgrade sa 19 stanova. Ova...

Jasenovac

Općina Jasenovac objavila je Javni natječaj za financiranje programa, projekata i aktivnosti koje provode udruge, sredstvima iz Proračuna Općina Jasenovac za 2024. godinu. To...

Jasenovac

U subotu je u Zagrebu održano Dvoransko prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, prvo natjecanje za Jasenovački atletski klub – JAK u novoj...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.