Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

FOTO | Veleposlanik Slovenije Gašper Dovžan posjetio Petrinju

U nastupnom posjetu Gradu Petrinji boravio je veleposlanik Republike Slovenije Gašper Dovžan. U izmještenom prostoru Gradske uprave Grada Petrinje dočekala ga je gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes sa suradnicima.

Veleposlanik se zahvalio gradonačelnici na prijemu, te dodao:

„Kao veleposlanik imam jedan cilj da obilazim i posjetim sve županije i glavne gradove ali i neke druge gradove zbog specifičnih interesa koje imamo i naravno sad nakon strašnih poplava u Sloveniji koje su nas pogodile ovo ljeto bio je logični korak da će prva posjeta, nakon godišnjeg dopusta, biti Sisačko – moslavačkoj županiji i da dođem kod vas koji ste prošli jednu vrlo zahtjevnu dob nakon strašnog potresa. Vidimo da postoje tu neke sličnosti što se tiče izazova koji dolaze nakon ovakve prirodne katastrofe koja je i nas pogodila.

Svjesni smo da smo sada u situaciji u kojoj možemo puno naučiti od Grada Petrinje i zato smo došli da čujemo od vas koja ste iskustva skupili što biste mogli napraviti možda i bolje da i mi idemo po najboljem mogućem putu, da ne gubimo vrijeme, da ne napravimo neke greške koje ne bismo trebali.

Mislim da je najbolje učiti od onih koji imaju neko iskustvo i mislim da ste vi dobar primjer jer ste kao društvo vrlo hrabro se nosili s tim izazovima i možete biti na to ponosni, mi vam čestitamo i zahvalni smo vam na tome da ste spremni da podijelite to iskustvo i s nama koji smo sad pred vrlo zahtjevnim zadaćama ali nadam se da će i naša vlada i lokalne zajednice proći kroz taj proces hrabro prema vašem primjeru“ – zaključio je veleposlanik Dovžan.

Gradonačelnica Komes kazala je kako je Grad Petrinja na raspolaganju za bilo kakvu pomoć, te dodala:

„Iza nas kao Grada je veliko iskustvo, jedan period u kojem smo se i mi sami učili brojnim postupcima, i sama država i mi kao Grad. Jako puno posla je iza nas ali isto tako i ispred nas. Povukli smo velika sredstva iz europskog Fonda solidarnosti koji će i vama zbog vaše katastrofe biti na raspolaganju.

U razgovoru koji smo vodili zaključak je da nije ista vrsta katastrofe pa u građevinskom smislu možda ne možemo dati previše savjeta ali ono što je bitno za vas što vam slijedi je sam taj postupak prijave odnosno povlačenja sredstava. Razgovarali smo o onome što bi trebalo ili ne bi trebalo biti prihvatljiv trošak u Fondu solidarnosti i sam postupak prijavljivanja troška za taj Fond tu su nekakve zapreke koje smo mi kao država imali a koje smo onda u hodu rješavali i mijenjali zakone, a vama želimo da u startu izbjegnete sve to što smo mi imali i da što više i što brže povučete sredstva koja će vam biti na raspolaganju a onda i iz daljnjih nekih izvora nakon što se zatvori Fond solidarnosti.

Nadam se da će vam biti na pomoći ono na što smo vam ukazali i dalje u narednom periodu stojimo na raspolaganju i vama kao veleposlanstvu ali i vašem državnom vrhu i lokalnim zajednicama ukoliko ista bude potrebna“ – kazala je gradonačelnica.

U pratnji veleposlanika Dovžana bili su i gospodarski savjetnik, Dušan Pšeničnik i policijski ataše, Srečko Jarc.

Gradonačelnica Komes i veleposlanik Dovžan ovom prigodom razmijenili su i simbolične darove.

Više vijesti

Petrinja

Milan Matanović trener je GŠNK “Mladost” Petrinja. Put gotovo uobičajen, od igrača na terenu do trenera Teorija, praksa, edukacija, put do trenerske pozicije nije...

Petrinja

Gradsko vijeće Grada Petrinje održalo je u srijedu 14. veljače 2024. godine svoju 28.  sjednicu, s dnevnim redom od 12 točaka. Na početku sjednice...

OBNOVA

Učenici I. osnovne škole u Petrinji, njih 349, u svojoj su novoizgrađenoj školi od početka drugog polugodišta, a jučer je održana njena svečana primopredaja....

Petrinja

Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 obilježava se 11. veljače. Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.